kaszy pęczak 2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól sos: 1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu Kaszę pęczak płuczemy następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku
Bon Appetit Małgorzatyryż pozostaw pod przykryciem na ciepłym palniku no kolejne 15 minut. Gotowy ryż przełóż do drewnianej miski (nie metalowej!), dopraw octem ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę
Qlinarnie i Qlinarniedodatku koperku czy soku z cytryny można zrezygnować. Podstawowe składniki tego sosu to gęsty jogurt grecki, drobno poszatkowany, zielony ogórek, roztarty czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskamniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :) 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżeczka czerwonego octu winnego szczypta przypraw: sól, pieprz, oregano i bazylia oliwa z oliwek Do miseczki nalewamy oliwę a do niej dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę żeby zgęstniało i znowu mieszamy(...)Umytą sałatę kroimy w paski. Jest to pierwsza warstwa sałatki. Później dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i paprykę. Przekrojone na pół pomidory oraz pokrojony w kostkę ser feta. Cebulę kroimy na krążki. Umyte figi przekrawamy na 4 równe części, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut 80 stopni z opcja góra-dół. Gdy figi będą gotowe
ClauditteMissCookingmianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako
Marta GotujeZalewa : 3 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli opakowanie curry ( 15-20 g ) Sposób wykonania : O górki dokładnie opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki ( gdy są bardzo małe mogą być całe ). Do słoików wsyp zioła podane w przepisie. Poukładaj ciasno ogórki w przygotowanych słojach. Składniki na zalewę połącz razem
Przepisy i porady kulinarnedaję 1/4 szkl. oleju) 190 g przecieru pomidorowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać
IMPRESJA SMAKUSkładniki: Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L) 1L octu, 18 szklanek (250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: ogórki, marchew, korzeń chrzanu, czosnek. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać
W kuchni u Monikipaski, dokładamy pęk kopru, sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików
Miód i pieprzgarście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego - plaster łososia wędzonego SOS: -1-2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki musztardy pomarańczowej - 1/2 łyżeczki miodu - łyżeczka octu winnego jabłkowego Składniki mieszamy ze sobą. Gotowe! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIrodzaju i basta. Sałatka taka, zwana przez Greków chłopską, składa się z grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują(...)sałatę natomiast rwiemy (w przypadku krojenia sałata stałaby się bowiem gorzka i zwyczajnie niesmaczna). Pomidory i feta mają mieć postać kostek (w oryginalnym przepisem pomidory są pokrojone na "ósemki"), ogórki - połówek plasterków, natomiast cebula i oliwki - plasterków. Tak przygotowane składniki łączymy w następujący sposób: najpierw pomidory i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz oliwą i mieszamy; dopiero po kilkunastu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane(...)grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę. Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą. SMACZNEGO
OstryKęsdogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane(...)grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę. Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą. SMACZNEGO
OstryKęsszynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W kubeczku mieszamy koncentrat z konfiturą żurawinową. Dodajemy olwię, ocet, przeciśnięty przez praskę(...)rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego
DefinicjaSmakupół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak, cykoria, papryki, ogórek zielony, tuńczyk, oliwki. Nad całością, przed polaniem sosem, ścieramy ser długo dojrzewający; u mnie parmezan. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka octu cydrowego -sól, pieprz -świeże posiekane oregano -łyżeczka syropu z mandarynek, lub jabłek Wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy
BaRepas