Taką surówkę bardzo często można spotkać w barach i mniej wyszukanych restauracjach. Wiele osób przyrządza ją też w domu – po prostu, do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego. Przepis na surówkę “barówkę” z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, duża marchewka lub dwie mniejsze, pół puszki kukurydzy konserwowej, mała papryka czerwona, szczypiorek, łyżka majonezu, łyżka jogurtu
Kulinarna PolskaGRZYBAMI NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI SĄ: – Pyszne jak każda wersja naleśników – Idealne na śniadanie i kolację – Sycące – Genialne również na obiad – Fajną alternatywą jako przekąska ILOŚĆ PORCJI: 14-15 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: NALEŚNIKI – Mleko – 500 ml – Mąka typ 550 – 250 g – 2 jajka – Sól szczypta – Oliwa
globuskulinarnyPyszne jak każda inna wersja naleśników – Idealne na śniadanie do tego pięknie się prezentują – Kochane przez wszystkich / osobiście nie znam osoby która nie lubi naleśników / – Genialne również na lekki obiad – Fajną alternatywą jako przekąska ILOŚĆ PORCJI: OK 15 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: NALEŚNIKI – Mleko – 500 ml – Mąka typ 550 – 250 g – 2 jajka – Sól szczypta – Oliwa
globuskulinarnykurkami i szpinakiem w towarzystwie puree z ziemniaków. Polędwiczka z kurkami i szpinakiem jest daniem pysznym i szybkim w realizacji, do tego ogórek małosolny w dłoń i mamy pyszny obiad. INNE PYSZNE DANIA OBIADOWE: ZRAZY FASZEROWANE KURKAMI FILET DROBIOWY Z SEREM I SZPARAGAMI GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI MIELONE FASZEROWANE PAPRYKAMI
globuskulinarnyNaleśniki to chyba jedna z tych potraw, które po prostu muszą co jakiś czas pojawić się w każdym domu. Są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. U nas to także sposób na podanie dziecku jajek (w normalnej postaci do ust nie weźmie), a więc kombinujemy, no i skutek jest taki, że placki i naleśniki to częsta pozycja
Na kulinarnym poligoniebiesiadnicy" (bo przecież u nas zwyczajny obiad trwa tyle co niezła biesiada, tyle, że w towarzystwie wierszyków albo czytanek, a nie przyśpiewek) lubią kaszę gryczaną, więc często pojawia się ona na naszym stole. Problem w tym, że zwykle za dużo się jej ugotuje i wtedy trzeba sprytnie ją wykorzystać. U nas oczywiście placki, ale ile można jeść placki?! Zatem powstały
Na kulinarnym poligoniepolał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola i na pytanie co było na obiad, odpowiedział: "kopyta konia" :D ...czyli kopytka z sosem malinowym. A skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś
Na kulinarnym poligonietrwa, a zatem zapraszam na kolorową sałatkę z kaszy gryczanej ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami. Sałatka powstała, bo jak zwykle nie wymierzyłam dobrze ilości kaszy gryczanej na obiad i jak zwykle zostało :) Pyszna i pożywna sałatka, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło (wtedy wystarczy lekko podgrzać na patelni). Sałatka z kaszy gryczanej
Na kulinarnym poligonieRacuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie polecam smażenia na maśle, ponieważ masło spala się w bardzo niskiej temperaturze i łatwo jest przypalić racuchy. Nie polecam też smażenia bez tłuszczu - racuchy wyjdą dobre, ale są trochę za suche w smaku. Dlatego
Chleby Rolfadrożdżach czy zakwasie, więc nie potrzebują czasu na fermentację. Dlatego można je piec od razu po uformowaniu ciasta. Często spotykałem się z podawaniem ich do kolacji czy obiadu, ale ja najczęściej piekę je na śniadanie. Są małe i bardzo smaczne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i zachowują świeżość przez cały dzień
Chleby RolfaTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa w stylu meksykańskim. Do jej przygotowania użyłam mrożonki, dzięki której obiad był gotowy w zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką :) Składniki: 1 mrożonka meksykańska 750g 3 średniej wielkości marchewki
W garach u GosiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosirodzinna impreza wyszukuję jakiś nowych przepisów na dania lub słodkości. Lubię nowe smaki ale też miło zaskakiwać swoich gości. Tym razem był to faszerowany schab, który przygotowałam na świąteczny obiad. Niestety większość zdjęć tej potrawy, to zdjęcia robocze, bo jak to bywa w święta nadmiar obowiązków związanych z przygotowaniami … Ale muszę przyznać mięso wyszło pysznie aromatyczne, kruche i soczyste. Zapewniam
W garach u Gosi