Wydawałoby się, że zrobić mizerię z ogórków to żadna sztuka. A jednak, mogłabym na ten temat polemizować. Otóż zdarzyło mi się jeść poza domem obiad i jako dodatek wybrałam właśnie mizerię. Jakże się rozczarowałam nieciekawym smakiem tej mizerii. Zrobiona jakoś inaczej niż ja robię. Dlatego pomyślałam, że zrobię taki post z przepisem na zwykłą/niezwykłą mizerię z ogórków(...)obiadu. A Wy jak robicie? Może macie jakieś swoje dobre rady na wspaniałą mizerię? Składniki: 1 ogórek (ok. 320 g) 250 ml zimnej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki octu 10% 4 łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony 200 g śmietany kremowej (min. 12%) posiekany koperek Wykonanie: Ogórka, po obraniu
Kuchnia u KrysiJeśli macie ochotę na małe co nieco przed obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze. Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem. Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu
Kuchnia u Krysidzisiejszy obiad wybrałam białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy. Składniki: 800 g polędwiczek z indyka(...)żaroodpornego, przykryłam i wstawiłam na piekarnika na około 25 minut. Cała potrawa już gotowa. Mięso wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to serdecznie polecam dzisiejsze danie, a zapewniam, że gościom będzie smakować. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysicałą noc. Rano wstawiamy do spiżarki. Do jedzenia nadają się już po 2 dniach. Fasolkę konserwową przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealna na imprezy, na grilla do obiadu czy do mocnych trunków. Polecam serdecznie
SMYKWKUCHNISezon na śliwki trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA , z którą raz jeszcze
Ania i Marcin gotująNie za duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy
Kuchnia w czekoladzieCiekawy kolorystycznie, ale i smakowo mech jadalny możemy wykorzystać do zup, mięs i ziemniaków. Doskonale sprawdzi się także jako element dekoracji naszych potraw. Do jego przygotowania
Kuchnia w czekoladziePyszny, szybki i prosty przepis na domowe mleko roślinne z użyciem kokosa. Świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan. :) O przepisie na
Cooking MonsterW tym roku nasze wiśnie dały czadu jeżeli chodzi o owoce. Powstało dużo dobroci. Na zwieńczenie całodziennych zbiorów przygotowaliśmy niezłe party. Okazuje się, że wiśnie w
Niezły MłynekWiecie już jak bardzo lubię jagody, a jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie
Kuchnia w czekoladzieKilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu
Kuchnia domowa Anijaka smaczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ps. zawsze możecie zjeść mniejszą porcje :-)) polecam na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Zapiekanka gyros pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujechwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem(...)zimno (wyjadam zawsze reszki na kolację). Miśka (prawie 7 lat) bardzo polubiła to danie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni. Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób): 2-3 młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej
greenscarfSzybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki się gotują i mamy to. Przekonałam do takiego obiadu?, no to gotujemy. Grillowany schab na ostro z chrupiącą sałatą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem "I
Kuchnia w czekoladzie