Cukinia w zalewie musztardowej 211może nie prezentuje się zbyt apetycznie ale nadaje warzywom fajnego posmaku. Jeśli ktoś ma nadwyżkę cukinii to polecam takie cukiniowe pikle, zimą będa jak znalazł jako dodatek do obiadu czy kanapek. składniki: ok 2,5 kg cukinii ze skórką ale bez miąższu i pestek listki laurowe, po 1 sztuce na słoik zalewa 1 l wody (4 szklanki) 1 szklanka
Monia miesza i gotuje
Orientalny kalafior smażony z salsą warzywną 314Chociaż lubimy kalafiora to z tego obiadu Żarłoczek nie był za bardzo zadowolony. Gdyby na talerzu wylądował jeszcze słuszny kawałek mięsa wszystko byłoby w porządku, ale same warzywa?! Nie martwcie się jednak, przeżył i ma się doskonale. Stwierdził nawet, że taki smażony kalafior jest bardzo smaczny i mogę robić go częściej. Łaskawca! Nie trzeba bawić się w krojenie dużych plastrów
Smaczna Pyza
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 214Bardzo smaczny obiad, można zastąpić jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy
Kuchnia Pokoleń
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 263Galateria Lemon Pie , orzeźwiającym cytrynowym Lemon curdem i paloną bezą włoską – czyż nie brzmi ślinka od samego czytania?! Taki deser jest świetnym pomysłem np. na rodzinny obiad, przyjęcie w ogrodzie, albo też fantastyczny deser na szaloną imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie zachwycał się zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) * Lody Carte D’Or Galateria
Ostra na Słodko
Łosoś w maśle kaparowym 202Wyraziste w smaku kwaskowato - słone kapary, podsmażone na maśle z dodatkiem zielonej pietruszki to idealny dodatek do łososia. Podane z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą to wykwintny wakacyjny obiad. Prosto, szybko, zdrowo! Składniki: 2 kawałki łososia a`160 g 5 gałązek natki pietruszki 30 g masła 20 g kaparów ze słoiczka sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: kawałki łososia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z papryką 363można sos zagęścić dodając odrobinę mąki. Dla urozmaicenia koloru można dodać jeszcze paprykę czerwoną. Ja miałam tylko żółtą i zieloną. Jeśli nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to polecam. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża zielona papryka 3 żółte papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki
O kuchni z uczuciem
Lemoniada z białej porzeczki 166ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą. W akcji udział wzięły: Pasja Smaku Przypraw mnie Cynamonowe Szczęście Jedz i smakuj Obiad gotowy Sierotka MaRysia w kuchni
kolorowotorcikowo
Lubelski Kociołek- murzynek z patelni 273patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem przygotuję go jednak w głębszej patelni gdyż taka tradycyjna ograniczyła mu możliwości wyrastania. W Lubelskim Kociołku uczestniczą: Julianna z bloga Obiad gotowy Edyta z bloga Pasja smaku Ania z bloga Przypraw mnie Agnieszka z bloga Cynamonowe szczęście Gosia z bloga Jedz i smakuj Marlena z bloga Kuchnia Marlenity Marta z bloga Kolorowo
sierotka maRysia w kuchni
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 341Jeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
Ugotować
Barszcz czerwony z bobem 205Przygotowałam dziś barszcz na bazie botwinki i młodych warzyw, z dodatkiem zakwasu. Świeży bób obrałam ze skórki i wrzuciłam do talerzy, zalewając gorącym barszczem. Taki właśnie pyszny i prosty obiad wolę dużo bardziej od […] Artykuł Barszcz czerwony z bobem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Letnia sałatka z tuńczykiem i makaronem 256chaosu smakowego - tuńczyk nadaje smak kluchom, pomidor je zakwasza a szczypior zaostrza całość. Porcja na dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki
kawawszklance
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 203poza tym ostatnim) działają całkiem w porządku. Ale nie o realizm tu chodzi. Kiedy idę ulicami Śródmieścia, najbardziej lubię otwarte okna. Z niektórych wyglądają koty, z innych czuć, że "obiad właśnie dochodzi", w jeszcze innych, na sznurkach suszą się gacie. W podwórku, w którym czasem pracuję, jest pani, która przez okno wyprowadza swojego psa. Otwiera drzwi od mieszkania, pies wypada
les mirabelles
Pieczone ziemniaki z zielonym pesto 214Coś w sam raz na szybki i bezproblemowy obiad. To co Polacy uwielbiają, ziemniaki, które idealnie skomponował się z zielonym pesto. Post Pieczone ziemniaki z zielonym pesto pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne
Pancook
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 191minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy
My Chcemy Jeść
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 240zapieczone w r ę kawie foliowy m Czasami miewam ochotę na s ycący , p e łen soczystego mięsa , solidny niemałą porcją i okazały towarzystw em ziemniaków , porządny i treściwy obiad ! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerz u wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i kompletnego wykluczenia
Grunt to przepis!