Cukinia dość często pojawia się w mojej kuchni. Uwielbiam ją w daniach, gdzie gra pierwsze skrzypce i tam, gdzie stanowi jedynie dodatek. Przepisy na wiele dań
Be Fit Be StrongSzaszłyki z kurczaka Yakitori. Kurczak Yakitori. Kurczak Yakitori to super łatwe japońskie jedzenie uliczne, które można zrobić tak samo łatwo w domu
Moja Książka KucharskaRydze, dzisiejszej stolicy Łotwy. Deser składa się z dwóch płatów ciasta, przełożonych konfiturą, albo dżemem malinowym, i jest tradycyjnie podawany na deser po lunch'u, albo obiedzie, a czasami na podwieczorek. Powinno się go przygotowywać dzień wcześniej, ponieważ lukier musi stwardnieć przed pokrojeniem. Podobny deser, znany jako hindbærsnitte istnieje w Danii. W regionie języków germańskich można znaleźć podobną
Lejdi of the housePolsko – włoskie spaghetti Bolognese to danie, które jest połączeniem tego co lubimy w Polsce – dużo mięsa, z odrobiną włoskich smaków – parmezan, słodkie pomidory
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Magda Kurczaka cacciatore przygotowałam na wyjątkowy obiad z moją rodziną. Dla mnie tak przygotowany kurczak niczym nie ustępuje innym wykwintnym daniom podawanym przy wyjątkowych okazjach. Naprawdę, smakowo jest się czym zachwycać – soczysty kurczak, wyjątkowo delikatny i aromatyczny dzięki duszeniu w sosie pomidorowym z dużą ilością pysznych dodatków – oliwek, fenkułu i białego wina. Wszystko to składa się na wyjątkowe
Smaczna StronaWegetariańskie danie w patelni. Z cukinią i bakłażanem w roli głównej. Uwielbiam takie proste i szybkie obiady. Możecie podać z grzankami jak kto lubi. 1 bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól
wesoła kuchniaTyle mówi nam mądre źródło. Ja dość długo nie mogłam przekonać się do szparagów. Pamiętam swój „pierwszy raz”. Byliśmy z zespołem na wyjeździe do NRD. Na powitanie zaserwowano nam obiad. Zanim go podano, rozniosła się wieść, że będą szparagi. Żadne z nas, młodych, kilkunastoletnich uczniów podstawówki w komunistycznym kraju nie miało pojęcia, co to znaczy. Czekaliśmy na… fasolkę szparagową
W mojej kuchniSurówka z młodej kapusty. Bardzo smaczna i wyjątkowo łatwa w wykonaniu. Ta zielona surówka stanowi jako znakomity dodatek do obiadu z ziemniaczkami jak i również z frytkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty – składniki: 1 mały pęczek szczypiorku 1 mały pęczek koperku połowę główki średniej białej kapusty 4 średnie ogórki gruntowe ( można też użyć
Olcia gotuje!We Francji, z której pochodzą, podawane głównie z sosem karmelowo-pomarańczowym i z dodatkiem odrobiny likieru pomarańczowego. To tzw. crepes Suzette. Prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki świata. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kalafior uwielbiamy, dlatego dziś z piekarnika. Pieczony w jogurcie i sokiem a także skórką z cytrusów. Idealny jako przekąska czy dodatek do obiadu. Składniki; 1 średni kalafior 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy skórka otarta z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie; Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie
Radość kipiąca uśmiechem.połączyć dwa gatunki kotletów, ja tak zrobiłam. Do kotletów z kaszy jaglanej i ziemniaków polanych sosem jabłkowo-żurawinowym dołożyłam sojowe, które zastąpiły mi kotlety schabowe z mięsa. Czyli taki obiad zupełnie bezmięsny. Bardzo polecam. Sos jest słodko- kwaśny, który świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, ziemniakami i kotletami sojowymi. Sos jabłkowo-żurawinowy Potrzebujemy: 3 jabłka kwaśne, 150g śmietany
Leśny ZakątekWitam serdecznie, tym razem przepis na sałatkę z makaronem, salami, oliwkami i papryką. Sałatka jest przepyszna idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej: 400 g makaronu drobne świderki – może być inny makaron taki jaki lubimy 2 kolorowe papryki 250 g pomidorków koktajlowych około 40 oliwek czarnych
Uwaga Babcia GotujeRisotto to jedno z moich ulubionych obiadów – zmieniam tylko składniki w zalesności od sezonu, bazując wciąż na tej samej technice. Kremowe, z lekko al dente ugotowanym ryżem (ważne!), cudownie pasujące do lampki wina. To risotto z porem i cukinią będzie idealne na kolację. Risotto … Artykuł Risotto z porem i cukinią pochodzi z serwisu
FlymetothespoonIdealny do makaronu, do którego polecamy dodać wegetariańskie pulpeciki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Przepis na zabieganych. Nie masz czasu, ani głowy co zrobić na obiad – wtedy łatwy sos pomidorowy przychodzi z pomocą. Polega na tym, że wstawiasz do piekarnika pomidorki koktajlowe doprawione ziołami i oliwą. Pieczesz, wyciągasz, dodajesz zimne masło, żeby całości nadać aksamitnej
Niedzielny kucharzMagda Gdy na pytanie co zrobić na obiad dostaje wymijającą odpowiedź typu ,,zrób cokolwiek, byle dużo i dobre”, mam nie mały dylemat. Dla mnie dużo i dobrze to zawsze coś z makaronem, a w wersji zapiekanej jeszcze lepiej. Ten przepis powstał z ,,resztek”. Zachomikowały mi się białe kiełbaski w lodówce, jakoś nie chciały się wprosić na śniadanie
Smaczna Strona