ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:149/434)

Burgery wołowe, ogórkowe 132

może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta ok. 2 łyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą

Smaki Ewy
Barszcz z krokietami 124

seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól(...)dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie

R'n'G Kitchen
Ogórki kiszone 156

Witajcie :-) Wczoraj zaczęłam kiszenie ogórków. W tym roku podzieliłam sobie robienie ich na raty. Kiszonych mam zamiar zrobić jeszcze jedną turę, te dzisiejsze z większą ilością dodatków, następne zobaczymy, ale na pewno ciut inne. Oprócz tradycyjnych kiszonych w tym roku będę jeszcze robić w zalewie musztardowej - klik  fanem ich jest mój syn, są pyszne, polecam(...)klik . Te są rewelacyjne, trochę ostrzejsze, no pycha po prostu :-). Dzisiaj zabieram się za cukinie, zobaczymy jak mi pójdzie, a Wy już robicie przetwory? ;-). Życzę Wam miłego dnia :-) Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper chrzan  liść chrzanu pieprz ziarnisty liście laurowe  gorczyca biała Zalewa: na 1 litr wody 1 1/2 łyżki soli morskiej niejodowanej 1. Ogórki myjemy

kruche babeczki
Kiszone rzodkiewki 86

Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? Nie? To musicie koniecznie to nadrobić. Ja wiem że Polacy kochają kiszone ogórki i kapustę, ale nie tylko te warzywa można kisić. Tak naprawdę kisić można prawie wszystko, a warzywa dzięki procesowi fermentacji są pełne witamin, szczególnie witaminy C, regulują nasze trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn i mają wiele innych wartości dla naszego organizmu. Tak więc

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka Gyros 100

naturalnego 2 łyżki dobrej jakości majonezu 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku Pozostałe składniki sałatki puszka kukurydzy 4 spore ogórki konserwowe 1 połowa główki kapusty pekińskiej 2 pomidory malinowe 1 świeży ogórek 1 papryka ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Gyros – Wykonanie Przygotowanie sałatki Gyros rozpocznij od przygotowania piersi z kurczaka. Pierś dokładnie umyj, osusz dokładnie(...)Sałatkę układamy warstwowo, dzięki czemu ładnie wygląda w misce. Przygotuj wysoką szklaną miskę, na jej dnie wyłóż wcześniej przygotowanego i ostudzonego kurczaka. Na wierzch nałóż dokładnie ketchup. Ogórki kiszone kroimy na niewielką kostkę, zlej nadmiar wody. Nałóż ogórki na kawałki kurczaka. Nałóż cienką warstwę sosu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kukurydzę zlej na sitko, Rozłóż równo na ogórkach, następnie

To Musisz Wiedzieć
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 81

jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Surówka z kiszonych ogórków 93

Szybka i mega rewelacyjna surówka. Na dodatek te ogórki zrobione przez Kalinę <3 Składniki: 1 cebula 4 kiszone ogórki 1 pęczek koperku 50 ml oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i koperek siekamy. Ogórki kroimy na plasterki. Całość łączymy z olejem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem

R'n'G Kitchen
Porcja na raz- sałatka w słoiku 242

oliwek lub olej. Składniki 1 puszka tuńczyka (dowolnego) 1 mała puszka groszku konserwowego Bonduelle kawałek kapusty pekińskiej 1 mała czerwona cebula ok. 4 łyżki majonezu 2-3 ogórki kiszone sól pieprz kolorowy 1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy. 2. Sałatkę układamy warstwowo

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 214

kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula  -300 g passaty  -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie    -2 pomidory    -200 g ogórków    -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy.  3. Cebulkę kroimy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 195

jeszcze starszy. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprawdzą się też pieczarki z puszki lub ze słoika) – 3 jajka – ogórki kiszone – majonez i/lub jogurt – sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Ogórki kiszone żurkiem 285

Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem. Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą. Zamiast żurku można dać barszcz biały. 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków), 3 baldachimy kopru, 1/2 niedużej główki czosnku, kawałek chrzanu, 1/2 l żurku (taki z butelki

królestwo garów
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 129

pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze starszy. potrzebujemy: - grzybki z octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też pieczarki z puszki) - 3 jajka - ogórki kiszone - majonez i/lub jogurt - sól i pieprz Grzyby i ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Kiszona cukinia 146

Zepsute? Stare? A może to jakiś żart?  Wielu obcokrajowców szerokim łukiem omija polskie kiszonki. Zapach kiszonej kapusty przyprawia ich o mdłości, widok kiszonych ogórków o zawrót głowy, a na samą myśl o wypiciu zsiadłego mleka dostają rozstroju żołądka. Kwaśne są, to na pewno. I jednocześnie niesłychanie zdrowe. Kiszonki to chyba jedne z najzdrowszych "potraw" na świecie. Są naturalnymi(...)jelita będą nam dozgonnie wdzięczne za całą masę drogocennych bakterii.  Chociaż kisić można wiele warzyw, a nawet owoców, nie wszystkie kiszonki zyskały aprobatę moich kubków smakowych. Na przykład kiszonym pomidorom mówię zdecydowanie "nie". Inaczej jest z cukinią. Tak naprawdę w smaku bardzo przypomina ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta

Smakuje zdrowo
Surówka z marchwi i jabłka 184

Surówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 144

reakcję), woda. Jeśli macie czystą kranówkę nadającą się do picia na surowo, nie musi być przegotowana, jak każe większość przepisów. Kiszenie buraków to tradycja staropolska. Wieki temu na wsi nikt nie gotował wody, by zakisić buraki lub ogórki w beczkach, a robiono to na wielką skalę – w ten sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody(...)używamy jednej główki na każdy kilogram buraków. Buraki, czosnek i przyprawy układamy w słoju. Jeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania