zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest ona stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100 g cieciorki zawiera ok. 160 kcal , 7,6 g błonnika i prawie 9 g pełnowartościowego białka! Znajdziemy w niej również
Kuchnia Ellieminut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń. Pozytywnie wpływają na wzrok i trawienie. Mają działanie antynowotworowe i są pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu
My Chcemy JeśćInnym naturalnym słodzikiem jest ERYTROL , który występuje w owocach i żywności fermentowanej. Zalicza się go do alkoholi cukrowych. Wygląda i smakuje prawie tak samo jak cukier, ale jest bardzo niskokaloryczny. Jego zalety to : słodzik naturalny jedynie 6% kalorii w porównaniu ze zwykłym cukrem nie wpływa na poziom cukru we krwi i masę ciała nie powoduje próchnicy zębów wygląda i smakuje
Zdrowie na języku :PJest bogaty w przeciwutleniacze oraz stanowi źródło witaminy A, K oraz C, a także potasu, miedzi, manganu, wapnia i żelaza. Zawiera także związek znany z właściwości przeciwnowotworowych - sulforafan. Jest niskokaloryczny, a dodatkowo pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. W kuchni znajdzie szerokie zastosowanie - można go bowiem, smażyć, piec i gotować, a nawet spożywać na surowo. Warto jednak pamiętać, że jest
Ratunku obiadJesień już za rogiem - a z nią nadchodzi królowa tej pory roku - dynia :) Jest niskokaloryczna - w 100 g - ma tylko 28 kcal :) To warzywo bogate w beta karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jest pozbawiona sodu. Warzywo to pomaga więc w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co najważniejsze
Moje Kuchenne RewelacjeObiecałam Wam więcej dyniowych przepisów - bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna ( TUTAJ kilka słów o właściwościach dyni). Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta
Moje Kuchenne Rewelacjepotrafię wytłumaczyć dlaczego. Ale tak to właśnie jest z prawdziwymi uczuciami - nie za coś i z jakiegoś powodu, ale dlatego, że jest. Oczywiście wiem, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Wiem, że jest uniwersalnym tworzywem kulinarnym. Przede wszystkim wiem, że sprawia mi przyjemność wymyślanie potraw z nią w roli głównej. A dlaczego w tytule jest spółka? Oprócz tego zamieszania z nazwami
zadanie-gotowanieoscypka z naszych pięknych Tatr więc postanowiłam przygotować pierogi nadziewane kurkami i oscypkiem, podane obsmażone na rumiano z boczkiem i tłuszczem ze smażenia. Wiem, wiem, nie jest to danie niskokaloryczne, ale za to jakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kurkami i oscypkiem (20-30 pierogów) Składniki: porcja ciasta
karmelowyCiecierzyca - inaczej cieciorka albo groch włoski to roślina strączkowa, która jest istną kopalnią białka. Właśnie ze względu na białko jest tak ceniona przez wegetarian. Niskokaloryczna, o dużej zawartości błonnika i lekkim, orzechowym posmaku jest w naszej kuchni traktowana trochę po macoszemu. Ja sama częściej sięgam po soczewicę niż ciecierzycę. Ale obiecuję poprawę :-) Dziś danie szybkościowe, do którego
Walijskie Pichcenieświetną bazą, rabarbar wiadomo kwaśno słodki, a z nutką pomarańczy zyskuje na szlachetności. Summa summarum nie chwaląc się za nadto zrobiłam chyba najlepszy z moich tegorocznych dżemów, jest niskokaloryczny (cukinia to praktycznie sama woda), lekki i orzeźwiający (nie mylić z kwaśnym), i co ważne szybko się go robi, nie trzeba smażyć godzinami. ps. Zdaję sobie sprawę z tego
greenscarfwiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki nas to warzywo nie zafascynowało, tak jak czosnek, i nie zaczęliśmy zgłębiać jego tajników. Nie wiedzieliśmy też na przykład, że cebuli nie wolno przechowywać w lodówce. Miejscem właściwym dla niej jest ciemny zakątek koniecznie
Marder&Marder Manufacturewartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie
My Chcemy JeśćDzisiejszy posiłek to ideał każdej osoby dbającej o linię - niskokaloryczny, ale sycący. Jedna cukinia z przepisu to ok. 200 kcal, ale uwierzcie że można się tym spokojnie najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy
Powiedz dietom nieBardzo smaczna i szybka do przyrządzenia surówka z selerem naciowym i warzywami. Jest lekka i niskokaloryczna, idealna do wiosennego grillowania lub obiadu. Składniki: 1 seler naciowy 3 pomidory 1 papryka czerwona 3-4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona Pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, selera naciowego kroimy w plasterki, ogórki
Bajeczna KuchniaArbuz jest niskokaloryczny, a ponieważ w ponad dziewięćdziesięciu procentach składa sie z wody, więc doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Granita z arbuza - orzeźwiająca i jednocześnie sycąca, to dobra alternatywa dla deserów lodowych. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne