Pesto to najszybszy obiad na świecie i chyba też najsmaczniejszy, pesto można praktycznie zrobić z każdego warzywa . Spróbowałam zmodyfikować mój poprzedni przepis na Pesto z cukinii -> klik i tym sposobem powstało przepyszne pesto z brokuła , oczywiście wegańskie i bezglutenowe . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 brokuł
Kawa z mlekiemObiad który praktycznie robi się sam, więc jest idealny do przygotowania w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Ryba piecze się bardzo szybko, nie potrzebuje też wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję
Mienta bloglepszego dania, bardziej sycącego i rozgrzewającego dania niż micha takiej fasolki. Gotowałam od razu kosmiczną ilość, ze względów praktycznych, bo gotuje się dosyć długo, więc za jednym zamachem miałam obiad dla całej rodziny w sobotę oraz mam na dziś, wystarczy odgrzać Składniki na 8-10 porcji: 1 kg suchej fasoli moczonej przez noc w wodzie 0,5 kg suszonych śliwek
greenscarfkiszonych ogórków możemy zrobić nie tylko ogórkową ale i też pyszną surówkę do obiadu. Taka raz dwa trzy. I jest już w misce. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieparze! Jest to bardzo ciekawa metoda, którą dotychczas wykorzystywałam tylko do przygotowywania warzyw. Okazało się, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że da się także przygotowywać desery, a nawet całe obiady (ostatnio zrobiłam na parze wielkie indycze udko!). Jeśli macie nakładkę do garnka do gotowania na parze lub choćby duży durszlak czy mocne sito to spróbujcie! Efekt jest zaskakujący! Pudding jest pyszny
Mania Wypiekaniakasze. Sama nigdy nie przestawałam jej jeść i nie jest dla mnie modą a stałym elementem od lat mojej diety. Stawiam je zawsze na 1 miejscu jeśli chodzi o obiady, potem dopiero makarony, mąki czy ziemniaki. Spośród wszystkich dostępnych na rynku kasz, najzdrowsza jest gryczana. Warto kupować tę białą czyli niepaloną. Ma ona czterokrotnie większą zawartość przeciwutleniaczy od tradycyjnej
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj przepis na pyszne danie bezmięsne. Makaron z brokułem w sosie z sera pleśniowego to łatwy, szybki a przede wszystkim smaczny i syty sposób na obiad. Ja użyłam makaronu spaghetti ale każdy inny świetnie się sprawdzi, polecam. Składniki: 400 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 małą cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany
magiczna kuchnia KasiDziś jedzonko tak na szybko zrobione..Zostało ziemniaków z obiadu, w lodówce puszka z pasztetem , no i były pyzy.Do nadzienia można użyć także np.ugotowane i zmielone mięsko , farsz z kapusty..lub nawet na słodko. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz dowolne nadzienie [ u mnie pasztet] Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę
Moje domowe kucharzeniePyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku, 0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano
chleba naszegojest prosta, wg mnie szybka do wykonania i bardzo smaczna. Ilość składników możemy dowolnie modyfikować, bądź urozmaicić o ulubione składniki czy zioła. Można ją przygotować wcześniej, a przez zaplanowanym obiadem lub kolacją - tylko podgrzać 😉 Składniki: kilkanaście sztuk makaronu penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów
Walijskie PichcenieMięso indycze uwielbiam, ponieważ prawie wcale nie zawiera tłuszczu, jest jasne, delikatne i kruche. Ulubionym kawałkiem mięsa z indyka jest udziec, bo daje bardzo wiele możliwości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Takie śniadanie albo dla niektórych obiad to trochę przypomnienie letnich dni, czemu? Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku. To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić
Moje Małe Czarowanieprzez wałkowarka do ciasta , a resztę dokładnie przykrywamy ,aby nie obeschło .Rozwałkować według własnego uznania ,do czego ten makaron nam posłuży...U mnie grubszy i szerszy bo będzie do obiadu na drugie danie. Rozwałkowane ciasto zawinąć w rulon,pokroić w paseczki ,. Pocięte paski makaronu zwinąć w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut
w mojej kuchniwiem dlaczego tak wiele osób nie lubi szpinaku. Być może kojarzy im się z niesmaczną, zieloną breją, podawaną w dzieciństwie do obiadu przez mamy lub babcie. Ja, o dziwo
Vegan TastePierogi to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich potraw. Każdy je zna, i chyba każdy lubi 💕 Tym razem jednak przygotowałam je w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie, a
Słodko-Słony Świat Ilony