Naleśniki owsiane to smaczna i zdrowa alternatywa dla tych tradycyjnych z mąki pszennej. Proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdźcie mój przepis jak zrobić domową mąkę owsianą , która kosztuje ok. 2-3 zł w porównaniu ze sklepową ok. 10 zł 😉 Składniki: 100 g mąki owsianej 250 ml mleka (może być też roślinne np. ryżowe) 2 jajka(...)łyżeczki oleju lub roztopionego masła szczypta soli ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem, aby nie było grudek. Dno patelni smarujemy niewielką ilością oleju
Słodka Strefasię szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść te składniki na realia jajecznicy. Wyszła genialnie. Mój mąż, który początkowo bał się fety w jajecznicy triumfalnie zakrzyknął "Pasuje!" :) Składniki na jajecznicę ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta (1 porcja): 1,5 garści świeżego szpinaku kilka pieczarek ser feta
Karola gotujeprzesmażamy , pod koniec dodajemy nasz ser topiony i czekamy aż nasz ser się rozpuści i powstanie gęsta masa . A kiedy już mamy przygotowany szpinak , dodajemy nasze starte na tarce jajka i dokładnie mieszamy , na koniec doprawiamy do smaku , i zaczynamy nasz farsz przekładać na wcześniej przygotowane naleśniki . Na koniec możemy podsmażyć nasze krokiety w jajku i bułce
Mój SmakFrancuskie tosty z jajkiem to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie sprawdzą się „leniwy” niedzielny poranek. Podajemy je razem z jajkiem sadzonym, gdzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na ciasto mam zawsze taki sam i zawsze wychodzi przepyszne :) bez względu czy zrobimy cienkie czy trochę grubsze zawsze będzie chrupiące a nie jak w niektórych pizzeriach jak naleśnik :) nawet spora ilość składników na wierzchu nie spowoduje ,że ciasto sflaczeje i wszystko spadnie na talerz , Polecam(...)tych co lubią ten smak bo jest bardzo ostry i ma mocny zapach - ja daję 2-3 plasterki Dodatkowo : - 4-5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączone) - 200 g tartego sera mozzarella ( u mnie ten z lidla ) - 1 mała cebula Śmietankę wlewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu dodając serek topiony ,czosnek ,pieprz i ewentualnie gorgonzolę do smaku
Wypieki RenePlacki, omlety, fritaty, naleśniki i podobne smażone czy pieczone placki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże
Zasmakuj KuchniPyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak
BullioDawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko
Monia miesza i gotujePyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak
Bulliobrie przyozdobiony rukolą, marynowane w przyprawach czarne oliwki, rulonik z serów żółtych z orzechem laskowym w środku, churros polane czekoladą i oczywiście bagietkę. Do picia wybrałam kawę latte (10 zł). Wszystko było świeże i smaczne, a porcje odpowiedniej wielkości. Następnie do zjedzenia wybrałam tortilla Espanola oraz naleśnika z warzywami. Tortilla Espanola to nic innego jak omlet z jajek ze szpinakiem
Projekty ze smakiemWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna
Cztery FajeryZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery Fajerywyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką(...)sztuki na warstwę) 1/3 szpinaku 1/3 kurczaka 1/4 sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika
Nerds Kitchenpodpieczony spód tarty wyłożyć serowe nadzienie. Następnie na serze ułożyć plasterki cukinii w dachówkę (tak aby jeden zachodził na drugi). Cukinię posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ziołami prowansalskimi. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut. Owsianka, naleśniki, sernik... czy coś łączy te dania? Na pozór punktem spójnym jest tylko doskonały
Szalona Kuchnia Ewelinymiksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta zaczną odchodzić szpinak smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuję, wtedy przyprawiamy do smaku na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku, potem znów naleśnik, potem szpinak i znów naleśnik ;) w 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę kukurydzianą natomiast(...)pozostałe 0,5 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, wtedy ciągle mieszając dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy wg. smaku wykładamy sos na wierzch naszego naleśnikowego torcika pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpołączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego: sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba
Codzienna kuchnia niecodzienna