selerem naciowym , z dodatkiem młodego jęczmienia to samo zdrowie ! Młody jęczmień, ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe, Jest źródłem wielu witamin i minerałów i podobno sprzyja odchudzaniu Składniki /1 porcja: – duża garść jarmużu – 1 duża łodyga selera naciowego – 1 jabłko – 1 łyżeczka młodego jęczmienia – 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) – 250 ml wody Przygotowanie: Owoce i warzywa myjemy. Jabłko
I LOVE LIFEchronią przed nowotworami - wspomagają systemy naprawcze organizmu, eliminujące nieprawidłowe komórki, w tym komórki nowotworowe opóźniają procesy starzenia zapobiegają stanom zapalnym wzmacniają odporność organizmu wpływają na poprawę przemiany materii - wspomagają odchudzanie pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu I wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni posiadają właściwość odkwaszające, odtruwające i oczyszczające organizm wykazują właściwości bakteriobójcze - pomocne przy leczeniu stanów
Kuchnia MagdaLenyzabójczo na Helicobacter pylori) posiadają właściwości przeciwnowotworowe rozkurczają mięśnie gładkie i mogą być stosowane na bóle miesiączkowe wykazują działanie lekko moczopędne dobrze wypływają na układ krążenia zapobiegają anemii wspomagają odchudzanie poprawiają motorykę jelit pomocne w chorobie reumatoidalnej stawów liście malin wykazują działanie ściągające i pomocne są w leczeniu biegunki - hamują rozwój bakterii jelitowych liście malin mogą być też stosowane
Kuchnia MagdaLenymożna ją podawać nawet małym dzieciom oraz ze względu na swój niski indeks glikemiczny jest polecana również osobom chorującym na cukrzycę. Jest to warzywo cenione także w różnych dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Jednak warto wiedzieć, że cukinia zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu... Cukinia to źródło: potasu magnezu(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego beta-karotenu luteiny zeaksantyny Właściwości zdrowotne cukinii: ma właściwości odkwaszające organizm sprzyja przemianie materii - stosowana przy dietach odchudzających wpływa pozytywnie na procesy trawienia polecana przy nadkwasocie, zgadze i wrzodach żołądka wspomaga wzrok oraz zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej (dzięki luteinie i zeaksantynie) wykazuje działanie przeciwnowotworowe - może zmniejszać ryzyko
Kuchnia MagdaLenywitaminy A witaminy E witaminy C Właściwości zdrowotne śliwek: poprawiają apetyt i regulują trawienie regulują wypróżnienia i zapobiegają zaparciom (dzięki dużej ilości rozpuszczalnego błonnika) przyśpieszają przemianę materii - wspomagają odchudzanie obniżają poziom cholesterolu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe obniżają ciśnienie krwi (za sprawą potasu) poprawiają nastrój oraz humor wpływają korzystnie na układ nerwowy łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Kuchnia MagdaLenyobniżają poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi wzmacniają serce i naczynia krwionośne zapobiegają miażdżycy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit poprawiają skład mikroflory jelitowej zapobiegają zaparciom pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny) zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu
Kuchnia MagdaLenyplamki żółtej może chronić przez zaćmą poprawia stan włosów, skóry i paznokci chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV działa przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo (dotyczy świeżych pestek dyni) pomaga w odchudzaniu pomaga przy problemach z powiększoną prostatą (dotyczy pestek dyni) ma działanie moczopędne i pomaga przy schodzeniu nerek (sok z dyni) Uwaga! dynia nie jest wskazana dla osób chorujących
Kuchnia MagdaLenysię" płytek krwi (działanie przeciwzakrzepowe) zmniejsza lepkość krwi wykazuje aktywność fibrynolityczną (pomaga w rozbijaniu zakrzepów) pobudza łaknienie - wspomaga wydzielanie soków żołądkowych normalizuje florę bakteryjną jelit pobudza metabolizm i sprzyja odchudzaniu ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze wzmacnia odporność ma działanie drażniące, dzięki temu oczyszcza i dezynfekuje, np. oczy (przy zapaleniu spojówek) lub nos (przy katarze) ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne
Kuchnia MagdaLenydostarczają energii to również uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach. Daktyle to świetna alternatywa dla słodyczy! Pomimo dużej kaloryczności nie powinniśmy z nich rezygnować (nawet dotyczy to osób odchudzających się), gdyż dzięki swoim zdrowotnym właściwością poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli zachowamy umiar w ich jedzeniu, to nie odbije się to negatywnie na naszej sylwetce, a nasz organizm skorzysta z dobroczynnych(...)osób, które cierpią na migreny, gdyż obecna w daktylach tyramina może nasilać bóle głowy nieskazane przy drożdżycach/kandydozach układowych Ciekawostki: 100 g daktyli suszonych to ponad 280 kcal - osoby odchudzające się nie powinny ich unikać, a jedynie zachować umiar daktyle mimo dużej zawartości cukrów prostych nie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie powodują rozwoju cukrzycy typu 2 daktyle
Kuchnia MagdaLenypracy jelit zapobiega zaparciom zalecana przy celiakii i nietolerancji glutenu obniża poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu insulinooporności posiada właściwości odkwaszające organizm usuwa szkodliwe składniki z organizmu wspomaga odchudzanie działa rozgrzewająco jest długotrwałym źródłem energii pomaga w niedokrwistości wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprawia stan skóry trądzikowej wzmacnia kości i zęby Uwaga! kaszy gryczanej nie poleca się dzieciom poniżej
Kuchnia MagdaLenyzdrowie w dobrej kondycji. Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasiona chia czyli szałwia hiszpańska cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Stosowane są zwykle w deserach, mają wiele właściwości i wartości odżywczych. Są bogate w wapń, żelazo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy jelit zapobiega zaparciom zalecana przy celiakii i nietolerancji glutenu obniża poziom glukozy we krwi zapobiega powstawaniu insulinooporności posiada właściwości odkwaszające organizm usuwa szkodliwe składniki z organizmu wspomaga odchudzanie działa rozgrzewająco jest długotrwałym źródłem energii pomaga w niedokrwistości wykazuje działanie przeciwnowotworowe poprawia stan skóry trądzikowej wzmacnia kości i zęby Uwaga! kaszy gryczanej nie poleca się dzieciom poniżej
Kuchnia MagdaLenysprężysta, a włosy lśniące i mniej podatne na wypadanie, łamliwość oraz rozdwajanie. Natomiast w jej liściach znajdują się olejki eteryczne, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Słodka bazylia a odchudzanie Nasiona słodkiej bazylii Planteon są niskokaloryczne, więc można je spożywać bez obaw o wagę. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że układ trawienny pracuje dużo lepiej. Tukmaria jedzona przed posiłkami zmniejsza
Trochę smakuzdrowie w dobrej kondycji. Dzięki zasadowemu odczynowi umożliwia naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. To bogactwo składników mineralnych, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Przyspiesza przemianę materii, a zatem ułatwia odchudzanie. Idealna w sezonie zimowym, ponieważ usuwa nadmiar śluzu z organizmu. Dzięki temu szybciej skończy się katar i kaszel. Poza tym ma właściwości antywirusowe i rozgrzewające, co może znacznie skrócić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!