mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki: 200 ml maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru(...)dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z serem i pozostałymi składnikami nadzienia. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki i smarować farszem. Zwijać a następnie posypać cukrem pudrem i udekorować pozostałymi malinami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne naleśniki - w pełni razowe z mąki orkiszowej i żytniej. Mam jeszcze kilka przepisów na cisto naleśnikowe, większość to przepisy wegańskie, ale chyba muszę chwilę odpocząć od naleśników ;) Ostatnio sporo ich jadłam ;) Składniki: 130 g mąki orkiszowej razowej (2/3 kubka) 160 g mąki żytniej 2000 (4/5 kubka) płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka najpierw ubić na puszysta masę(...)Przygotowanie: Zmiksować jajka na puszystą masę, dodać mleko i ponownie zmiksować Dodać mąki i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę wody Usmażyć, najlepiej na patelni do naleśników, bez tłuszczu Smacznego
pyszne zdrowościfanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu(...)Masa serowa: - 60 dag białego sera półtłustego - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 0,5 jogurtu greckiego Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Pomarańczowy karmel z czereśniami: - 300 ml soku pomarańczowego - 1/3 szklanki cukru - 2 garście czereśni Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę
kawawszklancekcal Składniki: 100 g kasztanów jadalnych 250-300 ml mleka* 3 łyżki ksylitolu** 1 łyżka koniaku (u mnie Napoleon) 1 ekstraktu waniliowego Przygotuj: garnuszek mikser Podaj z: naleśnikami Kasztany trzeba rozłupać i pogotować w połowie (150 ml) mleka z dodatkiem ksylitolu i koniaku ok 5 minut, aż zmiękną. Jeśli mamy gotowane kasztany, wystarczy je zagotować(...)dał rady – przeniosłam krem do kielichowego, dzięki któremu powstał gładki krem. W miarę potrzeb dodajemy ostatnie 50 ml mleka (do ulubionej konsystencji). W smaku bardzo dobry, doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o jakiś tort z takim kremem :) Smacznego! Wzorowałam się na przepisie Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia . *Może być roślinne
Bazując na smakuokazji kolejnych przepisów. ;-) Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne(...)rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIWykonanie: Wbijamy jajka do miski wsypujemy sól, roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę. Składniki dokładnie miksujemy pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową. Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju, smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Awokado obieramy ze skórki przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem lub blenderem. Czosnek, paprykę pokroić drobniutko dodajemy do awokado razem z serkiem twarogowym doprawiamy(...)solą, pieprzem świeżo mielonym wszystko razem dokładnie łączymy. Smarujemy naleśniki, składamy na cztery części. Smacznego
kgwjanczewoNaleśniki z kaszy gryczanej; z "kremem" dynia-masło orzechowe i bananem Smażenie naleśników z samej kaszy(!) nie jest może zbyt dobrym wyborem bo a) czas b) ten strach, czy wyjdą c) mój talent do tego. Ale wyszły, i całkiem zgranie ze mną pracowały, choć i tak kalkulowałam w głowie, czy mam czas na coś innego(...)razie czego xd :D Dawno już nie wyszły mi tak bardzo nadziane naleśniki *.* ... i tak smacznie :D czasami potrzebuje mocnego kopa .... czasami sama muszę się poskładać
More food, love and dreamsteż mam moją Ptysię, i nie wyobrażam sobie mojego domu bez niej. 10. Dzień zaczynasz od...? Umycia zębów. 11. Na śniadanie jem...? Mnóstwo różnych rzeczy (o ile jem śniadanie). Naleśniki, gofry, kanapki, owsianki, musli, tosty... A czasem nawet ciastka. Pytania od Iwonki : 1. Co skłoniło Cię do prowadzenia bloga? Chęć posiadania swojego miejsca w sieci. 2.Jak długo przymierzałaś się(...)dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki? Twarogiem i lodami. 4. Które miejsce na Ziemi najbardziej Cię pociąga i widziałabyś tam siebie w przyszłości? Do Danii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubicie naleśniki ? Ja bardzo i dziś mam z serem, mascarpone i suszonymi malinami. W naleśnikach fajne jest to, że można je jeść na śniadanie, obiad, deser czy kolację. I możemy szaleć z dodatkami. Ale dziś taka propozycja na słodko. Naleśniki podałam na Agawa Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniProsty i smaczny sposób na wyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-) Składniki: 10 naleśników - PRZEPIS TU 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mała cukinia garść pokrojonych borowików (mogą być suszone) ząbek czosnku 2 łyżki masła(...)parze i pokrojone w małe części warzywa. Wszystko razem dokładnie wymieszać, zaprawić śmietaną. Jeżeli używamy suszonych grzybów należy je wcześniej ugotować. Doprawić do smaku przyprawami. Smarować każdy naleśnik 2 łyżkami farszu, złożyć na pół jak na zdjęciu. Podsmażyć na maśle. Jeść
pieprzny smaczekcudownego, ci którzy czytują Przepysznik regularnie wiedzą, że jestem ogromną miłośniczką wszelkich naleśników i placków, dlatego przyszły tydzień dedykujemy naleśnikom! Tak, Tydzień Naleśnikowy, każdego dnia inny naleśnik, nie wiem jak wy, ale ja się tym ekscytuję! A na razie zapraszam was pod TEN link, gdzie znajdują się wszystkie dotychczasowe przepisy naleśnikowo-plackowe z Przepysznika. Placuszki twarogowe 3 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylkobardziej ;-) Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia. Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic(...)delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa
Radość kipiąca uśmiechem.Naleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · smietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie(...)składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki
Camilla w kuchni: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże(...)przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy lekko wodą i na małym płomieniu pod przykryciem czekamy aż kapusta zmięknie. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem
Pelusiowa Kuchniabyła za długa. 2. Ciasto naleśnikowe: składniki na ciasto wymieszać. Mi z proporcji, które podałam wyszło 15 naleśników, a krokietów wyszło 11 - więc można troszkę mniej zrobić ciasta. Naleśniki smażyć dość cienkie. Zbyt grube pękają przy zawijaniu, również krokiety nie są zbyt smaczne gdy więcej jest ciasta niż farszu. 3. Gdy jest gotowy farsz i gotowe są naleśniki można zawijać (sposób zawijania pokazany na zdjęciach). 4. Przygotować dwa jajka - roztrzepać. Na drugim talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte krokiety zamoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia. Smacznego
W kuchni u Moniki