olejek eteryczny. Goździki dzięki swojemu korzenno-słodkawemu aromatowi znajdują szerokie zastosowanie w kuchni zarówno w przypadku dań mięsnych (wołowina, dziczyzna, cielęcina), tak jak i jako dodatek do kompotów, nalewek, czy bożonarodzeniowych ciasteczek. Właściwości goździków Z punktu widzenia farmaceutyki i ziołolecznictwa ważną część goździkowca stanowią kwiaty oraz olejek eteryczny. W skład olejku wchodzi przede wszystkim eugenol, izoeugenol i beta-kariofilen, kwiaty
ProstePesto.plrondelka, wstawiamy na ogień, ugniatamy widelcem i doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się jagód dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. dodatkowo opcjonalnie: nalewka jagodowa lub z czarnej porzeczki złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, opcjonalnie delikatnie nasączamy. Smarujemy cienką warstwą kremu, na którym układamy żelkę jagodową i przykrywamy ją również cienką warstwą
Domowy Smak Jedzeniaplasterki cytryny, pomarańczy lub limonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Wodę z imbirem i cytryną Koktajl witaminowy z banana i pomarańczy Mikstu rę miodową na odporność Nalewkę leczniczą z imbiru
Kulinarny S.O.S.napój podawaj z kostkami lodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Wodę z imbirem i cytryną Koktajl witaminowy z banana i pomarańczy Mikstu rę miodową na odporność Nalewkę leczniczą z imbiru
Kulinarny S.O.S.śniadanie 😋. Składniki (na 12 racuchów) 270 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 3 łyżeczki cukru szczypta soli łyżka spirytusu lub nalewki na laskach wanilii jajko jabłko (ok. 20 dag) pół szklanki wrzątku olej do smażenia cukier puder Drożdże wymieszać w 100 ml mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieNalewka z wiśni z pestkami, z podanej ilości wychodzi około 1800 -2000 ml pysznego trunku. Składniki: ok 3 kg wiśni z pestkami, 800g cukru, 500 ml spirytusu, 1500 ml wódki czystej Przygotowanie: Umyte owoce, zalewamy w dużym szklanym naczyniu (u mnie bardzo duży słoik) spirytusem i 1000 ml wódki. Mieszamy, odstawiamy w ciemne miejsce pod przykryciem
Lena Gotuje[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki: 200 g kwiatków krwawnika 500 ml alkoholu 40 % wykonanie: Kwiatki krwawnika wkładamy do słoika, zalewamy alkoholem
Domowy Smak Jedzeniaswojej najnowszej książce koncentruje się na przeciwwirusowych właściwościach roślin i produktów pszczelich. "Apteka natury ma leki na wirusy" to przystępnie napisane kompendium i zarazem zbiór przepisów na napary, syropy, nalewki, które możemy samodzielnie przygotować z ogólnie dostępnych składników. Niewątpliwie zaletą książki są też informacje na temat właściwości farmakologicznych poszczególnych roślin oraz porady dotyczące m.in. bezpiecznego stosowania preparatów ziołowych. Cieszy mnie
Cztery Fajerypodprażone na suchej patelni płatki migdałowe, ścieramy na całość kawałek czekolady gorzkiej. Artykuł Tarta z kremem jagodowym i owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzaskakujące 😉 Składniki (na 10 racuchów) Racuchy 240 g mąki uniwersalnej szczypta soli 3 łyżeczki cukru 15 g drożdży ok. 200 ml ciepłego mleka jajko łyżka spirytusu lub jeszcze lepiej nalewki na laskach wanilii Dodatki 6 garści borówek czernic 3 czubate łyżeczki cukru (ilość cukru jest kwestią gustu) cukier puder olej do smażenia wrzątek Drożdże wymieszać w 100 ml mleka
Weekendy w domu i ogrodziepudrem lub polane sosem owocowym. Sos Składniki sosu zblendować na gładką masę. Artykuł Pyszne placki z jabłkami na mleku zsiadłym pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczerwone porzeczki oraz agrest 0,5 litra spirytusu 96% 0,5 litra wódki 1 szklanka wody ok. 70-80 dkg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i … Czytaj dalej Nalewka owocowa
czarrna od kuchniWiśnie to bardzo wdzięczny składnik do nastawiania różnych napojów. Są bardzo wygodne do nastawiania nalewek i win, bo ładnie klarują. Po przygotowaniu kwasu truskawkowego postanowiłam spróbować podobnego napoju z wiśni właśnie. Tym razem skróciłam czas nastawu, bo wiśnie szybciej fermentują. Zatem napój gotowy jest po krótszym czasie 😊😋 Po zlaniu wiśnie zachowują swój smak, więc wykorzystałam je do upieczenia ciasta drożdżowego
Weekendy w domu i ogrodziebył ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości lecznicze. Stosowano go na przeziębienia i gorączki. Świeże owoce natomiast wykorzystywano do pierogów, drożdżowych ciast, a także nalewek i chłodników. Kto zbierał kiedykolwiek jagody wie, jak mozolna to praca i ile zajmuje czasu. Dlatego w ubiegłym stuleciu powszechne było zbieranie jagód większą grupą. Czas wówczas milej upływał
Trzeci talerzmieszamy na gładki gęsty lukier Nadzienie Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy. Artykuł Drożdżówki z borówkami i malinami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku