krem z młodej cukinii i groszku 200młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń selera cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki kaszy manny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mizeria ogórkowa z chili. 194bieżącą wodą , posiekaj drobno, wsyp do miski z ogórkami. Teraz dodaj śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym ), wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. Możemy także zjeść ją z kromką chleba. Mizerię możemy zrobić bez śmietany, też będzie pyszna
Przepisy i porady kulinarne
Deser Delicja 194mnóstwo skrawków, a że Wielkopolanie słyną ze sknerstwa, no powiedzmy oszczędności, to zrobiłam z nich deser. Dodatkowo ubiłam na sztywną pianę połowę puszki mleka kokosowego, które pozostało mi z obiadu, i tak oto powstał przepyszny deser, który jest niczym innym, jak ułożonymi warstwami posiekanych resztek biszkoptu, galaretki wiśniowej, „bitej” śmietany, zwieńczone gorzką czekoladą. A tu znajdziecie przepis
greenscarf
Placki ziemniaczane 376Moje placki ziemniaczane wyglądały zawsze tak: grubsze, z ugotowanych ziemniaków, gdy zostały po obiedzie i bez cebuli. Natomiast, gdy byłam na wakacjach u siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie
Wołowina od rekina
Gulasz z pieczarkami i papryką 743Gulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciem
Młoda cukinia do obiadu 196sposób przygotowaną cukinię często podaję do obiadu zamiast surówek. Składniki: 1 kg młodej cukinii 3 ząbki czosnku łyżeczka przypraw ziołowych (dowolnie wg uznania) 2 łyżki oleju Wykonanie: Cukinię obrać i gotować w całości przez 15 minut. Następnie odcedzić, pokroić w talarki, posypać przyprawami roztartymi z czosnkiem i polać olejem
Tradycyjna Kuchnia
Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów. 1021nadzieję, że wśród wymienionych przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. U mnie goszczą one bardzo często na stole. Nie wyobrażam sobie dnia, bez warzywnego dodatku w postaci surówki do obiadu lub sałatki np. na kolację. Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów: Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Pyszna surówka z marchewki
Słodkie okruszki
Ziemniaki ala młode 175zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu gdy chcę ładnie podać obiad. Sprawdzają się również jako dodatek do sałatek. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła łyżka oleju szczypiorek sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, wydrążyć kuleczki ( wydrążaczem
Tradycyjna Kuchnia
Risotto z piekarnika 168Fajna alternatywa zwykłego risotta, smakowita i pożywna. Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie. Polecam serdecznie, nam smakowały wybornie. Risotto z piekarnika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 200parapetach i na balkonie, oraz młode liście roślin, które możemy znaleźć w lesie, na łące, lub w ogrodzie. Z pozoru niejadalne, a przynajmniej nie zwracamy na nie uwagi planując obiad, czy kolację. Okazuje się, że młode liście nasturcji, mniszka, lub pokrzywy mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, a wrzucone do jednej miski z ziołami tworzą całą mozaikę smaków i aromatów
Quinoa Raz!
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 199wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem
Wędrówki po kuchni
Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym 204dzisiejszy obiad proponuję pyszny makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym. Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym Składniki : makaron tagliatelle -400 g kostka bulionowa - 1 szt filet z kurczaka - 1 szt podwójna śmietana - 18 % - 150 ml mąka - 2 łyżki czosnek
Kuchnia Danusi
Łosoś pieczony na pomidorach 203Łosoś pieczony na pomidorach to danie wykwintne. Jednocześnie szalenie proste i szybkie. Jeżeli będziecie chcieli to możecie przygotować większy kawałek ryby np na obiad. Jeżeli zdecydujecie się na mniejsze kawałki podajcie je jako... Source
Szybko Tanio Smacznie
Ogórki konserwowe 410ponad 20 lat ogórki te są przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela
Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z cukinii i papryki na zimę 816Sałatka z cukinii i papryki na zimę uratuje Was w niejednej kryzysowej sytuacji. Idealnie pasuje do mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę
Poezja smaku