Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 286dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żarcie Na Kółkach po raz pierwszy w Lublinie. 207już dziś ! Pierwszy raz "Żarcie Na Kółkach" zawita, a w sumie to już zawitało, do Lublina. Nie siedźcie w weekend w zatłoczonych restauracjach, nie szykujcie też sami obiadu. Wybierzcie się na miejskie jedzenie na świeżym powietrzu. Ja tam będę, nie dziś... więc nie zjedzcie wszystkiego ;) Czym jest projekt "Żarcie Na Kółkach" ? To największy polski event skupiając tzw. food
kolorowotorcikowo
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 278Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów. Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków 2 łyżki
Szefowa kuchni
Naleśniki z ruskim farszem 192taka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule sól
Szefowa kuchni
Naleśniki z karmelizowaną gruszką i syropem klonowym 175Pyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie
Milion Smaków
Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo 221podałem ją z czarnymi oliwkami. Pizza w hiszpańskim stylu gotowa! ¡Olé! A w czasie, gdy się piekły, zająłem się już lekturą ulubionego magazynu kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. ;) * SKŁADNIKI na 4 pizze 4 chlebki naan ½ szklanki passaty pomidorowej 200 g chorizo 2 kulki mozzarelli 1 czerwona cebula kilka czarnych
Food Square
Klopsiki z cukinii 193Bardzo często zdarza mi się podczas zakupów, że zobaczę coś fajnego, bądź w dobrej cenie i biorę… Biorę i bywa, że na tym się kończy
NiePieprz.pl
Sałatka z ogórków małosolnych 250Lubicie ogórki małosolne? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na sałatkę z ogórków małosolnych. Idealna do letniego obiadu. Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne . Składniki: 6 małych ogórków małosolnych 1 mała cebula czerwona sól pieprz 2 łyżki oliwy extra vergine Wykonanie: Ogórki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Całość pieprzymy i lekko solimy. Dodajemy
Smak mojego domu
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 285mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano
Kuchnia co dnia
FIT mini pizze z cukinii 168dzisiejszym wpisie. Cukinia posłużyła mi jako spody do pizzerinek! Wystarczyło tylko nałożyć ulubione dodatki i zapiekać przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku. Szybko, lekko, a jak pysznie! :) Zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę - goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: jedna duuuuża cukinia/dwie mniejsze koncentrat pomidorowy ser żółty ser feta pomidorki cherry sól, pieprz, czosnek w proszku, suszona bazylia świeża
Kuchnia Ellie
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 246Gofry wytrawnie? Smakują zarówno świetnie jak te na słodko. Mogą być doskonałą opcją na śniadanie lub obiad. Dzisiejsza propozycja jest bardziej obiadowa i dość nietypowa. Po raz pierwszy z tym połączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto
Fabryka pomysłów
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 223Kasza bulgur smażona ze świeżymi pomidorami, papryczką chili, czosnkiem i cukinią, to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę
cool and minty
Aromatyczny pieczony łosoś 237które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią. Dzisiaj przepis na niezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :) Składniki: filet z łososia suszony koperek sól ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy
Wołowina od rekina
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem 231poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów. U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulaszowa zupa z warzyw 175Od kilku dni ciągle czytam i słyszę, że kończy się lato, że pomalutku, po cichutku zbliża się jesień. Wcale nie będę temu przeczyć, bo niestety ale
SMYKWKUCHNI