Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 160Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać
Moja Delicja
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe 139Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski
Moja Delicja
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 130U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja Delicja
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 139jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną 🙂 ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule
Moja Delicja
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 226Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! “ Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami ” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Składniki gulaszu z dzika: (4-5 porcji) 400 g mięsa z dzika na gulasz 2 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna
Moja Delicja
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 140Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z
Moja Delicja
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 139Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i
Moja Delicja
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana 161Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli
Moja Delicja
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 126Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które
Moja Delicja
Gęsty sos malinowy 146Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że sos odrobinę
Moja Delicja
Bulion warzywny z pieczarkami 164Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie
Moja Delicja
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 136Gotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy
Moja Delicja
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 125Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze
Moja Delicja
Łosoś w papilotach z duszonym porem 134Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś “przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy
Moja Delicja
Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią 165Jeśli po obiedzie zostanie Wam upieczony łosoś, to możecie go wykorzystać np. w kanapkach. Proponuję “ Kanapkę z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią ” ze śmietankowym serkiem, z pomidorami suszonymi i chrzanem. Taką kanapkę możecie zabrać również do pracy lub szkoły. Czytaj więcej: Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią The post Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią appeared first
Moja Delicja