Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 263Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie w sam raz... Składniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki 2 pomidory
kgwjanczewo
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 237Jeżeli lubicie dodatek owoców do obiadu czy też mięsa to ten przepis jest dla Was. Delikatny kwaskowy smak pomarańczy idealnie komponuje się ze słodkością miodu dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne, niezwykle aromatyczne i fajnie chrupiące. Danie jest bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;) Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu pieprz do oprószenia
Krakowskie smaki Ani
Tarta z brokułami i mozarellą 181Jedna z ulubionych potraw mojego męża. Niezwykle delikatne, kruche ciasto w połączeniu z brokułami, mozarellą i czosnkiem sprawdza się zarówno jako obiad dla dwojga, jak i jako przystawka dla gości. Składniki Ciasto: ¼ kostki masła szklanka mąki pszennej 3 łyżki letniej wody (lub tyle, ile ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł
Kulinarne Inspiracje
Łosoś w maśle czosnkowym 229wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracje
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 227przepis sprzedał mi Giancarlo, znajomy Włoch, na jednej ze studenckich imprez z piwem, winem i... gotowaniem oczywiście. Aglio, olio e peperoncino kojarzy mi się też z obiadami w pracy, w przemiłym towarzystwie. Zamówienie zawsze brzmi "pół porcji aglio olio, z dużą ilością parmezanu":) Składniki 1/2 paczki spaghetti 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek ostra papryczka
Kulinarne Inspiracje
Sałatka z wołowiną curry 278robiłam jej chyba z 5 lat... jest świetna na ciepło i na zimno, najlepsza na drugi dzień! Idealnie sprawdza się jako obiad do pracy:) Składniki szklanka ryżu 1/2 kg wołowiny 3 duże marchewki 2 duże pietruszki garść mrożonego groszku przprawa curry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni
Kulinarne Inspiracje
Penne z brokułami, serem feta i kurczakiem 429Rzecz dobra na ciepło i na zimno - w formie sałatki. Trochę pracy jest, bo trzeba wszystko przygotować osobno zanim się wymiesza. Wczoraj zrobiłam baaardzo dużą porcję, starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka
Kulinarne Inspiracje
Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami 322pamiętam gdzie, ale chyba w jakimś magazynie poradniczym go znalazłam. Danie wyglądało ładnie, składniki były w domu, więc w sobotę, między sprzątaniem, a prasowaniem powstał taki oto obiad: Składniki: pierś kurczaka suszone pomidory (najlepiej w zalewie ziołowej) mozarella świeża bazylia Przygotowanie: Pierś kurczaka posolić, popieprzyć - podsmażyć na oliwie (zalewie) z pomidorów. Kiedy będzie rumiania zdjąć z patelni
Kulinarne Inspiracje
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 199początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g
Kulinarne Inspiracje
Chifferi all'amatriciana 258czyli makaron z pikantnym sosem z pomidorów i boczku. Często zamawiamy go na obiad w pracy, a ostatnio przygotowałam go także w domu. Sos z kilku prostych składników, bez szczególnych kombinacji. Do tego makaron - powinien być spaghetti, ale ze względu na małe dziecko w domu unikam ciągnących klusek - domyślacie się jak wygląda Karola i stół po zjedzeniu
Kulinarne Inspiracje
Krokiety z kaszą i grzybami 192wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny
Kulinarne Inspiracje
Kotlety mielone 211Kotlet, ziemniaczki i pyszna surówka to u większości z nas standardowy obiad. Kotlety mielone w moim domu robimy dość rzadko i sama nie wiem dlaczego. Zazwyczaj mój mąż zajmuje się sporządzaniem tych pysznych kotlecików i to właśnie jego przepis dziś przedstawiam. Kotlety mielone Składniki: 250 g mięsa wołowego, 250 g mięsa wieprzowego, bułka kajzerka, cebula, olej, bułka tarta, jajko
paapilotkaa
Obiad za 10zł - Zupa cebulowo - porowa z sandwichem serowym. 293tygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk
BaRepas
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie 247Domowa biała kiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać z pure z ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem
Kulinarne przygody Gatity
Bitki z karkówki z suszonymi grzybami 206dzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję
Tradycyjna kuchnia Kasi