naleśniki - 14154 przepisów (strona:557/944)

Pijana tarta serowa 140

deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 161

Przejrzałam kilka przepisów w internecie i w końcu zrobiłam swoją wersję. Muszę powiedzieć, że to był świetny pomysł. Jestem nią zachwycona. Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego

Wiem co jem
Mus malinowy 228

domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekoladowo-malinowa tarta naleśnikowa 182

Nawet jeśli wstaniemy przed wszystkimi by na luzie i w spokoju przygotować takie niecodzienne śniadanie to nie będzie to blady świt. Zdążymy i my się wyspać. Możemy też usmażyć naleśniki poprzedniego dnia i wstawić je pod przykryciem do lodówki. Skróci to znacznie czas przygotowania tarty. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 169

Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego

Wiem co jem
Naleśniki a’la Mexico 148

gazecie zobaczyłam piękną fotkę przedstawiającą niezwykle apetyczne naleśniki z nadzieniem na sposób meksykański. Pomyślałam, że to fajny pomysł na w miarę szybki i syty obiad. Ponieważ nie przepadam za ostrym jedzeniem, przygotowałam własną, dość łagodną wersję tego dania, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyprawić naprawdę ostro, dodając np. papryczkę chili. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Powidła śliwkowe z rumem i cynamonem 152

dobiegł końca, ale może przepis przyda się komuś w przyszłym roku :) Takie domowe powidła zawsze warto mieć w spiżarni, bo stanowią doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale również naleśników, racuszków, czy ciast. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Crepes Suzette 181

Naleśniki tak pyszne, że po skosztowaniu ogarnęło mnie zdumienie, czemu dotąd nie zdecydowałam się na ich przygotowanie. Fakt, dietetyczne nie są, ale co tam, raz na jakiś czas można się dopieścić taką smakowitością :) Niebo w gębie, mniam... Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Po rosołowe naleśniki z kurą i marchewką 337

zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu dalej jest twarde, łykowate, i nikt nie chce go zjeść. Krokiety, a właściwie w tym przypadku naleśniki, to jeden z pomysłów na jego zagospodarowanie. Kurzy farsz jest raczej suchawy, dlatego warto dodać do niego ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Ja akurat nie miałam go pod ręką

Kuchenne zapiski Edyty
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem 116

powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Krokiety z mięsem i ziemniakami 368

Krokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pancakes maślankowe 210

dzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka

Domowa Cookierenka Agi
Pancakes maślankowe II 155

mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Czyż nie wyglądają apetycznie? :) Składniki (na 12 dużych naleśników): 3 szklanki * mąki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka

Domowa Cookierenka Agi
Lemon curd - krem cytrynowy 177

Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru

Domowa Cookierenka Agi
.546. prażona manna 185

bananem*~ *1/2 w środku, 1/2 na wierzchu Ostatnio stałam się posiadaczką dwóch produktów, których jeszcze nigdy nie używałam - oleju kokosowego i mąki sezamowej. Oleju użyłam już do odsmażenia naleśników z twarożkiem - pycha! ♥ W dzisiejszym śniadaniu sprawdził się równie świetnie! Jak je zrobiłam? Na patelni rozpuściłam łyżeczkę oleju kokosowego , dodałam 60g kaszki orkiszowej i prażyłam ok. 3 minuty, potem wsypałam

breakfast of dreams