Dziś szybki przepis / pomysł na grillowaną tortillę z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą. Wykonanie jest niezwykle proste, oczywiście jeśli będziecie mieli już przygotowanego kurczaka np. z dnia poprzedniego z obiadu. Uwielbiam takie tortille. Komponuję je w różnych wersjach, ale nigdy nie może zabraknąć zielonego dodatku i ulubionego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale
moj przepis naZwiększamy nieco kaliber serwowanych ostatnio przepisów. Po słodkich deserach i przekąskach pora na żelazo i sporą ilość kalorii. Poznajcie polędwiczki z bazyliowym pesto. Liczymy na długą
Ania i Marcin gotująKlimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w
Niezły MłynekPrzepis idealny dla wszystkich fanów masła orzechowego, jego kokosowy odpowiednik jest równie pyszny! A zrobiony w domowym zaciszu smakuje jeszcze lepiej. ;) Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi
Cooking MonsterWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej marchewki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania marchwi będziemy potrzebować: 1 kg marchwi 400 g jogurtu naturalnego pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) 3 ząbki czosnku(...)sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym Przygotowanie : Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę na małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia. W tym czasie gdy mam odstawioną marchew
Uwaga Babcia GotujeMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł
Cooking MonsterJeszcze możemy korzystać z ciepłych dni więc wykorzystajmy to na maksa. Dzisiaj mam dla Ciebie szaszłyki, bardzo banalne i bez żadnych udziwnień, a dzięki połączeniu smaków
Niezły MłynekTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na obiad będzie makaron z serem :) Można powiedzieć, że jest to danie uniwersalne, ponieważ można je podać i na obiad i na kolacje. A do tego jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 250g grubego makaronu
kuchnia doskiNiedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W
Kuchnia w czekoladzietrzymać paru prostych zasad. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego nie zrażaj się po pierwszych porażkach. Poznawaj nowe smaki, otwieraj się na nowe kuchnie, odrzuć tezę, że obiad bez mięsa to nie obiad, a raczej przystawka lub deser. W kuchni używaj dobrych i sezonowych produktów, unikaj przetworzonej żywności i gotowych półproduktów. Czytaj etykiety
Menmagazinewystarczy upiec kurczaka w panierce lub bez, żeby obiad smakował. Teraz trzeba więcej fantazji, albo sugestii naszych gości, żeby połączyć smaki, odpowiednio doprawić i pięknie podać... Tak podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano
Kuchnia u Krysirazem z dziećmi jego brata. Właśnie zabrali go, kiedy wracali do domu po tej urodzinowej imprezie. Mój Tatko wiedział, tylko kiedy i o której godzinie będzie obiad w restauracji, na którym miało być (wg jego wiadomości) około 10 osób najbliższej rodziny. Jakież było zdziwienie, kiedy wszedł do sali i za chwilę parami podchodzili do niego goście(...)składali jemu życzenia. Potem przy lampce szampana wszyscy odśpiewali : STO LAT!!!! I 150.... !!! Po uroczystym obiedzie był oczywiście tort i to nie jeden. Były świeczki i strzelające fontanny (na tarasie). Było radośnie, jak na taką uroczystość przystało. Wzruszenie mojego Taty było ogromne. Kilka razy zadał mi pytanie .... oni dla mnie przyjechali? Miałam łzy
Kuchnia u Krysipiekłam już bez przykrycia, żeby cukier po przypieczeniu utworzył chrupiącą skórkę. Tak zapiekany ryż podany z kleksem śmietany albo gęstym jogurtem smakuje zawsze. Można zjeść na kolację, na obiad... po prostu zawsze Ja zrobiłam wczoraj na obiad a dzisiaj Wam przypominam ten przepis. Może dacie się namówić? Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysizagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około 1,5 godziny). Można podać na obiad, można zamrozić, można pasteryzować w słoikach i przechować w lodówce dłuższy czas. Ja tak właśnie zrobiłam. Ale nie mogłabym się oprzeć, żeby nie zjeść również na obiad. Wyłożyłam
Kuchnia u Krysi