smaczne 😋 Najlepsze - gorące, prosto z patelni. Oczywiście do tych placuszków możemy dodawać dowolne owoce, albo owoce pominąć - jeśli za nimi nie przepadamy. Takie placuszki bardzo często serwuję na obiad jako II danie (albo deser), po jakiejś delikatnej, nie ciężkiej zupce 😎 Składniki: 200 g mąki pszennej 1 jajko skórka starta z 1 cytryny 180 ml mleka 1 płaska łyżka
Walijskie Pichceniewięcej jest tych pierwszych: więcej czasu z rodziną, oszczędność czasu i kasy na dojazdach, możliwość chodzenia w dresach, a także zdrowy tryb odżywiania. Codziennie robimy sobie inne dania na obiad, zazwyczaj coś mega prostego i szybkiego, lekkiego i pełnego warzyw! Jeśli nie jesteś na home office, tylko chodzisz do pracy, przygotuj danie dzień wcześniej i zapakuj do pojemnika! Warto
Niedzielny kucharzzrobisz ją błyskawicznie jeśli masz w lodówce pieczonego kurczaka, np. z poprzedniego dnia. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka świetnie nadaje się właśnie do wykorzystania resztek pieczystego z niedzielnego obiadu. Tu znajdziesz mnóstwo innych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka ). Jeśli nie masz gotowego kurczaka, to sałatkę też zrobisz szybko. Filet z kurczaka trzeba ugotować, co zajmie raptem 15 minut
Niedzielny kucharzLeczo. Przepis na szybkie, pyszne i sycące danie jednogarnkowe z papryki, kiełbasy i pomidorów. Do tak przygotowanego leczo możemy dorzucić pieczarki i inne ulubione dodatki. Składniki
NiePieprz.plPierogi z truskawkami podane z lekko posłodzonym jogurtem z wanilią i opcjonalnie także z musem truskawkowym. Idealne na lekki letni obiad lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci. Przygotowałam je ze sprawdzonego, zaparzanego ciasta, które jest elastyczne, mięciutkie i bardzo plastyczne. Pierożki dobrze trzymają kształt - nie sklejają się i nie pękają ani podczas formowania, ani gotowania. Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić
cool and mintyMłode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek, młode ziemniaczki i kapusta kiszona z kminkiem i odrobiną miodu… to musi smakować Smak tkwi w prostocie… Składniki: 800 g kapusty kiszonej (z marchewką) małe młode ziemniaczki cienkie plasterki surowego, wędzonego boczku
Oryginalny smakoliwą okraszone, z dodatkiem przypraw w piekarniku upieczone. Kalafior na żółto kurkumą zabarwiony, batat papryką wędzoną doprawiony. Warzywa już swoimi kolorami zapraszają, a oczy na sam widok je zjadają. Obiad dla rodziny idealny, a w przygotowaniu banalny. To zdrowy, kolorowy, smakowy zawrót głowy :P Składniki: Oliwa z oliwek Gallo Classico, 1 kalafior, 3 cebule czosnkowe, 1-2 młode cukinie
Moniki Smakołykizacząć dzień od owsianki. Inną opcją są płatki zbożowe. Lunch (10:00 – 12:00). Jedna lub dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, duża filiżanka herbaty lub słabej kawy, jabłko lub pomarańcza. Obiad: (14:00 – 16:00). Jeden do dwóch gotowanych ziemniaków, jeden kawałek mięsa lub ryby, warzywa, jedna do dwóch szklanek wody, świeże owoce na deser. Podwieczorek: (17:00 – 18:00). Banan
ProstePesto.plidealnie się uzupełniają zarówno pod względem smaku, jak i koloru i struktury. Zapraszam! - super pomysł na podanie bobu - bardzo zdrowo, kolorowo i kreatywnie - bób z makaronem można podać na obiad
AniaGotuje.plFilety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w
Kuchnia MagdaLenyprzygotowaniu. Zdrowe, świeże truskawki wystarczy podgrzać w syropie z wody i cukru, a następnie przelać do słoików i zakręcić. Kompot z truskawek na zimę to doskonały dodatek do każdego obiadu, który przygotujesz w kilka chwil. Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z truskawek: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 litr wody źródlanej Przepis na kompot truskawkowy do słoików
Moja Książka Kucharskadomu świeże jagody, to ciasto latało mi w myślach jak natrętna mucha. Bałam się tylko jednego. Że nie wyjdą i co ja wtedy zrobię?? To znaczy co zjemy na obiad... bo nic innego w lodówce nie miałam. I wymyśliłam, że... zrobię ciasto normalne i ciasto drożdżowe. Nie pytajcie o minę mojego męża, kiedy powiedziałam co zamierzam zrobić! Partia pierogów
bistro mamaMoje pomysły na obiady zazwyczaj biorą się z tego, co akurat mam w lodówce albo na ogrodzie. Sezon goni sezon a teraz wypadło na cukinię 🙂 Bigos z cukinii Jeśli ktoś będzie kręcił nosem to ok. zrozumiem, ale najpierw niech skosztuje. Nie każdy lubi cukinię i tu nie będę przekonywać, co do jej smaku. Tak … Czytaj dalej Bigos z cukinii
Pieprzyć z Fantazjączasów mojego dzieciństwa pamiętam jak babcia często na obiad w piątek robiła gzik i do tego pyrki młode, czasami inne warzywa dodawała. Jest to nasza regionalna tradycyjna potrawa wielkopolska. Warzywa były pieczone w angielce takiej starej kuchni opalanej drewnem. Najczęściej kuchnie taką babcia rozpalała latem jak piekła placek drożdżowy i przy okazji pieczone były warzywa. Gzik robiony był z domowego
wesoła kuchnia