smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego
Kolizje Smakówgłowa karpia,ogon,płetwy,wszystkie inne resztki2 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 opalona cebula2-3 listki laurowe5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu1-2 goździki-opcjonalnie sólZ głowy karpia usunąc oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-)Firma Nasza Chata oferuje leśne specjały prosto z Borów Tucholskich. :-) Ich działalność obejmuje skup i przetwórstwo, dzięki czemu
Szefowa kuchniprzeciwbiegunkow,a swieze reguluja trawienie.Maja tez dzialanie przeciwbakteryjne ,przeciwpasozytnicze (owsiki i slabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwajace (w przypadku zatruc metalami ciezkimi).Jagody dzieki zawartym w nich antocyjanom lecza oczy i poprawiaja widzenie.Regeneruja rodopsyne-barwnik odpowiedzialny za widzenie.Juz podczas II wojny swiatowej piloci brytyjskiego RAF-u odkryli,ze jagoda poprawia widzenie o zmierzchu.Zreszta wyciagi z jagody sa skladnikiem wszystkich suplementow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powoduje przy tym gwaltownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Zielona skorka cukini zawiera niezwykle cenne substancje z grupy karetonoidow : luteine i zeaksantyne,zbawienne dla naszych oczu.Chronia nasze oczy przed AMD (zwyrodnieniem plamki zoltej).Zawiera jod-cenny pierwiastek dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycyDobra jest na mocne nerwy.Gdy zyjesz w pospiechu i stresie siegaj czesto po cukinie.Dzieki sporej zawartosci witamin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiecej niz ta sama ilosc brzoswin.Dzieki dzialaniu zasadotworczemu morele wspomagaja leczenie nadkwasoty,zapobiegaja dolegliwosciom watrobowym i problemom z woreczkiem zolciowym.Z kolei likopen-antyoksydant zawarty w morelach pomaga chronic nasze oczy i serce.Dlatego,ze maja sporo cukru,wlasnie z tego powodu,szczegolnie suszonych nie zaleca sie cukrzykom.Za to suszone wlasnie na stale powinny zagoscic w diecie dbajacych o zdrowie i odchudzajacych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podaje niezawodny przepis:A. włącz na cały regulator: lepiej?B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru brązowego- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g margaryny- 2 jajka
SMYKWKUCHNILussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru
Smaczna Pyzazrazy … spaghetti zdecydowanie mi się przejadły , dlatego postanowiłam wykorzystać je w trochę inny sposób.Mięso mielone zapieczone w waflu / andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu! SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka
Ostra na SłodkoKupic sobie wszystko to co marzy mi się do fotografii ( obiektywy , softbox , lampy ) … i nauczyć się robić piękne zdjęcia , tak by cieszyć nie tylko swoje , ale i Wasze oczy ( pierwsza nauka już za 3 tygodnie , dzięki zaproszeniu od Blomedia i marki Olympus ).* Byc zdecydowanie bardziej cierpliwą ( nie , nie jestem w ogóle! ) i mniej się denerwować.* Zacząć znów uprawiać sport
Ostra na Słodkopołączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda
Ostra na Słodkosię czy Puricom Stella to naprawdę takie cudo jak o nim mówią ;) TEST 1. Najpierw wzięłam się za zwykłą wodę.Umyłam szklaneczki i napełniłam zimną wodą po brzegi.Przetarłam oczy , bo jak wiecie u mnie ze wzrokiem dość kiepsko , ale to i tak nie zmieniło tego co ujrzałam. A co ujrzałam ?Zobaczcie! Gołym okiem widać różnice!Woda z użyciem filtra
Ostra na Słodkociasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna
Ostra na Słodkonajszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża
Wypisz Wymalujjedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży na dnie. Jako maleńki wylęg płastugi są podobne do innych rybek – są symetryczne, pływają
Z Kuchni Do Kuchni