Surówka obiadowa Colesław z białej kapusty 218Clad Danie: Surówka Kuchnia: Holenderska Trudność: Łatwe Porcje 6 porcji Przygotowanie 30 min. Kalorie 30 kcal Najlepsza chrupiąca surówka z białej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 cebula szalotka 1 marchewka garść posiekanego koperku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 g gęstej, kwaśnej śmietany 12 % 1 łyżka(...)/wp-content\/uploads\/2020\/09\/coleslaw-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/coleslaw-480x270.jpg"],"description":"Najlepsza chrupi\u0105ca sur\u00f3wka z bia\u0142ej kapusty i marchwi. Najzdrowsza wersja serwowania warzyw podczas obiadu. Bogactwo witamin.","keywords":["kapusta","koperek","majonez","marchew","natka pietruszki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-29T12:24:46+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory
ProstePesto.pl
SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY W MAJONEZIE 120Brakuje Wam już pomysłów na obiad? Przyznam, że mnie się to ostatnio zdarza coraz częściej. Tym razem miałam do przygotowania podudzia z kurczaka, więc postanowiłam zamarynować je w majonezie wymieszanym z przyprawami a potem upiec w piekarniku. Kurczak wyszedł pyszny, soczysty a skórka chrupiąca. Łatwe i szybkie do przygotowania a potem mięso piecze się już samo :) Składniki: * 5 podudzi(...)minut z każdej strony. Mięso podałam z ziemniakami, sosem grzybowym i ogórkami krojonymi w ćwiartki Moryń . Ogórki mają kwaśno- słodki posmak i idealnie wkomponowały się w cały obiad
Zrób to smacznie
Andrut z masą kajmakową i dżemem porzeczkowym 136Andrut z masą kajmakową i dżemem porzeczkowym to bardzo prosty i szybki deser, który jest zarazem słodki i trochę też kwaśny. Kajmak daje mu wiele słodyczy
Bardzo Gruby Smok
Makaron tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 114potrafię gotować? Powinnam tego bloga nazwać kluchy na milion sposobów. Nie mogłam się jednak opanować. Uwielbiam korzystać z sezonowości w kuchni. W chwili obecnej grzyby rządzą. Był już obiad z dodatkiem szlachetnego borowika, ale zanim zdążyłam zrobić zdjęcie i dodać tu przepis talerze zniknęły ze stołu Dlatego dzisiaj kurki. Wspaniałe, żółciutkie, przepyszne grzybki, które uwielbiają towarzystwo cebulki, śmietany. Składniki: makaron
MojaQchnia.pl
Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :) 138pojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”. “Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem. Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować 🙂 Potrawa ta należy do łatwych, ale nie do szybkich dań, choć największą robotę wykonuje za nas piekarnik. Ziemniaki w ten sposób podane
Moja Delicja
Łosoś w sosie teriyaki – Gordona Ramsay’a 125niej z każdej strony. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Marynować minimum 20 min , a najlepiej 2 godziny lub całą noc. Ja przygotowałam łososia wieczorem dnia poprzedzającego dzień obiadu. I był super. Smażenie: Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Układać kawałki łososia “od siebie” (aby się nie popryskać) skórą do dołu. Marynatę zostawić. Smażyć ok. 2 minuty, następnie wlać pozostawioną marynatę
Moja Delicja
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 160lKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą
Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 143selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść
Moja Delicja
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 149Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce
Moja Delicja
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 147Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem , podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami 🙂 W tej postaci powinny się skusić 😉 Składniki: 300 g ziemniaków 100 g różyczek z brokuła
Moja Delicja
Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem 137Łatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem , podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam! Składniki: (2 porcje) 500 g młodych ziemniaczków 4 jaja 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka garść kiełków brokuła sól łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
Moja Delicja
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 138chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać 🙂 Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła
Moja Delicja