naleśniki - 14154 przepisów (strona:564/944)

Frużelina truskawkowa z bazylią 168

owocowe frużeliny. Można jej jeść od razu po przygotowaniu jako owocowy kisiel lub zamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą.  Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców

Pyry na Gaz
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 202

paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu. Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :)  Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali :) W związku

Spektrum Smaku
Waniliowe placuszki z truskawkami 217

placuszki nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :) Składniki:  (2-3 porcje) 200g mąki 50g płatków migdałowych 1 jajko 150ml mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g słodziku w proszku Sussina Gold 150g serka

Spektrum Smaku
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 149

się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Placuszki śniadaniowe 174

pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać

Kto ugości moich gości?
Konfitura truskawkowa z wanilią 186

dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ i sok z cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 670

Bułkę moczymy w ciepłym mleku aż będzie całkiem miękka, należy to zrobić 2-3h wcześniej przed robieniem kotletów. Następnie odciskamy bułkę w dłoniach; mleko możemy zachować do zrobienia naleśników, nie trzeba go wylewać. 2. W misce mieszamy mięso, bułkę, jajka, cebulę, czosnek, musztardę, zioła i pozostałe przyprawy, dokładnie wyrabiając mięso; kiedy osiągnie gładką, jednolitą konsystencję odstawiamy

Kuchnia Prezydentowej
Bułeczki śniadaniowe z chia 202

właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii w przystępnej

Tradycyjna kuchnia Kasi
HUMMUS paprykowy firmy Primavika RECENZJA 195

punktu odniesienia bo wcześniej hummusu nie próbowałam, nie przypomina nic co wcześniej jadłam. Idealnie spisał się jako dip do świeżej papryki. Mam jeszcze w planach podać z nim naleśniki :) Jak widzicie skład jest ok, nie mamy konserwantów, sztucznych barwników, bez zbędnych cukrów. Idealnie dla wegetarian lub też mięsożerców, jako zdrowsza alternatywa :) Dodatkowym plusem są estetycznie wyglądające małe słoiczki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 196

osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu należy przygotować ciasto podobne do tego jakie robimy do naleśników. Łączymy składniki i dokładnie je mieszamy. Kawałki piersi z kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku paski piersi z kurczaka (każdy kawałek musi

ClauditteMissCooking
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 181

Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone

mojewypiekiinietylko
50. Dżem truskawkowy z nasionami chia 155

czasie wsypujemy nasiona Chia i mieszamy do równomiernego ich rozłożenia. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30min. Dżemik gotowy! Możemy postąpić podobnie z innymi owocami. Świetnie smakuje z pieczywem, naleśnikami i bez niczego na łyżeczce! :) Po przyrządzeniu i ostygnięciu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5dni. Smacznego

Be Fit Be Strong
Dżem rabarbarowy 143

Dzisiaj do kolekcji dżemów i konfitur dołącza dżem rabarbarowy. Słodko-kwaskowy z nutką wanilii. Boski.  Doskonały do naleśników, do tostów, do ciast. Do wszystkiego.  A po resztę przepisów zapraszam do zakładki  Przetwory i przyprawy . em  Dżem  rabarbarowy Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 700 g rabarbaru 300 g cukru 1 laska wanilii Wykonanie: Rabarbar płuczemy

Kulinarne przygody Gatity