ogórki na occie - 1000 przepisów (strona:53/67)

Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 212

grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki(...)kroimy w plasterki  d) majonez  e) musztarda  f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra  h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy

upichcona
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 317

galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać(...)nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z buraków jak w Ikea 396

szczypiorek i koprek umyć i osuszyć.Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Do zimnego wywaru z burakami dodać ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, koprek oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.Przechowywać w lodówce.Podawać schłodzony.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym(...)naturalnym.Ilość soku z cytryny można znacznie zmniejszyć, przy czym nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia on kolor chłodnikowi.Zamiast soku z cytryny można dodać 2 łyżki octu spirytusowe, a z dodatku cukru można całkowicie zrezygnować.Bulion do gotowania buraków nie może być zbyt tłusty, gdyż chłodnik podaje się na zimno i tłuszcz zamieni się w grudki.Dla uzyskania

Gospodyni Miejska
Sałatka z cieciorki z grzankami 164

Polecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam(...)chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić, aż grzanki będą chrupkie.   Dressing: 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wszystkie składniki dokładnie połączyć.  Sałatkę polać dressingiem. Odłożyć na 30 minut. Przed podaniem dodać grzanki, aby zachowały chrupkość

Moja Galeria Smaku
Sushi 175

mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, nie gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przyprawianie ryżu Po 10 minutach od zestawienia ryżu z ognia delikatnie przekładamy go z garnka do miski. Skrapiamy przygotowanym octem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Przechowywanie ugotowanego ryżu Ryż należy przyrządzić bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. Po przygotowaniu przechowujemy go w misce przykrytej wilgotną ściereczką.  5. Przygotowanie sushi Potrzebujemy(...)przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 277

świeżo mielony pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty . Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier.  Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy(...)gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj.  Wszystkie składniki umieść  w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie

Food Square
Chutney z dyni i śliwek 179

pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika. Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję. Wyłączyć ogień i odstawić chutney do lekkiego ostudzenia.  Wyjąć liście kafiru(...)chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16665

Dawno, dawno temu, gdy na sklepowych półkach królowały tylko musztarda i ocet to na rodzinnych biesiadach królowały bigos, kiełbasa i sałatka jarzynowa - standardowy zestaw imienin u cioci czy babci. Obecnie w sklepie można kupić niemalże wszystko, a puszkowane przetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana.  Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie(...)moją  faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą.    2 pietruszki 1  mały seler 4   marchewki 2   ziemniaki 5  ogórków kiszonych 1  por 1 puszka  groszku konserwowego 5  jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować

Jadło i czytadło
OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ 171

Pyszne, delikatne w smaku, idealne jak dla mnie najlepsze :)Składniki:3 kg małych ogóreczków gruntowychzalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru1 łyżka solina każdy

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym 234

Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe sałatki" i w ten weekend przygotowałam aż 3! :) Zaczniemy(...)bierze, że dopiero po prawie dwóch latach gości na blogu, bo jest to jedna z moich ulubionych sałatek ever. Jest dla mnie coś niesamowicie pociągającego w połączeniu buraków i octu balsamicznego , co sprawia, że ciągle do niego powracam. Ostatnio z kilku okazji stołowałam się w restauracjach i za każdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak faszerowany fetą 149

czerwonej  Na marynatę 2 łyżki oliwy 1/2 łyzeczki pieprzu  1 łyżeczkę suszonej bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego  Wykonanie 1 . Robimy marynatę mieszając oliwę ,pieprz,bazylię ,ocet.  2 . Do marynaty wkładamy umyte i osuszone filety .Odstawiamy   na czas rozpalenia grilla lub dlużej będzie leprzy.  3 . Do miseczki przekładamy fetę ,wsypujemy pokrojoną bazylie i pokrojoną drobno(...)tacce do grillowania .                                       Podać można  np. z faszerowanym ogórkiem

Eli Gotowanie
Sos winegret /vinaigrette/ 225

pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera ciemniejszej barwy. Można dodać drobno posiekaną cebulkę, najlepiej szalotkę. Albo zmiażdżony ząbek czosnku. Wszelkie zioła (tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn....) również mile widziane.  Wszystko(...)chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek...  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego

bistro mama
Szybko ,łatwo i przyjemnie 170

marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem(...)będą pól miękkie. 5 . Teraz wyłożyć   mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach .      Teraz wystarczy trochę porwanej salaty (jaką mamy pod ręką) ogórka ,szczypiorku i obiad gotowy

Eli Gotowanie
Nowalijki - szkodzą czy nie? 139

osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże(...)nich szkodliwych azotynów Staraj się kupować nowalijki z ekologicznych upraw. Jeśli jednak zdarzy Ci się kupić warzywa w hipermarkecie, zastosuj następujący trik: Do litra wody wlej pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego lub winnego). Możesz też dodać trzy łyżki kwasku cytrynowego - chodzi o uzyskanie odczynu kwaśnego. Mocz nieobrane warzywa przez 2-3 minuty. Teraz pora na odczyn zasadowy.   Do litra

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania