quinoa składniki 150 g komosy ryżowej (u mnie kolorowa) 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonego groszku 1/2 długiego ogórka zielonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól dresing 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy posiekany mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku wykonanie Komosę ryżową należy przepłukać pod bieżącą, ciepłą(...)przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą by przestały się gotować i zachowały ładny, zielony kolor. Odcedzamy. Łączymy z komosą ryżową. Dodajemy pokrojonego z średniej wielkości kostkę ogórka i natkę pietruszki. Przygotowujemy dresing łącząc ze sobą wszystkie składniki. dodajemy go taboule. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, gdyż to danie najlepiej smakuje zimne. Uwaga : można użyć warzyw
Przysmaki Karolkizimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek
Gosia gotujeChciałam wykorzystać owoc granatu do dania wytrawnego i najprościej było mi przygotować sałatkę :)Składniki:opakowanie roszponki1 ogórek zielony150 g łososia wędzonego1 owoc granatu3 rzodkiewki3 jajka na twardoszczypiorekSkładniki na sos:100 ml jogurtu naturalnego50 ml majonezu100 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią2 łyżki octu balsamicznego biały pieprz. Składniki na dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatysiła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach: rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity(...)liściach), porwanej na kawałki 1 ogórek, pokrojony na plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól
Chilli Czosnek i Oliwabazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy sos czosnkowy: 200 ml śmietany(...)przez 30 minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę. Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy :) Smacznego
Niezły Młynekłyżki białego, wytrawnego wina sól pieprz Konfitura cebulowa: 3 duże cebule łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego, wytrawnego wina szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 50 gram parmezanu, startego na drobnych oczkach tarki 1/3 ogórka 2 pomidory rzymskie garść rukoli 2 łyżki musztardy dijon Bajgle:Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier(...)smarujemy odrobiną musztardy.Konfitura cebulowa:Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek przez 7-8 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier, karmelizujemy cebulkę. Dodajemy wino i ocet balsamiczny. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 35-40 minut. Cebula powinna mieć brązowy kolor i dość słodki smak. Doprawiamy ją szczyptą soli.Kanapka:Bajgle kroimy wzdłuż, na spód kładziemy rukolę
Mango Papajasezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego cukru ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka prażonego jasnego i czarnego sezamu
Karo in the Kitchenweszła do "domowego kanonu", po drugie jest miłą odskocznią od świątecznego "obżarstwa" ;P Składniki: sałata lodowa suszone pomidory pół słoika ogórki kiszone - 4 duże oliwki zielone - mała paczka ser typu feta Dresing: 3 ząbki czosnku sól ocet jabłkowy kilka łyżek oleju z zaprawy Wykonanie: Kroimy składniki w paski i mieszamy je razem. Ser kroimy w kostkę. Trzy ząbki
Lubczyk i Waniliacoś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia
Walijskie Pichceniegłówki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego 2 łyżki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku kilka płatków chili sól morska pieprz czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę
Gosia gotujegorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka(...)takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy w dużej misce. Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy
Bon Appetit Małgorzatyzimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć
Gosia gotujesmarzony Składniki na ser camembert zapiekany na sałacie dla 4 osób: 16 pomidorków cherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną sałatę rozłożyć
Anielskie Smakidzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE