Surówka z młodej kapusty z koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym 201Uwielbiam młodą kapustę, więc w sezonie robię z niej mnóstwo pyszności, w tym zaprezentowaną surówkę. Jest naprawdę smaczna i doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Często przygotowuję ją do obiadu oraz mięsa z grilla. Zawsze wychodzi mi wielka micha, która znika w ekspresowym tempie. Polecam! 1 główka młodej kapusty (nie duża) 1-2 marchewki 1 pęczek koperku Sos: 200g
Di gotuje
NA STRUNACH ŚWIATŁA 205konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej. W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak wspaniałą i ciepłą Babcię. Iwona i Patrycja
Z Majeczką w kuchni
SMAŻONE MŁODE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM 153smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem z dodatkiem świeżego kopru, soli morskiej i pieprzu. U mnie najczęściej podawane w towarzystwie sadzonego jajka i surówki z marchewki i jabłka. Obiad palce lizać! I to za zaledwie kilka groszy. Młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem - łatwe do zrobienia i świetnie smakują! Do przygotowania smażonych ziemniaków potrzebujemy następujących składników: 800g niewielkich
Moja Książka Kucharska
Kaszanka - jak zrobić w domu 163krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym kiszki owego bydlęcia nadzieją, razem w kotle uwarzą i osnują to wieńcem na wielkiej misie i tak to na stole stawiają przy każdom obiedzie i jedzą za wielki specyjał…” – Jan Chryzostom Pasek, Pamiętniki No właśnie, kaszanka. Tradycyjnie przyrządzana przy okazji świniobicia. W Polsce znana od XVII wieku, przywędrowała prawdopodobnie z Niemiec (tam zwana jest
Marder&Marder Manufacture
Młoda kapusta duszona na maśle z marchewką i koperkiem. 220Uwielbiam młoda kapustę pod każdą postacią. Dziś proponuje bardzo tradycyjną jej wersję. Duszoną na maśle z marchewką i koperkiem. Bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu. Świetna jako dodatek do wiosennego obiadu. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 2 młode marchewki - 1 cebula - pęczek koperku - 2 łyżki masła - sól, cukier, czosnek mielony - ocet jabłkowy lub sok z cytryny Wykonanie Kapustę szatkuję, cebulę kroję
Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki z kurczaka w boczku z szynką i serem z sosem beszamelowo koperkowym 156mięsa wyszedł fenomenalny – aromatyczny i kremowy. Smakuje czosnkiem, koperkiem i suszonymi pomidorami. Roladki z kurczaka wypełniłam ciągnącym serem i smaczną wędliną. Całe danie stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad! 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 7 plastrów żółtego sera 7 plastrów polędwicy wiśniowej 100 g wędzonego surowego boczku 10 pieczarek Sos beszamelowo koperkowy
VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty 149Zdecydowanie dużo szybsza wersja tradycyjnego bigosu. Wystarczy zaledwie 30 minut i obiad mamy gotowy. Może trochę uboga w mięso, bo zrobiona z tego co zostało w lodówce, Wy możecie bardziej poszaleć
Z Hrabiną w kuchni
Kaszotto z kurczakiem – pyszny obiad w około 30 minut 241Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować kaszotto z kurczakiem, przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Polecam wypróbować przepis, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali: około 600 g piersi z kurczaka 300 g kaszy jęczmiennej pęczak 3 papryki czerwone cebula (około 150 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry do smaku sól, pieprz opcjonalnie
Uwaga Babcia Gotuje
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 175budki, ale własnoręcznie wykonany. Jeżeli do tego są jeszcze domowe frytki to już pełnia szczęścia. Burger idealnie sprawdza się na grilla, piknik i zwyczajny obiad, a ile zabawy jest przy jego składaniu. Dzieci będą zachwycone Składniki na 4 burgery: 600 g mielonej wołowiny dobrej jakości (antrykot lub rostbef) 2 pomidory
kuron.com.pl
PIECZEŃ WIEPRZOWA MARYNOWANA W CZOSNKU I MAJERANKU 175pieczeń wieprzowa uprzednio marynowana w dużej ilości świeżego czosnku i majeranku. Wyszła obłędna w smaku, nie za sucha, krucha, miękka i bardzo aromatyczna. Połowę zjedliśmy od razu na obiad taka była pyszna, a reszta została pokrojona w plasterki i zjedzona na kolację :) Składniki: * 1 kg mięsa wieprzowego bez kości * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 8 łyżek oleju * pół łyżeczki soli
Zrób to smacznie
Pęczotto ze szparagami, cukinią i groszkiem 195Magda Na wiosenną porę i na sezon szparagowy, nie mogę sobie wyobrazić lepszej propozycji na obiad – kremowe pęczotto z dużą ilością zielonych warzyw to zdecydowanie przepis warty wykorzystania. Zielone dodatki mogą być dowolnie modyfikowane, ale w tym przypadku im więcej zielonego tym lepiej. Składniki (na 2 duże porcje): 100g kaszy pęczak 1 mała cukinia pęczek zielonych szparagów pół szklanki
Smaczna Strona
Makaron z brokułem i fasolą 261Dzisiaj pomysł na szybki, aromatyczny i bardzo smaczny obiad. Makaron można w razie potrzeby posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Jednak bez tego dodatku również smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 300 g makaronu świderki 1 duży brokuł 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 pojedyncza pierś
O kuchni z uczuciem
Wyzwanie 5 porcji warzyw i owoców 204smaruję resztą serka chrzanowego, boki też smaruję cienko. Boki tortu obkładam plastrami ogórka zielonego. Dekoruję oliwkami, pomidorami, kiełkami, szczypiorem. Przepis na zupę botwinkową z kalafiorem wegańska Propozycja na zdrowy obiad sezonowy z warzywami składniki: 1 pęczek botwiny 1/4 kalafiora 1 marchewka sól, pieprz, cukier 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu balsamicznego 125 ml zakwasu z buraków 1/2 pęczka koperku
wesoła kuchnia
Omlet ze szparagami 221Omlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażone krewetki z czosnkiem 223Smażone krewetki z czosnkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych to potrawa, która idealnie nadaje się na przystawkę przed uroczystą kolacją. Danie to przygotujemy bardzo szybko i zachwyci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!