obiad - 94612 przepisów (strona:2524/6308)

Gryczaki 106

jajko i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.  Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor.  Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny. Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje

Pieprzyć z Fantazją
Burgery domowe 116

Cześć! Może niektórzy z Was spędzają czas poza domem, ale ja jak zwykle siedzę w domowych pieleszach i doglądam garnków co by się zbyt nie zakurzyły. Było ciasto, był obiad  a na kolację hamburgery. Z racji tej, że jestem miłośniczką fast foodów, chińczyków i różnych „zdrowych” kuchni świata, postanowiłam jakoś sięgnąć smakiem poza dalekie wody. No troszkę

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone golonki indycze 114

Cześć! Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce

Pieprzyć z Fantazją
Kasza bulgur z kiełbasą – kaszotto 114

pracy rzuciłabym się na łóżko i nie robiła nic a nic. W takiej sytuacji należy czarować szybko, śmigiem, tak żeby nie poczuć bólu. No chyba, że zamówimy obiad z dostawą do domu, ale u mnie to odpada Wymyśliłam. Ekspresowo rozmroziłam laskę kiełbasy i zrobiłam kaszotto z kiełbasą. Często je robię. Jednak jednakowo często zmieniam składniki. Nieodłącznym składnikiem oczywiście jest

Pieprzyć z Fantazją
Pieczony boczek z majerankiem i cebulą 105

przy sobocie. Zwyczajnie wiatrem była chyba dziś napędzana. Miałam zwyczajnie dodatkowe zajęcie…no cóż odrobina świeżego powietrza jeszcze nikomu nie zaszkodziła… Wrócę do tworzenia w kuchni. Obiad ogarnęłam dość szybko i szybko poszedł, tak to ujmę. Jednak dziś napiszę o boczku, który ostatnio zdarzało mi się często robić. A to były święta a to dla męża

Pieprzyć z Fantazją
Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 112

Cześć! Miałam ostatnio gości. Kombinowałam, co zrobić jako jakąś zagryzkę….no nie dosłownie Bardziej chodziło mi o coś, co można skubnąć po obiedzie. Wymyśliłam, że zrobię sałatkę śledziową przekładaną. Do zrobienia sałatki potrzebowałam: * 3 płaty śledziowe * 2 buraki ćwikłowe dość spore * cebulę czerwoną * kilka ogórków kiszonych * jabłko * 2 jajka ugotowane na twardo * majonez * jogurt naturalny * szczypiorek * kwasek cytrynowy, sól

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone bataty z mięsem mielonym 104

sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem  tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z tuńczykiem w śmietanie 98

koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem. Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam. Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki. Bardzo prosty i szybki obiad a jaki przy tym smaczny Smacznego Lidka Artykuł Makaron z tuńczykiem w śmietanie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Czosnkowy chlebek – idealny do dań z grilla 127

Cześć! Sezon grillowy w pełni! Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności. U mnie nie było wcale inaczej Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety….albo to łakomstwo jakieś…albo co…? Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej roboty

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 86

Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie pieczarkowym 109

już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki…. Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu   Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym.  Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz

Pieprzyć z Fantazją
Leczo warzywne 97

minut.  Po tym czasie dodałam słoiczek przecieru i fasolę. Chwilkę jeszcze całość gotowałam bez przykrycia. Posypałam całość kukurydzą i przyprawiłam do smaku solą i paprykami. Zanim podałam obiad chwilkę poczekałam aż się przegryzie smakiem warzyw i przypraw. Smacznego! Lidka Artykuł Leczo warzywne pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z marchewki 82

dwie łyżki jogurtu naturalnego.  Przyprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Czasami dodaję 1/2 łyżeczki chrzanu ze słoika do surówki.  Surówka do obiadu jak się patrzy.  Uwielbiam! Smacznego! Lidka Artykuł Surówka z marchewki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Frytki z batatów 83

koloru.  Usmażone wykładałam na ręcznik papierowy. Gorące przyprawiałam solą, papryką ostrą i słodką, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi Galeo.  Pyszne jako samodzielne danie! Świetny dodatek również do obiadu.  Smacznego! Lidka Artykuł Frytki z batatów pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Buraczki zasmażane wg mojej mamy 103

Cześć! Takie właśnie buraczki zasmażane robiła moja mama. To jest smak mojego dzieciństwa. Nie mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne

Pieprzyć z Fantazją