kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pi erś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem
Walijskie PichceniePrzepis na pyszne, słodkie ogórki konserwowe wg tradycyjnej receptury mojej babci. Polecam również przepis na ogórki kiszone (klik) Składniki Ogórki gruntowe ok. 1,5kg Woda 6 szklanek Sól 1,5 łyżki Cukier 6 łyżek Ocet 10% 1 szklanka Gorczyca kilka ziaren Marchew 1 sztuka Koper 1 pęczek Cebula 1 Ziele angielskie Pieprz czarny ziarnisty Liście laurowe Ogórki
Kulinarne PrzebojeSkładniki: ogórek gruntowy 1 kg, sól 1,5 łyżeczki/kamienna, gorczyca 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek suszony 1 baldachim, zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wode wylać i czystym recznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż(...)woreczki normalne takie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię ogórki, a zimą szczególnie smakują mi ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Tym razem polecam Wam mój rodzinny przepis na bardzo smaczne, słodko-kwaśne ogórki konserwowe. Przygotowywała je moja babcia i moja mama, na tak przygotowane ogórki w moim domu mówiło się ogórki po warszawsku, wszyscy wiedzieli od razu, że chodzi o ogórki(...)Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnie wolne krzesło. Prowadzącymi spotkanie byli jak zwykle typ z administracji i dozorca, a gościem dnia jakaś kobieta w garsonce. Taka była elegancka, że oprócz stęchlizny i zapachu kiszonych ogórków z piwnicy obok czuło się w powietrzu zakłopotanie moje i sąsiadów, że taka osobistość musi się z nami w tej zagrzybionej kanciapie, jak na ironię, kisić. Gdybyśmy nie byli(...)albo raka płuc, a w living room się żyje – jak nazwa wskazuje. A w piwnicach w rezydencjach to już na pewno nie ma jebiących ogórów kiszonych z działki, co śmierdzą pleśnią, tylko są duńskie ogórki PREMIUM. Jak zgromadzeni się uciszyli, to pani dyrektor kontynuuje. ABY PRZECIWDZIAŁAĆ. WANDALIZMOWI. OFERUJEMY PAŃSTWU DO WINDY. SYSTEM COBRA PROTECT. Typ z administracji mówi BRAWO
Marder&Marder ManufactureMilówce. Pewnie w okolicach października zwieziemy je sobie do domów. Zeszłoroczne (robione w tym samym miejscu) wyszły tak genialne, że chyba to będzie już nasze miejsce do robienia ogórków kiszonych. Dobra, ale dziś nie o tym. Dziś o przepisie, którego w ogóle nie miałam w planie. Parę dni temu ogarniałam pomysły na przetwory z ogórków(...)żeby w ciemno nie publikować przepisu i ogórki wyszły naprawdę pyszne (pasteryzowałam je dokładnie 3 dni temu). No idealne do kanapek. Po kiego grzyba tak długo zwlekałam z robieniem tego typu przetworów? Nie mam pojęcia. Myślę, że ogórki kanapkowe z chili na stałe wejdą do letniego przetwarzania tych warzyw. Kiszone, curry z selerem naciowym i kanapkowe z chili
Kardamonovymoja mama mówiła że go nożem kroić można . Niestety dzisiaj już takiego z zsiadłego mleka nie ma. Koło garnka było mnóstwo : koperku,szczypiorku,rzodkiewek, ogórków świeżych i kilka kiszonych. Nasza gospodyni pokroiła wszystko i wrzuciła do garnka z mlekiem ,zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek. To co zjadłam to było coś wyjątkowego . Chłodne i orzeźwiające(...)moja popisowa zupa w każdy upalny dzień. Składniki 200 g mleka z zsiadłego 200 g jogurtu 100 g kefiru 2 ogórki świeże 1 ogórek kiszony pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1 płaska łyżeczka cukru Wykonanie Krok 1 Koperek, szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę, ogórki
Eli Gotowaniesezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone ( zaplanowane i wykonane ). Rozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Wykorzystuję go od lat. Dla domowników są to najlepsze ogórki korniszony na świecie ( i z tego się cieszę najbardziej ). Przepis dopracowywałam przez lata. Miarką płynu stała się sosjerka(...)ilość jak 4 -5 zapałek razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia ). Na koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około
Smaki Ewywłasnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków do kiszenia porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście czosnek(...)Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy
Kolizje SmakówDość spontanicznie pojawił się dzisiaj pomysł, aby na obiad była zupa ogórkowa :) Potrzebujemy: 3-4 skrzydełka drobiowe (można oczywiście na jakiekolwiek bazie mięsnej zrobić zupę) 5-6 ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka - korzeń natka pietruszki 1/4 selera troszkę koperku 3 łyżki śmietany przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, kostka rosołowa) Do dzieła! Wstawiamy(...)Kiedy wszystko pomału zacznie się gotować dodajemy natkę pietruszki. Jeżeli zbierają się "fusy" na zupie to zbieramy je i wyrzucamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie to dodajemy starte na tarce ogórki, koperek i kostkę rosołową. Chwilkę gotujemy. Odlewamy kilka łyżek zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy. Na koniec doprawiamy sola, pieprzem
Kolejny blog o gotowaniukupuję ze sprawdzonego źródła. Powinny być jędrne i świeże. Jeżeli mają dużo nawozów, po podkiszeniu będą śmierdzące i szybko się psują. Od części ogórków odcinam końcówki - przyspiesza to kiszenie ogórków. Jeżeli macie w kranie mocno chlorowaną wodę, lepiej zastąpić ją wodą źródlaną. Naczynie może być dowolne. Do wyboru kamionka, szkło lub zwykły garnek. Świeżego zestawu do kiszenia (koper
Pełny talerznastępnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos Adobo Składniki(...)składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie: Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy
Taste Of My Daykapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast(...)kapusty pekińskiej może być biała kapusta *jeżeli nie mamy kiszonych jabłek, należy wziąć więcej ogórków zastawa
królestwo garówWszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności(...)ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię
Monia miesza i gotujeroli głównej? Nam ta sałatka tak smakuje, ze przygotuję ją na Wielkanoc 😊 Składniki: ok. 500 g ziemniaków 5 jajek 1 puszka groszku 6-7 średnich konserwowych ogórków (mogą też byc kiszone) ok. 200 g szynki mały pęczek szczypiorku ok. 1 szklanka majonezu 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sól i pieprz do smaku Ziemniaki ugotować(...)dobrze wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Również pokroić w grubszą kostkę. Groszek przepłukać na sicie, dobrze odsączyć. Ogórki kiszone pokroić w kostkę średniej wielkości. Szynkę pokroić w większą kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko razem wymieszać. Majonez wymieszać z musztarda i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połączyć
Codzienna kuchnia niecodzienna