SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 183Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych przed samym podaniem - świeżych kiełków. Z pysznym majonezowo-cytrynowym dressingiem, do którego, dla zrównoważenia smaku, dodałam trochę miodu. Aby kapusta nie była twarda należy ją wcześniej jak najdrobniej poszatkować, a następnie doprawić
cool and minty
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 181surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych lub z eko sklepu. SKŁADNIKI
cool and minty
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 207pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej
cool and minty
KOPYTKA 197ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego dnia. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później
cool and minty
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 293indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską
cool and minty
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 257bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką śmietankę. Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody
cool and minty
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BROKUŁAMI, JAJKIEM I BOCZKIEM 352tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko pokrojonego boczku oliwa SOS 2 łyżki
cool and minty
KASZA JAGLANA SMAŻONA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 204Kasza jaglana smażona ze szparagami, cukinią i łososiem to zdrowe i kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci
cool and minty
Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta 355Rok temu pokazałam Wam przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem zielonej pietruszki i sera feta . Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej
Ugotować
Lekka sałatka ze szpinakiem, fetą i ziarnami 230Pyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy
Smakołyki Asi
Jarmuż z kaszą jaglaną i grillowaną cukinią 192prostych warzyw i pysznej kaszy jaglanej powstał pyszny i bardzo szybki obiad. Cukinię grillowałam na patelni grillowej a jarmuż kupiłam porwany, umyty więc było bardzo szybko. Polecam serdecznie pyszne danie. Jarmuż a kaszą jaglaną i grillowaną cukinią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 260pomińcie lub dodajcie ser kremowy śmietankowy lub naturalny. Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w lodówce w słoiku lub w miseczce przykrytej folią spożywczą przez kilka dni. Szukacie pomysłu na obiad? Zastąpcie majonez/jogurt oliwą, a będziecie mieć pyszny sos pesto do makaronu. Możecie dodać natkę czy jakieś ulubione przyprawy, jednak nam w tym wariancie, pasta smakuje najlepiej. Spróbujcie jej również jako
Mieszam w Garnku
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 207Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej
e-PrzepisyKulinarne
Ognista potrawka fasolkowa 281Lekki, warzywny obiad z ostrym pazurem Składniki: 2 filety z udek kurczaka 2 cebula 40 dkg fasolki szparagowej 3 pomidory 1 marchewka 4-5 ząbków czosnku 2 papryczki kajeńskie sól, pieprz … Czytaj dalej Ognista potrawka fasolkowa
czarrna od kuchni
Pierogi z jagodami 227Dziś zapraszam na pyszne pierogi z jagodami <3 Idealne na obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane z słodką śmietanką. Pyszne! Pierogi z jagodami Składniki: 2 szklanki mąki, jajko, woda, 1/2 l jagód, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie: Jagody myjemy, osuszamy na cedzaku. Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy ciasto
paapilotkaa