sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku z cytryny v 1 i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej(...)ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy
Bazując na smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Qlinarnie i Qlinarniespróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Udko i żeberka wkładamy
ChilliJemyźle. Ok, dość przynudzania, czas zaprezentować odkurzony przepis. 10 kajzerek 700 - 800 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być, ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej
Dieta moja pasjaSkładniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree(...)pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut. 4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól
My Culinary Artcebule sól, pieprz sos z kiełbasy 2 kiełbasy Wasze ulubione, np. śląska, myśliwska, najlepsza jest kiełbasa lekko podsuszona, ale nie zupełnie sucha 0,5-1 puszka groszku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule 1 papryka czerwona sól, pieprz opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego do wersji słodkiej 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany(...)plasterki. Paprykę pokroić w małe paski. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę. Podsmażać kilka minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki. Placki ziemniaczane – takie proste
Pociąg Do Kuchniwołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.W(...)odparuje i mieszaj co jakiś czas.Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut.Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele
Pasje Jolkiniż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku(...)dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z reszty kapusty Dodać kostki mięsne przyprawy dusić do odparowania wody 4. - Ugotowany ryż przełożyć
W królestwie smaków Beatyinne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sałatka z tuńczyka Gotowa sałatka, smacznego Składniki : 160 g tuńczyka ( nie polecam tuńczyków rozdrobnionych) 5-6 ogórków kiszonych 170 g puszka kukurydzy 6 jajek 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Z tuńczyka odlewamy sos i rozdrabniamy go widelcem w dowolnym naczyniu. Między czasie gotujemy jajka na twardo. Ogórki ścieramy na tarce na grubym oczku, następnie odciskamy je ręcznie. Do tuńczyka wrzucamy kukurydzę (odlewamy z niej zalewę) oraz ogórki. Jajka po przestudzeniu ścieramy na grubym oczku. Dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarneprostu rewelacja! Zbierałam się do zrobienia takowego już od dłuższego czasu. Nasłuchałam się o kiszonych warzywach podczas wizyt u znajomego, podróżującego często służbowo na wschód. Tak więc chęci były , tylko zebrać się nie mogłam. Aż tu parę dni temu trafiłam na przepis na blogu Smacznej Pyzy. Kalafior i opis wyglądały tak zachęcająco, że już następnego dnia stały u mnie(...)każdego włożyć 1 część koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć różyczki kalafiora i krążki marchewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Dokręcić kiedy widzimy
Stare Garyciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)minut. 3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki
Szefowa kuchnipuszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy) sól pieprz Przygotowanie: Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą(...)ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części. Ogórki obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeść od razu lub po schłodzeniu
Kuchcik gotujeTradycyjna zupa ogórkowa przepis na duży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości(...)również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Ogórki natomiast ścieramy na grubych oczkach tarki. Bulion zagotowujemy, dodajemy czosnek, ziemniaki i pietruszkę, podgotowujemy jakieś 2-3 min., a następnie dodajemy marchew i majeranek. Jeśli trzeba, uzupełniamy bulion wodą
Ratunku obiadżółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą(...)pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz cebulę pociętą w piórka. Wszystko posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego
Słodka Stronakolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 polędwiczka wieprzowa (450g) 2 średnie papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g bez zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy(...)potrawy! Dusimy powoli, na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. W razie potrzeby można podlać potrawkę wodą, ale nie powinno to być konieczne. W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki
Kulinarna Pokusa