mojej półce podobnej pojemności produktów spożywczych. Uznajmy to za czepianie się. Kolejnym ważnym elementem jest etykieta. Starannie zaprojektowana, nie krzykliwa, ale bardzo przejrzysta. Od razu rzuca się w oczy to, co mnie najbardziej interesuje – kto wyprodukował, gdzie wyprodukował i jak wyprodukował. Oczywistym jest, że producent DOBREGO WYROBU chwali się tym , a nie ukrywa. Informacje o miejscu zabutelkowania (w miejscu
Bon Ton Italiaskonsumować. To, że można znaleźć je w dość nietypowych miejscach, jak np, skrzynka z narzędziami czy kosz to już zupełnie inna kwestia Pierwszym elementem kulinarnym, który rzuca się w oczy na początku jest budka z hot dogami i popcornem, która stoi po naszej prawej stronie po wyjściu z ogrodu katedry. Hot dogi pojawiają się jeszcze wiele razy podczas
Nerds Kitchenpory wywołują uśmiech na mojej twarzy, bo przypomniały mi, że gwara śląska bywa czasem emfatyczna. Nie, nie podam Wam przykładów, musicie tam koniecznie zawitać i na własne oczy się przekonać. Przywitała nas przesympatyczna Pani, z którą dało się porozmawiać. Zwyczajnie pisząc ciekawa była, twórcza i na poziomie. Doradziła, opowiedziała i z łatwością nawiązała też kontakt z moim bąblem
BaRepasnaturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce uprawiane jest jedynie w warunkach szklarniowych. Z bakłażana w kuchni można wyczarować wyśmienite i cieszące oczy cuda. Nasza przygodę z bakłażanem rozpoczynamy od połączenia go z serem pleśniowym i orzechami - idealna propozycja na bardziej wykwintne przyjęcia. Danie choć mogłoby się wydawać małe, to jednak dosyć syte
W kuchni Katietruskawek , którymi już zaczęliśmy się rozkoszować! Takie naleśniki zrumienione na prawdziwym maśle, oblane koktajlem czy też odrobiną greckiego jogurtu i obsypane prażonym kokosem zachwycą nie tylko podniebienie, ale i oczy! Są świetnym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Słodki podwieczorek czy też obiad zabierze nas na chwile do raju! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 5-6 szt ) NALEŚNIKI: * mąka
Ostra na SłodkoPrzepis ten zwrócił moją uwagę w dodatku do jednej z gazet. Wszystko to za sprawą współgrających ze sobą barw potrawy. Oczy mnie nie zawiodły, gdyż połączenie ciasta szpinakowego, wędzonego łososia i śmietankowego serka z dodatkiem czosnku (dosyć wyczuwalny w tym daniu) tworzy oryginalną mieszankę kolorów i smaków
Milion Smakówbazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać na blogu, więc lepiej szybko zaopatrzcie się w potrzebne składniki, inaczej nie będzie Hellady na talerzu! Postawimy
GRUBY WAŁEKoczy Was nie mylą - ten biszkopt został upieczony w rondelku o średnicy 12 cm :) Jeśli nigdy nie próbowaliście piec ciasta w garnku to bardzo polecam taki właśnie sposób osobom, które po prostu nie dysponują mniejszą formą. Osobiście takiej nie posiadam, najmniejsza ma 18 cm. Potrzebowałam upiec mały biszkopt, który był podstawą tortu na rodzinną uroczystość. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki :) Składniki
Chocolate Muffin BlogDlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja
bistro mamadzieciaków i przede wszystkim zapach unoszący się z kuchni, sprawiają, że chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo
BaRepastrzeba: - krewetki (najlepsze królewskie) - sos imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki smażymy na patelni. Gdy się podrumienią dodajemy sosy: 1/2 słoika z sosem chili i 1/4 słoika z sosem imbirowym. Mieszamy z krewetkami, po 1 minucie ściągamy
upichconapokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę a chili w plasterki. Po pokrojeniu papryczek chili koniecznie umyjcie ręce, nikomu nie życzę tego co ja raz przeżyłam gdy przetarłam sobie oczy po krojeniu tego małego diabelstwa. Dodajemy papryki do cebuli, smażymy razem około 3 minut, po czym dodajemy fasolę i pomidory. Przyprawiamy sowicie papryką, pieprzem, dodajemy sól, oregano i kminek. Muszę
greenscarfbyła szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest pytanie Miśki co było na obiad w przedszkolu, za każdym razem gdy mówiła, że ogórkowa to aż jej się oczy błyszczały, uwielbia kwaśne rzeczy. Prosiła mnie od dłuższego czasu o zrobienie tej zupy, przy czym poddałam się, gdy powiedziała że jak ja zrobię to będzie na pewno pyszna, taa…. Zrobiłam
greenscarfjakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii Smaku , musiałam go wypróbować. Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie! Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;) Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady fingers
Plate of Joysobie dowolnie modyfikować. - stempelki chowam do środka tuby i wiem, że nigdzie mi się nie zapodzieją. - 6 stempli w 1 opakowaniu (oszczędzam kasę i miejsce) - piękne wzory (moim dzieciom oczy błyszczały z zachwytu) - całość wykonana na 5+ ( bardzo solidne tworzywo- nie kaleczy dłoni przy odciskaniu) Co mi się nie podoba? - zdecydowaną wadą jest fakt, że czekam na kolejne odsłony ciasteczkowych
Wielki apetyt