obiad - 95112 przepisów (strona:3509/6341)

Zupa z groszkiem i kolorowym makaronem 215

konserwowego) 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula kawałek pora łyżka masła + łyżka oleju 1/2 szklanki śmietany 12% szczypiorek sól, pieprz Do pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu. W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty lodowej i groszku 227

musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić

Świat Domowej Kuchni
Tarta z zielonym groszkiem 284

boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 3 jajka ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym. Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto

Świat Domowej Kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 267

żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej:  mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 215

olej do smażenia masło majeranek 1 żółtko Kiedy znudzi nam się tradycyjny sposób podawania polędwicy wieprzowej... proponuję wersję w cieście francuskim z pieczarkami, która może stanowić zarówno główne danie obiadowe - jak i wykwintny element kolacji przy świecach. Polędwicę posmarować musztardą i posypać pieprzem. Następnie obsmażyć na oleju z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć

Świat Domowej Kuchni
Sznycle wieprzowe z cebulką 333

łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki sól tłuszcz do smażenia Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy. Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości 5-7 mm. Każdy z nich posypać solą i posmarować

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 1046

marchewka 1 pietruszka 5 łyżek mleka 5 łyżek śmietanki kremówki 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 50-70 g starkowanego żółtego sera sól pieprz Bardzo proste danie obiadowe, nie wymagające dużego nakładu pracy - a z kolei idealne dla miłośników zapiekanek i wszelkich dań jednogarnkowych. Cebulę obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić

Świat Domowej Kuchni
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 782

jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną na grubsze plastry, zarówno na zimno jak i na ciepło, jako wyśmienity dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku

Świat Domowej Kuchni
Faszerowany filet po chłopsku 526

jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Dziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko". Kiełbasę z cebulą przełożyć do miseczki. Dodać

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej 355

wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego  :) Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu z musztardą niesamowicie wzbogaca smak potrawy. Kurczaka umyć i pociąć w grube paski. W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 365

cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli szczypta białego pieprzu Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to bardzo prosta w przygotowaniu lekka surówka stanowiąca doskonały dodatek do dań obiadowych. Kapustę pekińską drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy z puszki. Dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przed

Świat Domowej Kuchni
Kasztany jadalne z brukselką 254

Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

My Culinary Art
Naleśniki Klasyczne 215

Naleśniki  (klasyczny delikatny smak) Szybkie w zrobieniu, idealny smak i wspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek. Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu. Składniki: Ciasto : (na 10-15 sztuk) -1,5 szklanki mąki  -2 całe jajka -1,5 szklanki mleka

Gotuj Z Muzyką
Sakiewki z ciasta francuskiego 460

kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty ser Trzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego sera Z obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam go w kolejnej sakiewce.  Nie będę podpowiadać Wam, że macie z ciasta francuskiego wykroić kwadraty o boku

upichcic
Krokiety 210

farsze, które nadają im ciekawszy smak. W mojej rodzinie wszyscy je lubimy, smakują nawet dzieciom, a super rozwiązaniem jest to, że można zrobić większą ilość i zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy. Składniki na ciasto: 2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli mąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki) Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki

upichcic

Proponowane wyszukiwania