obiad - 95112 przepisów (strona:3504/6341)

Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 220

Dzisiejszy baklazan w sosie curry z ciecierzyca to pyszne,wegeterianskie,pozywne danie z egzotyczna nuta.Swietne zarowno na obiad jak i na kolacje.Danie jest bardzo aromatyczne,o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze.Baklazan jest niezwykle delikatny,po prostu rozplywa sie w ustach.Dodatek marchewki wprowadza odrobine koloru i przelamuje kremowa konsystencje potrawy.Sprobuj,a przekonasz sie jakie to smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 211

bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu nazywany byl po prostu sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka na twardo tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omlet z czerwona cebula i octem balsamicznym 166

sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie  i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje: 2 czerwone cebule 3 lyzki masla 1,5-2 lyzek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 246

Super karczek na niedziely lub inny swiateczny obiad,upieczony w rekawie.Pieczenie miesa w rekawie to gwaracja zawsze udanej pieczeni,by mieso bylo miekkie i soczyste.Upieklam je z warzywami,ktore sa rownoczesnie baza sosu.Przedtem dobrze mieso zamarynowalam.Pieczen nafaszerowalam papryka i szpinakiem dzieki czemu mieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam! Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone z łososia i kaszy jaglanej 225

czubata lyzka bulki tartej 1 lyzeczka soli pieprz czarny 2 czubate lyzki szczypiorku maslo ghee-do smazenia Wykonanie: ugotowac kasze jaglana (na sniadanie ugotowalam wieksza ilosc kaszy,dzieki czemu obiad przygotowalam w expresowym tempie).Przestudzic rybe obrana ze skory pokroic w drobna kostke ( przy okazji usunac ewentualnie pozostale osci),a na koniec przesiekac calosc wszystkie skladniki umiescic w misce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową 256

pewno bedzie juz przesuszony,a pieczony za dlugo,stanie sie wrecz wiorowaty podawac z dowolmymi dodatkami.U mnie z salatka truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowi danie obiadowe                                                    ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Dlaczego zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młode ziemniaki w mundurkach z ziołami 280

ziemniaczki z maselkiem i duza iloscia mlodego zielonego koperku i posypane gruboziarnista sola.Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadlego mleka.Mmmmm....pelnia szczescia ,a z jajkiem sadzonym mamy idealny obiad na upalne dni lata. Mlode ziemniaki nie sa kaloryczne -100 g to 69 kcal (stare w 100g maja juz 84 kcal),poniewaz w swoim skladzie najwiecej maja wody.Maja 5 razy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda marchewka z piekarnika 204

bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie robi,a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartosci odzywczych niz gotowana.To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu. Skladniki: peczek marchewki kilka zabkow czosnku tymianek lub estragon sol gruboziarnista olej rzepakowy-kilka lyzek miod-1 lyzka Wykonanie: marchewke umyc,obrac pozostawiajac kilkucentymetrowe zielone lodyzki dla ozdoby,przekroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka z sezamem 187

Szybki obiad w orientalnym stylu.Danie proste,efektowne i blyskawiczne w wykonaniu,wlasciwie robi sie samo.Praca przy wykonaniu dania ogranicza na wymieszaniu skladnikow marynaty,obtoczeniu w niej udek i wlaczeniu piekarnika.Kurczak tak przygotowany jest mieciutki i bardzo aromatyczny.Ma rewelacyjny smak.Co tu duzo mowic,Azjaci sa naprawde mistrzami w przygotowywaniu drobiu. Skladniki na 4 porcje: 4 uda z kurczaka 3 lyzki sosu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z ogórka i zielonego jabłka 257

Ogorek to jeden z najpopularniejszych dodatkow obiadowych w okresie letnim.w ogole to warzywo ,ktore smialo mozna nazwac polska specjalnoscia narodowa.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow..... Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi 185

zapiekanka z cukinii,gnocchi i pomidorow - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat.Smakowitosci dodaja jej swieze ziola: oregano i majeranek lub tymianek.Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne.To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadlam.Bardzo polecam. Moze wielu z Was zna juz ten przepis,bo istnial juz na blogu i mial pokazna liczbe odwiedzin.Nie doczekal niestety zadnego komentarza.Dzis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Płotka smażona z ziołami 238

pochodzą z jeziora ,ale z Bałtyku.Są dlatego nieco wieksze i mają czerwonawe płetwy.I jedne i drugie sa tak samo smaczne.Rybki wystarczy obtoczyć w mące,usmażyć i pyszny obiad gotowy.Można urozmaicić ich smak dodatkiem ulubionych ziół.Polecam! Składniki: 1 kg wypatroszonych płotek sok z cytryny sól oregano,tymianek-opcjonalnie mąka do obtoczenia masło ghee lub olej do smażenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń rzymska z pieczarkami 191

smażony,a pieczony i dużo mniej z nim pracy.Oprócz tego,że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę - za jednym zamachem mamy 2-3 obiady.I nie tylko obiady,bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny jest również do kanapek. Pieczeń nie ma szans się znudzić,bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 282

Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju sól,pieprz 1 łyżka octu Wykonanie: kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 216

zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania