Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą 222ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie
Wiem co jem
Słodka chwila przyjemności 152latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu. Zasiadam wygodnie
Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami 372Wczoraj wybrałam się do lasu na spacer i udało mi się znaleźć trochę kurek. Nie było tego dużo, ale na jakieś dwa skromne obiady wystarczy. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to wykorzystanie ich w akcji konkursowej „Dołącz do rewolucji na patelni” . W ten sposób powstał ziołowy filet z kurczaka z kurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu
Wiem co jem
Knedle serowe ze śliwkami 193Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się
Wiem co jem
Quiche z kurkami i szynką parmeńską 193kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą
Wiem co jem
Zapiekany mix ryżowy z wędzonym łososiem 220Prosta do zrobienia. Ja wykorzystałam tu mieszankę trzech gatunków ryżu: dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego, ale z powodzeniem mogą to być inne gatunki. Można np. wykorzystać to co ostanie z obiadu." Czytaj więcej
Wiem co jem
Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami 190mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce
Wiem co jem
Papirus pomysł na…..Medaliony wieprzowe z suszonymi owocami 227usmażenia medalionów z tym, że te przecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę. Tak usmażone medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny obiad ale również na uroczystą kolację , a robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować
Wiem co jem
Pikantne spaghetti z papryką 161brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas
Wiem co jem
Gulasz z żołądków drobiowych 404gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić. Tym razem to ja sobie o nim przypomniałam. Zakupiłam potrzebne składniki i zrobiłam dziś na obiad. Udało mi się przyjemnie zaskoczyć domowników, a mina syna bezcenna. Jak niewiele czasem trzeba by sprawić innym radość.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Sałatka owocowa z otrębami 193Dziś zamiast obiadu przygotowałam dla siebie pyszną owocową sałatkę z granulowanymi otrębami śliwkowymi. Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce 198razy postanawiałam jeść więcej ryb i niestety na postanowieniu się kończy. Przyczyn jest wiele. Pierwsza to ta, ze chłopcy nie mogą jeść ryb i wtedy trzeba by gotować dwa obiady, druga że jest problem z ich zakupem. Bo albo mamy mrożone z niską cenę z dużą ilością lodu na rybie, albo świeże z bardzo wygórowaną ceną. Po za tym, moje
Wiem co jem
Pstrąg z migdałami 149byłam wczoraj na zakupach i zobaczyłam te świeżutkie pstrągi, nie mogłam im się oprzeć. Od razu zakupiłam dla nas na obiad. Upiekłam je w piekarniku z odrobiną masła i natką pietruszki. Przed podaniem posypałam uprażonymi w masełku migdałami i podałam z ziemniakami z wody.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Ryż z jabłkami inaczej 216niedzielnym, rodzinnym obiedzie zostało mi trochę pieczonego kurczaka. Wykorzystałam go do zrobienia ryżowej zapiekanki. Jej skład może być nieco zaskakujący, ale zapewniam, że pysznie smakuje i cudnie pachnie cynamonem i gałką muszkatołową. Miłośnicy ryżu z jabłkami na pewno w niej zasmakują.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą 180piekarniku w żaroodpornym naczyniu wcześniej posmarowanym masłem. Można też dla obniżenia cholesterolu zmniejszyć ilość żółtek a dodać więcej białek. W takie ciepłe słoneczne dni frittata jest dobrym pomysłem na obiad. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jem