foliowego potrzebnego do produkcji erytrocytów, aktywizuje układ odpornościowy oraz wpływa korzystnie na regulacje ciśnienia tętniczego krwi, dzięki dużej ilości potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia(...)uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy
Be Fit Be Strongzmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku. Naleśniki rozłożyłam, posypałam tartym serem, na jednej połowie naleśników ułożyłam pieczarki, złożyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam w temp 180 stopni przez
Darcia w kuchniDawno nie jadłam naleśników i tak "chęć" zmusiła mnie do ich zrobienia. Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki. Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam. Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor. Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 jajka szklanka mleka szklanka przegotowanej wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie(...)składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzić
Krakowskie smaki AniNowa naleśnikarka wypróbowana, naleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska(...)chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki: 200 ml maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru(...)dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne naleśniki - w pełni razowe z mąki orkiszowej i żytniej. Mam jeszcze kilka przepisów na cisto naleśnikowe, większość to przepisy wegańskie, ale chyba muszę chwilę odpocząć od naleśników ;) Ostatnio sporo ich jadłam ;) Składniki: 130 g mąki orkiszowej razowej (2/3 kubka) 160 g mąki żytniej 2000 (4/5 kubka) płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka najpierw ubić na puszysta masę(...)Przygotowanie: Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie zmiksować Dodać mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody Usmażyć, najlepiej na patelni do naleśników, bez tłuszczu Smacznego
pyszne zdrowościfanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę
kawawszklancekcal Składniki: 100 g kasztanów jadalnych 250-300 ml mleka* 3 łyżki ksylitolu** 1 łyżka koniaku (u mnie Napoleon) 1 ekstraktu waniliowego Przygotuj: garnuszek mikser Podaj z: naleśnikami Kasztany trzeba rozłupać i pogotować w połowie (150 ml) mleka z dodatkiem ksylitolu i koniaku ok 5 minut, aż zmiękną. Jeśli mamy gotowane kasztany, wystarczy je zagotować(...)dał rady – przeniosłam krem do kielichowego, dzięki któremu powstał gładki krem. W miarę potrzeb dodajemy ostatnie 50 ml mleka (do ulubionej konsystencji). W smaku bardzo dobry, doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o jakiś tort z takim kremem :) Smacznego! Wzorowałam się na przepisie Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia . *Może być roślinne
Bazując na smakuokazji kolejnych przepisów. ;-) Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne(...)rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIWykonanie: Wbijamy jajka do miski wsypujemy sól, roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie miksujemy pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju, smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek, paprykę pokroić drobniutko dodajemy do awokado razem z serkiem twarogowym doprawiamy(...)solą, pieprzem świeżo mielonym wszystko razem dokładnie łączymy. Smarujemy naleśniki, składamy na cztery części. Smacznego
kgwjanczewoJakiś czas temu Beatka pokazała przepis na naleśniki luksusowe. Ponieważ akurat miałam taki obiad w planach, postanowiłam wypróbować ten przepis. Naleśniki są niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne. Zdecydowanie wersja luksusowa. Od czasu do czasu warto poświęcić te 6 jajek. Składniki: 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej 85 g (½ szklanki(...)następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać. Na koniec dolać brandy. Gotowe ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie skropionej masłem klarowanym. Moja naleśniki smażyłam na patelni 20 cm. Odmierzałam po około 3 łyżki ciasta
Sto kolorów kuchniNaleśniki z kaszy gryczanej; z "kremem" dynia-masło orzechowe i bananem Smażenie naleśników z samej kaszy(!) nie jest może zbyt dobrym wyborem bo a) czas b) ten strach, czy wyjdą c) mój talent do tego. Ale wyszły, i całkiem zgranie ze mną pracowały, choć i tak kalkulowałam w głowie, czy mam czas na coś innego(...)razie czego xd :D Dawno już nie wyszły mi tak bardzo nadziane naleśniki *.* ... i tak smacznie :D czasami potrzebuje mocnego kopa .... czasami sama muszę się poskładać
More food, love and dreamsteż mam moją Ptysię, i nie wyobrażam sobie mojego domu bez niej. 10. Dzień zaczynasz od...? Umycia zębów. 11. Na śniadanie jem...? Mnóstwo różnych rzeczy (o ile jem śniadanie). Naleśniki, gofry, kanapki, owsianki, musli, tosty... A czasem nawet ciastka. Pytania od Iwonki : 1. Co skłoniło Cię do prowadzenia bloga? Chęć posiadania swojego miejsca w sieci. 2.Jak długo przymierzałaś się(...)dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki? Twarogiem i lodami. 4. Które miejsce na Ziemi najbardziej Cię pociąga i widziałabyś tam siebie w przyszłości? Do Danii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie naleśniki ? Ja bardzo i dziś mam z serem, mascarpone i suszonymi malinami. W naleśnikach fajne jest to, że można je jeść na śniadanie, obiad, deser czy kolację. I możemy szaleć z dodatkami. Ale dziś taka propozycja na słodko. Naleśniki podałam na Agawa Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni