trochę poczekam, ale dziś zrobiłam sobie ogórki na ciepło, które do złudzenia przypominają szparagi. Nie wiem czy kiedyś próbowaliście ogórków na ciepło. Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić. Jakiś czas temu dodawałam przepis na zapiekane ogórki tu na blogu, a na moim kanale Youtube znajdziecie nawet film z gorącymi ogórkami . Niektórzy z Was pomyślą(...)eksperymenty. Tym bardziej, że ogórki są warzywami niskokalorycznymi i niskowęglowodanowymi, co przy cukrzycy stanowi bezpieczny wybór. Składniki na 2 porcje : 2 długie ogórki szklarniowe łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru Sos jogurtowo-orzechowy 120 g jogurtu naturalnego (u mnie 3%) 30 g masła orzechowego 10 g mielonych orzechów włoskich szczypta soli do smaku ulubione
Dietologprzypominające włoską frittatę danie jest charakterystyczne dla kuchni Żydów irańskich. Kuku podaje się jako przystawkę, a do podania jogurt z ogórkiem. W daniu użyty powinien być suszony berberys ale można także użyć suszonych owoców wiśni. Danie jest przepyszne i naprawdę polecam gorąco. Bobu użyłam mrożonego, może być też w sezonie świeży. Przepis pochodzi z książki Otama Ottolenghiego. Kuku z bobem
Moje Małe Czarowaniebyć bardzo cienkie i długie. Możemy użyć dowolnego ulubionego rodzaju szynki, a jeden z melonów da się z pewnością zastąpić ogórkiem. Jeszcze większą dowolność mamy w kwestii białego serka. Świetnie zdadzą egzamin zarówno dobry polski twarożek kremowy, jak i włoska ricotta. Może to być również mozzarella, lub serek kozi. To tylko kwestia gustu i dostępności. Sałatka z powodzeniem może sprawdzić
zadanie-gotowaniejako dodatek do grilla. Składniki:- mieszanka sałat (ja miałam 4 różne )- 1 mały słoiczek oliwek czarnych- 2 ogórki gruntowe- 100 g sera białego- 50 g sera niebieski lazur- 4 pomidory- 1 papryka czerwona- 100 g orzechów włoskich- 1/2 szklanki oliwy z oliwek- 2 łyżki octu balsamicznego- sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Sałaty myjemy i rwiemy na małe
Zainspirowana w kuchnikoperku, czy kieliszka czystej wódki. U mnie cytrusowa odsłona z lekkim anyżkowym posmakiem nasion włoskiego kopru, a do tego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy! I chrupki chleb! Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze kwitnie na balkonie, a jego słodkawy, przetrącony posmakiem zielonego ogórka smak wprowadza ciekawy akcent ;) Skandynawskie niebo w gębie dla wszystkich, a już z pewnością
Kuchnia w Słońcu Skąpanażurawiną! Zapraszam! SKŁADNIKI: - roszponka 1 paczka - feta 10 kosteczek - 2 łyżki żurawiny suszonej - 2 pomidory malinowe - kilka kaparów - 1/2 ogórka zielonego - 4 kromki bagietki żytniej - 1/3 czerwonej papryki - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek + ulubione zioła (np. dalmatyńskie lub włoskie) Sałatę myjemy, osuszamy. Warzywa kroimy w kostkę lub plastry cienkie. Bagietkę kroimy w kostkę na suchej patelni rumienimy
SMYKWKUCHNInowo :) Składniki - obiad dla 2 osób Kurczak: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka łagoda sól, pieprz orzechy (włoskie, ziemne, pini, tak naprawdę może to być każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki
Mój Smak na ŻycieLato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie
Ugotowane pozamiataneDziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjioliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne(...)złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj w osolonym
SMYKWKUCHNIpleśniowego 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa- mix ziół włoskich do sałatek PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić i zahartować. Do miski przesypać mix sałat i makaron. Dodać oliwę, ocet i przyprawę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy rodzynki, ser żółty, pomidory pokrojone na 8 oraz ogórka. Ja ogórka potraktowałam obieraczką i uformowałam z niego różyczki. Możecie równie dobrze
ClauditteMissCookingnajlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa(...)słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcenię na swoim talerzu. Dlatego też wyeliminowałam ze swoich dań dressingi, używając jedynie oliwy z orzechów włoskich, oleju lnianego lub arganowego. Polecam! Odkryjecie na nowo bogactwo smaków :) Składniki: pomidory malinowe czarne oliwki sałata rzymska suszone pomodory wędzony łosoś ogórek gruntowy pełnoziarniste wafle żytnie awokado Do dzieła: Sałatę rwiemy, pozostałe warzywa kroimy i wrzucamy do salaterki. Suszone pomidory podaję zawsze
Spektrum SmakuNieco spóźniony wpis "ku pamięci", może być pomocny za rok ;) - chlebek włoski z własnego piekarnika z tego przepisu - świeżo zmielone siemię lniane do posypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też tam znajdziecie. Poniżej podaję przepis na śledzie na podstawie przepisu Joasi.Na koniec, chciałam
W kuchni wieczorem