Składniki na naleśniki : 13-15 kopiastych łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1 jajko(...)sól olej do smażenia Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno i połowę zmiksować Zmiksowane wyłożyć na patelnię z drobno pokrojoną cebulą, przesmażyć razem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem ( te użyjemy do posmarowania naleśników) Pozostałe pieczarki pokrojone w paski przesmażyć z drugą cebulą, doprawić do smaku Usmażyć naleśniki, nałożyć zmiksowany, doprawiony farsz, zrolować, polać pozostałymi pieczarkami- sosem. Składniki na farsz
Proste Potrawy- placuszki są idealne na śniadanie. Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie. Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku. Fajna alternatywa dla naszych naleśników, polecam. Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesera twarogowego 1/2 szklanka jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Naleśniki: Do garnka wsypuję mąkę, dodaję maślankę, jajko, sól, wodę gazowaną i miksuję ciasto. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Do miski przekładam ser, dodaję dwie łyżki jagód, cukier i jogurt. Miksuję blenderem. Naleśniki smaruję serem, posypuję jagodami i zwijam w rulon. Kroję
wesoła kuchniadostawaliśmy na śniadanie w Essaouira, właśnie z miodem tymiankowym, albo z sosem miodowy. Była też marmolada morelowa, ale nie cieszyła się takim powodzeniem jak sos miodowy. Braliśmy te naleśniki ze sobą na plaże i tam chyba smakowały najlepiej. Czasem kupowaliśmy je na Souku, jeszcze ciepłe, prosto z gorącej blachy. Pyszne są ! Koniecznie spróbujcie i koniecznie z miodem(...)różnych miodów i ten Marokański tymiankowy wyśmienity, aromatyczny, ale... nie ma jak nasz akacjowy, czy jasny rzepakowy, a i gryczany idealny do pierniczków. Przepis na 14 całkiem sporych naleśników 400 g mąki pszennej 100 g semoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNaleśniki! Kto ich nie lubi :D Możliwość wykorzystania ich w kuchni jest ogromna, czy to na słodko czy na słono. Dziś wykonałam sobie je w wersji na słodko oczywiście bo takie lubimy najbardziej 😍 Proste i szybkie do zrobienia no i oczywiście "fit" 😎 ciasto: ✔ pół szklanki mąki jaglanej* ✔ 1 jajo ✔ woda ✔ łyżeczka oleju farsz(...)miski mąka i jajo, mieszamy potem dodajemy stopniowo wodę aby konsystencja była dość płynna na koniec olej wymieszać i odstawić na 10 min aby ciasto "doszło", usmażyć naleśniki 2. Twaróg, owoc i kakao zmiksować na jednolitą masę i wypełnić naleśniczki :) *Uprzedzam, że z mąki jaglanej naleśniki wychodzą dość łamliwe dlatego najlepiej spożyć je od razu po zrobieniu
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki twarogu* ➡️ tłuszcz do smażenia opcjonalnie Przygotowanie: 1. Mąkę i jajo wymieszać, dodać olej, wymieszać i na koniec stopniowo dolewać wody aby masa zrobiła się lejąca. 2. Usmażyć naleśniki (mi wyszło 4 szt z tej masy) 3.Brokuła ugotować al'dente ostudzić. Wrzucić do blendera, dodać jogurt, twaróg i zmiksować na jednolitą masę wygodną do rozsmarowania i ładujemy farsz(...)naleśniki. *Zamiast twarogu możecie dać mięso zmielone
Zdrowie i pysznie na talerzuupały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne? Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana! 😏 Składniki na 1 porcję ciasto: -60 g mąki gryczanej -łyżeczka oleju -woda farsz: -50 g twarogu chudego -1 jabłko(...)Przygotowanie: 1. Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej przegotowanej wody do uzyskania lejącej konsystencji i smażymy naleśniki 2. Twaróg z jabłkiem zmiksować i wypełniamy nasze naleśniczki :) *jeśli liczycie kalorie możecie dać mniej jabłka lub zamienić je na inne mniej kaloryczne :) Wartości odżywcze 338 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na palnik(...)obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy
kulinarne odsłony patiLubię różnego rodzaju zapiekanki, są dość łatwe w przygotowaniu i wygodne, gdyż nie trzeba myć fury garnków ;) Dzisiaj mam do zaproponowania naleśniki zapiekane z kurczakiem. Składniki 10 naleśników 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 5 - 6 dużych pieczarek 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki śmietany creme fraiche ( można zastąpić(...)plasterki, podsmażamy na patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do cebuli i pieczarek, dodajemy sosy, ketchup, śmietanę, majeranek, doprawiamy pieprzem. Farsz nakładamy na środek naleśników i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy rozkruszonym serem mozzarella i cheddarem. Zapiekany w 180 stopniach przez około 15 minut
Delusional TrineJeśli poszukujesz przepisu na wegańskie naleśniki to dobrze trafiłeś! Moje naleśniki są bez jajek i bez mleka a smakują znakomicie! Artykuł Wegańskie naleśniki z mąki kukurydzianej – na słodko! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastesobie naleśniki wcześniej, a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu są istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej(...)wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju
Walijskie PichcenieDziś podam Wam mój najprostszy przepis na twaróg do naleśników. Jak dla mnie najlepszy :) Oczywiście bardzo często kombinuje z dodatkami jak na przykład cynamon, serek mascarpone czy jak na dzisiejszym zdjęciu rodzynki. ale uważam, że wersja podstawowa jest najlepsza :) Do twarogu wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i rodzynki BLACK JUMBO od Skworcu . Składniki(...)rodzynki Wykonanie: Twaróg przemielić przez maszynkę (chyba, że używacie gotowego z wiaderka to nie trzeba), dodać żółtko, cukier waniliowy i cukier, dokładnie wymieszać i gotowe :) Przepis podstawowy na naleśniki znajdziesz tutaj . Polecam też pyszne naleśniki z dodatkiem budyniu na które przepis jest tutaj
Zrób to smacznieodstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie i tyle, aby ciasto było dość lejące na mocno rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz cienko olejem smażyć złociste naleśniki w garnku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku, dodać(...)szpinak i podsmażać, gdy się odmrozi, podsmażać z 5 minut, dodać kulki mozzarelli podsmażać do rozpuszczenia mozzarelli cały czas mieszając, szpinak zostawić do wystudzenia na każdy naleśnik nakładać sporą porcję szpinaku i składać naleśniki na trójkąty - po prostu pyszne, aromatyczne nalesniki..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNaleśniki te są cudownie aksamitne, przepyszne w smaku i znikają w oka mgnieniu! :-) Naleśniki te przygotowuję głównie dla moich dzieci, stąd też podane poniżej proporcje przeznaczone są głównie dla maluchów, Jeśli chcemy usmażyć ich więcej, wystarczy zwiększyć ilość produktów. SKŁADNIKI: (porcja dla dwójki dzieci) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 duże jajko - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce. Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym z nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią. Już na talerzu posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie
WielopokoleniowoWszyscy robią naleśniki budyniowe to pomyślałam, że ja też je zrobię. I oto moja propozycja naleśników budyniowych: Składniki: 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki pszennej 80 g proszku budyniowego ( np. waniliowego) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i proszek budyniowy oraz dodajemy jajko, mleko i olej i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy(...)minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z obu stron przez ok. 1 minutę
słodkie i nie tylko historie kulinarne