Polenta 246Polenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z indyka po azjatycku z mleczkiem kokosowym 227SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cebula czerwona 2 łyżeczki czerwonej pasty curry TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3
ClauditteMissCooking
Zapiekanka na bagietce. 254Zapiekanka na bagietce przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam jak bardzo lubiłam ją jeść. Dlatego czasem lubię przypomnieć sobie te lata i zabieram się do jej przygotowania. Jest
W kuchni u Moniki
Surówka z marchwi i jabłka. 283Myślę, że większość z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez surówki. Niektóre z nich są bardzo proste i szybkie do wykonania, a dodają dużo
W kuchni u Moniki
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście. 231Małe kotleciki z piersi kurczaka w cieście jest to ulubiona forma kotletów moich dzieci. Należy jednak pamiętać by przygotować je tuż przed podaniem, gdyż ciasto jest
W kuchni u Moniki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami. 242Pomysłów na cukinię jest bardzo dużo i pewnie każdy znajdzie coś dla siebie. Ja po obejrzeniu kilku przepisów zrobiłam po swojemu i jestem zadowolona, gdyż wyszło
W kuchni u Moniki
Leczo. 235Są potrawy, których zapach podczas gotowania uwielbiam. Jedną z nich jest leczo. Składniki: 250g fasolki szparagowej, 300g kiełbasy, 350g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 duże czerwone
W kuchni u Moniki
Krokiety. 242Krokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie
W kuchni u Moniki
Surówka z ogórków kiszonych. 277Prosta i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Składniki: kilka ogórków kiszonych, jedna średnia cebula, olej lub oliwa z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na
W kuchni u Moniki
Łazanki. 219Składniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron
W kuchni u Moniki
Szparagi w bekonie i piersi indyka. 250Szparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w mięsie i wyszły bardzo smaczne. Składniki
W kuchni u Moniki
Mizzeria. 296Składniki: 2 świeże ogórki, 1 średnia cebula, łyżka octu, maślanka ok.600g, sól, pieprz, cukier. Przygotowanie: Ogórki i cebulę obrać, pokroić. Dodać maślankę i ocet. Doprawić do
W kuchni u Moniki
Pulpety w sosie pomidorowym. 297Pulpety w sosie pomidorowym są zapisane do mojego domowego menu. Dzieci je lubią, a i my dorośli również z chęcią je jemy. Składniki: 500g mięsa
W kuchni u Moniki
Fasolka po bretońsku. 222Dziś pierwszy raz odważyłam się zrobić fasolkę po bretońsku. Wyszła lepsza niż się spodziewałam. I szczerze, gdybym wiedziała, że tak łatwo się ją robi, to już
W kuchni u Moniki
Ratatuj. 216Ratatuj ( Ratatouille ) jest jarską potrawą prowansalską. Przejrzałam kilka stron z przepisami na tę potrawę, różnią się one drobnymi szczegółami. Więc i ja zrobiłam według własnych proporcji
W kuchni u Moniki