obiad - 95112 przepisów (strona:3340/6341)

Tort cappuccino 180

kaszy, zwłaszcza gryczanej.  Póki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci. W ostatnim miesiącu piekłam go już chyba

Wiem co jem
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem 169

krzaczastą, a w pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść na bieżąco. Nadmiar został więc zamrożony i jest teraz wykorzystywany przeze mnie albo jako jarzynka do obiadu albo do zapiekanek, bądź też szybkich dań z ryżem. Dzisiejszy przepis pochodzi z miesięcznika „Smaki i aromaty”. Robiłam to danie już wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dokonać pewnych zmian. Ananas

Wiem co jem
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 255

rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron bucatini kupiony przez pomyłkę, zamiast spaghetti

Wiem co jem
Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym 145

Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze". Czytaj więcej

Wiem co jem
Faszerowane cukinie 190

Faszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie

Wiem co jem
Spaghetti z zielonym groszkiem 174

prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek

Wiem co jem
Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym 166

Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej

Wiem co jem
Knedle ze śliwkami 180

dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym 226

Wczoraj zapisałam się do akcji Gotujemy po polsku! , pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . i w związku z tym dziś na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej

Wiem co jem
Kompot z owoców mieszanych 135

Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Świąteczny schab ze śliwkami 192

obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków .” Czytaj więcej

Wiem co jem
Owsiane leniwe z syropem klonowym 167

swojej ponad piętnastoletniej małżeńskiej karierze zrobiłam je tylko raz. Głównie z powodu alergicznych dzieci. Trochę mnie już jednak znudziło ciągłe jedzenie tego samego, toteż czasem po prostu gotuję dwa obiady , co innego dla dzieci, co innego dla nas. Tak też było właśnie dziś. Zainspirowana akcją otrębową postanowiłam wzbogacić tradycyjny przepis na leniwe o otręby owsiane, a masełko z bułeczką zastąpiłam

Wiem co jem
Schab otulony majerankiem 147

Kruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i znakomitego majeranku z Manufaktury Smaku, który opisałam kilka dni temu. Dodatkowo upieczone metodą 80° Dr Oetkera było też bardzo soczyste.” Nadmiar możemy też wykorzystać jako wędlinę na kanapki”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Naleśniki czekoladowo-wiśniowe 175

Postanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania