kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu. Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor. 3. Jak jeść? Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można
ClauditteMissCookingpomarańczy i trzymać na ogniu ok 2-4 min. Kiedy sos się lekko zredukuje, ryba będzie gotowa. Posypać sezamem i natką pietruszki...... Smacznego Inspiracją do mojego obiadu była Kwestia Smaku
Gaździnka warzyZapiekane kotleciki są świetnym pomysłem na niedzielny obiad. Zazwyczaj w tym dniu nie mam zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy
zielonacukinkaSzybkie a zarazem bardzo dobre krokiety. Idealna propozycja na szybki bezmięsny obiad. Składniki: Farsz 1 kg pieczarek 4 duże cebule 40 deko żółtego sera wegeta pieprz Wykonanie: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty
Krakowskie smaki Aninastępnie w jajku i jeszcze raz w bułce, smażymy z obu stron na zloty kolor. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu
Krakowskie smaki AniCukiniowe szaleństwo trwa:) Dziś na obiad serwuje bigos z cukinii. Osobiście chyba nawet wolę ten od klasycznego bigosu z kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule 300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć
Krakowskie smaki Aniprzykrywamy i gotujemy. Do garnka do gotowania na parze również należy wlać wody;) Woda nie może dotykać mięsa. Można podawać na zimno np. do kanapek bądź na ciepło do obiadu
Krakowskie smaki AniSzczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł na racuchy, swoją drogą dawno ich nie jedliśmy. Placuszki są pyszne, miękkie, chrupiące i puchate, jednym słowem niebo w gębie;) Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, nawet tym wybrednym. Ja przyrządzam je przeważnie
Krakowskie smaki AniJakoś tak wyszło, że nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad. Do sklepu nie bardzo chciało się nikomu iść więc musiałam przygotować coś pysznego z tego co akurat znajdowało się w lodówce i tak oto przy dzisiejszym śniadaniu u rodziców przeglądając gazetę natknęłam się na przepis na kotleciki z indyka. A, że miałam wszystko co potrzebne do ich przygotowania to postawiłam
Krakowskie smaki AniDoskonałe zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy też jako przekąska na przyjęcia. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania ich wcześniej a przed samym podaniem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika i poczekać chwilkę, aż się zapieką. Ryż, ementaler, szpinak, wędlina i ser bałkański tworzą przepyszną i niezwykle spójną całość. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno sprawdzą
Krakowskie smaki Aniskojarzeń (: ) i zalewam wszystko w brytfannie do pełna. Przykrywam pokrywą i zapiekam w piekarniku przez ok 2h w spokojnej temperaturze 170-180oC. Karkówkę w warzywach podałem na obiad tylko z ziemniaczkami, wystarczyło aby wymiatać. Przecier z papryczek chilli w kilku słowach: Jest to bardzo pikantna przyprawa której zazwyczaj używam niewiele aby uzyskać odpowiednią pikantność, z którą jednocześnie można się
Mechanik w kuchniZupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych
Moje QulinariaKarkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą
Moje Qulinariakaszę gryczaną i zajadała ze smakiem, aż po czasie i mnie przekonała! Tak wiele mam pomysłów w głowie, krok po kroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy
Moja smaczna kuchniaPewnie jak większość z Was, mam ochotę na wiosenne obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję
KUCHARNIA