Bardzo smaczna propozycja na rybny, jesienny obiad. Dobór składników do dania jest całkowicie moją własną kompozycją. I wyszło pysznie! Jeśli jesteście miłośnikami ryb, warto skusić się na taką flądrę z nieco bardziej wyrazistym w smaku dodatkiem – salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry
Raj dla Podniebieniaprzepyszne danie! Jego prostota wręcz urzeka. Kiedy pomyślałam, że przygotuję je na obiad, zaczęłam zastanawiać się, jaki dodatek do niego byłby najlepszy. Jednak w miarę mieszania i gotowania tej potrawy, dotarło do mnie, że nie potrzebuje ona żadnych dodatków. Sama w sobie jest wspaniała! Jednak dla tych, którzy wolą „dobrze zjeść”, świetnie sprawdzi się jajko sadzone. Polecam
Raj dla PodniebieniaPycha obiad! Nikt nie będzie wybrzydzał, kaprysił przy takim daniu. Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki
Raj dla PodniebieniaCzasem długo myślę, co „dziś na obiad”… A czasem powstaje on w jednej chwili… Tak jak ten… Makaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą. Dlaczego nie? Składniki (na 5-6 porcji) opakowanie makaronowych muszli 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej) 1 słoiczek czerwonego pesto
Raj dla PodniebieniaKiedy na wykwintne obiady nie ma czasu, trzeba pomyśleć o czymś szybkim. Szybkim, nie znaczy pozbawionym smaku. Wystarczy kilka dobrych składników, a możemy uraczyć nasze podniebienie czymś prostym, ale wyjątkowym. Dzisiejsze danie wzbogaciłam dodatkiem serka mascarpone, którego użyłam do zrobienia sosu. I był to strzał w dziesiątkę! Składniki: (na 2 porcje) 100g suszonych borowików 1 cebula 100g boczku wędzonego
Raj dla PodniebieniaDziś bardzo prosta, ale jakże wykwintna propozycja. Danie pasuje zarówno na wiosenny obiad lub odświętną kolację. Tuńczyk wymaga minimum. W sałatce przewijają się różne akcenty smakowe, zaś połączenie tych dań zapewnia fantastyczne doznania na naszym podniebieniu. Próbujcie! Składniki 300g świeżego tuńczyka 5 łyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus
Raj dla PodniebieniaBardzo smaczne kotleciki, idealne dla osób dbających o linię. Dla dzieciaczków też byłyby super, pod warunkiem że lubią rybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo
Kuchnia Pokoleńwstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 min. Podawać gorące z sosem pomidorowym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad Tagged: botwinka , filet z kurczaka , kasza jaglana , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamŚwietny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z wędliną, ale można ją wykonać w wersji wege. Prosta w wykonaniu. Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki. Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula
Ze smakiem bez glutenuKurczak, to zawsze dobra propozycja na obiad. Przygotowanie, to tylko 5 min. i potem robi się sam. Kurczak 1,6 kg, 10 ząb. czosnku, 4-5 cebul, sól, pieprz, papryka i jakieś zioło, 1/2 szkl. oleju. Kurczaka solidnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy po kolei solą, czosnkiem- 5 ząbków wkładamy do środka- a pozostałe
chleba naszegoZapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie dobrym jedzeniem i szczerym u(śmiechem). Podobno donośnym. W czeluściach lodówki znalazłam szpinak, kawałek cukinii i natkę pietruszki. Zawsze w lodówce mam masło, mam czosnek i mam mleko. W spiżarni jest cały arsenał makaronów
Mango Papajazgadzacie się ze mną, że proste dania są najsmaczniejsze? Kieszonki z piersi kurczaka, sera żółtego i szynki można zrobić i na niedzielny obiad i na większe uroczystości. Są idealne bo lubią je i dzieci i dorośli a przygotowane trochę wcześniej można odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki
Cukiernia PychotkiTeraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco
BlendmanWiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki
Quinoa Raz!Surówka z marchewki Jak już wspomniałem przy okazji poprzedniego przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera , ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku
Blendman