ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:139/267)

Świąteczna sałatka jarzynowa 356

bardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka, zalej wodą(...)włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem z musztardą. Wymieszaj. Przełóż do czystej miski

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 222

makaronem też będzie pyszną kompozycją.  Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie  Składniki : 800 g schabu bez kości  1-2 czerwone papryki 400 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona.  natka pietruszki olej kokosowy  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy(...)pokrojonymi w plastry pieczarkami, mieszamy i przesmażamy 5 minut.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut.  Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.  Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 160

smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć(...)podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła  aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki parówki gotować 5 minut wszystko

W królestwie smaków Beaty
Placki z twarogiem 170

szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 1 kostka twarogu chudego 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 pomidor 1/2 ogórka  gruntowego 1/2 ogórka kiszonego  sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję na jednolitą masę . Gęstość musi być taka(...)mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem)  Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone w kostkę pomidory i ogórki ,jeszcze raz mieszam ,doprawiam solą i pieprzem i przekladam na placki . dwie albo 3 warstwy  Smacznego

Eli Gotowanie
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 179

plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy(...)porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa

Smaczne Zdrowe
Wiosenna Pizza z Tuńczykiem 177

Puszka Tuńczyka Princes ja dałam w oleju → 3 łyżki przecieru pomidorowego w temp. pokojowej  → 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar → 1/2 czerwonej cebuli  → 2 ogórki kiszone  → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku  → np. świeża rukola do posypania  DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy(...)upływie 15 minut dodaję pozostałe składniki ciasta. Zagniatam. Odstawiam pod przykryciem np. do lodówki na ok 1 godziny.  3. Międzyczasie obieram cebulę i kroję drobno.  Ogórki kroję w kostkę.  Tuńczyka odcedzam z oleju.  4.Wyrośnięte ciasto przekładam na blat. Dzielę na dwie porcję. Podsypuję mąką , rozwałkowuję na kształt koła / foremki do pizzy.  5. Blachę

Gotowanie Patki
Domowy zakwas na barszcz biały. 112

Składniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych  0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania :   D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej się kisił. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4 dni ). Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia

Przepisy i porady kulinarne
Domowy zakwas do żurku. 154

Składniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych  0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania :   D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek, wlej wodę. całość dokładnie wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu wlej wodę ogórkową, wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej się kisił. Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4 dni ). Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 130

wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki(...)wodę na ok. 3 minuty, następnie przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka

Pani na deser
Faszerowane ziemniaki a’la gyros 176

height: 1em;" />   Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka 1 ogórek kiszony lub korniszon sól do smaku trochę startego sera do posypania Piersi z kurczaka tniemy na małe kawałeczki , posypujemy przyprawą do gyrosa, czosnkiem , mieszamy i pozostawiamy na godzinkę do lodówki . Ziemniaki(...)Wydrążony miąższ ziemniaków siekamy . Na rozgrzanej patelni , smażymy posiekaną cebulkę, pieczarki , dodajemy kurczaka , pokrojony ,miąższ ziemniaków i smażymy mieszając , aż składniki się zrumienią . Przekładamy do miski , dodajemy posiekanego drobno ogórka , mieszamy . Każdą wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują

Ogrodnik w podróży
Kuskus- szybki obiad ;) 404

Składniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę(...)obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni.  Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.Na koniec mieszamy wszystko

Czerwona Porzeczka
Zupa ogórkowa z ziemniakami 106

zupę ogórkową z ziemniakami  i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć. Składniki: 500 g skrzydełek lub 2 udka 500 g   ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Mięso(...)kostkę, por w półplasterki, a pozostałe ścieramy na tarce na dużych oczkach.    Wszystko dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości ziemniaków.  Koperek drobno posiekać.  Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do miękkich warzyw i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę przed

magiczna kuchnia Kasi
ROLADKI ŚLEDZIOWE ZE ŚLIWKĄ W ŚMIETANIE 135

SKŁADNIKI :  8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju ) 8 śliwek suszonych 2 ogórki kiszone  1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku natka pietruszki i granat do ozdoby(...)cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy. Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1  ogórki.  Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.  Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 157

Okazuje się, że po bardzo wielu blogach "krąży" przepis na roladki z mięsa mielonego - nie wiem  dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam? Przepis od początku

Walijskie Pichcenie
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 219

poczuliśmy zapach palącego się drewna i świeżo grillowanego mięsa to wiedzieliśmy, że na pewno głodni nie wyjdziemy. Tak fantastycznego mięsa z grilla nie jadłam nigdy. Do tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek(...)czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy

sierotka maRysia w kuchni
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 192

łyżki brązowego cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu Dip grillowy: 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 3 ogórki kiszone 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki(...)wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu. DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia

Wanilia i Kardamon