poczęstujecie swoim daniem, to warto przygotować właśnie takiego, pachnącego ziołami pstrąga. Proste, lecz pyszne danie, które odpowiednio podane sprawi, że obiad urośnie do rangi wykwintnego! Potrawa cieszy nie tylko oczy, ale także i podniebienie! Pełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej
Raj dla Podniebieniabyły ulubione ciastka mojej Mamy, bo była kawoszką. Pod koniec życia niestety lekarze zabronili Jej już picia zwykłej, naturalnej kawy, ale wtedy ratowała się właśnie zbożową Inką . Gdy przymknę oczy to wyobrażam sobie Ją jak siedzi delektując się moją roladą, a na stole stoi zaparzona w szklance Inka, szklanka w metalowym koszyczku z uszkiem... I jeszcze być może chętnie zapaliłaby
Smaczna Pyzasię w końcu na część z atrakcjami. Na początku oprowadzono nas po przepięknym pałacu w Nowej Wsi. Gorąco polecam pojechanie tam w jakiś weekend i obejrzenie go na własne oczy, coś niesamowitego! Już nie wspominając o fantastycznym przewodniku Później było tylko ciekawiej, bo załadowano nas do traktorów- pociągów i obwieziono nas po gospodarstwie i sadach Pana Pruszkowskiego. Było to bardzo
karmelowyjakaś pasja. Odkąd polubiłam oglądanie świata przez obiektyw aparatu, nie ma dnia, żeby coś nie przyciągnęło mojej uwagi. Jest jakoś inaczej, jest ciekawiej. Wydaje mi się, że mam teraz oczy szerzej otwarte i widzę wiecej. I codziennie jest coś, co chcę zatrzymać w kadrze, coś uchwycić na dłużej. teraz, oprócz egzemplarza czytanej książki w mojej torbie, dźwigam również aparat
Raj dla Podniebieniagdzie się znajduje. To w tym kiosku kupowaliśmy nasze ulubione gazety. W pobliskiej kafejce zamawiam dużą kawę waniliową i z kubkiem latte siadam na ławce. Zamykam na chwilę oczy i chłonę klimat tego miejsca. Przez chwilę wydaje mi się, że znowu mam 10 lat, że są wakacje, a ja siedzę przy zacienionej krośnieńskiej studni z lemoniadą w ręku. Już
Raj dla Podniebieniakaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka
Raj dla Podniebieniapieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa. Kiedy piekłam swój pierwszy sernik, w ogóle nie przypuszczałam, że to one będą głównymi bohaterami mojej książki , którą wkrótce zadebiutuję na rynku wydawniczym. Jestem
Raj dla Podniebieniaunosiliśmy trójkątnie zakończone brwi…To po nim jestem uparta, że cięzko mnie od czegoś odwieść… – Ucieszyłeś się, gdy się urodziłam? – zapytałam go kiedyś. Jego brązowe, kochane oczy spojrzały wtedy na mnie, a pomarszczona, nosząca ślady pracy dłoń spoczęła na moim policzku. – Jak nigdy w życiu! Pokochałem cię od pierwszego dnia! – powiedział mi wtedy
Raj dla PodniebieniaDrogi Czytelniku, zamknij oczy i wyobraź sobie, że jesteś w lesie. Ptaki śpiewają, drzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i zaprasza Cię na przyjęcie do babci. Oczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone
zadanie-gotowanieLato to dla mnie pora lekkiego i świeżego jedzenia, z dużą ilością pysznych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Cieszy oczy na każdym straganie i występuje w kilku postaciach - może być tradycyjnie zielona, słonecznie żółta czy też okrągła, idealna do nadziewania. Dziś pokażę Wam, jak przygotować proste i szybkie danie z cukinii - wstążki cukinii z łososiem i limonkowym dressingiem
Magda Kucharzymoją przyjaciółką znamy się, jak przysłowiowe "łyse konie" i ufamy sobie. Najcudowniejsze jest to, że zawsze możemy powiedzieć sobie prawdę prosto w oczy, bo wiemy, że nie zostanie ona opacznie odebrana. Wiecie co? To jest prawdziwa przyjaźń, która jest prawdziwym skarbem. Każdy z nas chce mieć przyjaciół, ale nie każdy zastanawia się, czy oczekując czegoś od drugiego człowieka, daje
Codzienna kuchnia niecodziennatego, ni z owego, wylądowała pszczoła. Natychmiast zawołałam C., żeby czym prędzej się z nią rozprawił, zanim kogoś użądli. I wtedy poczułam ból w ramieniu... Z paniką spojrzałam w oczy C. i wykrztusiłam: Chyba mnie użądliła ... Zerknął fachowo, jednym sprawnym ruchem wyciągnął żądło i orzekł, że należy przyłożyć kostkę cukru. Uniosłam brew, bo wydawało mi się to co najmniej dziwnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkoro słońce nas nie rozpieszcza to postanowiłam nacieszyć oczy słonecznym deserem :) Składniki: - 65 g kruchych czekoladowych ciastek - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g mascarpone - 1 owoc kaki Przygotowanie: Ciastka i kaki osobno miksujemy. Jogurt mieszamy z mascarpone. W długim kieliszku układamy najpierw warstwę ciasteczek, warstwę jogurtową a na to warstwę z kaki. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników lub miejsca
Zainspirowana w kuchniPomysł na lekkie, smaczne i pożywne danie. Koperek i natka pietruszki nie tylko nadają pyszny zapach i smak, ale i cieszą oczy świeżą, wiosenną zielenią. składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego jajko czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku ponadto: mąka pszenna 2 szkl bulionu Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa
6niebomaju szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Mimo że są przepyszne, już kilka razy przyłapałam się na tym, że nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym . Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut
Poezja smaku