naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:29/328)

Wyniki konkursu z firmą Brześć 154

szklanki mleka - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej - 2 szklanki mąki - szczypta soli - olej rzepakowy do smażenia Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Sos beszamelowy: 1 l mleka 150 g masła

Z Kuchni Do Kuchni
Owocowe naleśniki owsiane z malinowo-bananowym twarożkiem - LUNCH KIDS :) 184

witaminy. Smakują wyśmienicie, są słodziutkie, mięciutkie, delikatne, lekkostrawne i myślę, że każdy maluch byłby zadowolony z takiego lunchu :) Składniki na naleśniki: 50 g płatków owsianych 1 jajko  1/2 buteleczki (100 ml) smoothie OWOCUDO greene MARWIT 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego (optymalnie) Twarożek malinowo-bananowy: 50 g półtłustego twarożku  garść malin 1/2 dojrzałego banana 1 łyżeczka miodu(...)zmielonych płatków dodaj jajko oraz wlej zielone smoothie OWOCUDO od Marwit.  Teraz wszystko dokładnie zmiksuj.  Na patelni możesz rozgrzać troszkę oleju kokosowego lub rzepakowego, a jeżeli posiadasz dobrej jakości patelnie olej jest zbędny, ponieważ naleśniki i bez niego nie będą się przyklejać.  Na patelni rozlej odpowiednią ilość masy naleśnikowej, tak aby wyszły 3-4 naleśniki

Zdrowie na języku :P
Krokiety z "ruskim" farszem 168

cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy(...)dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony

Gotowanie moimi oczami
Krokiety Z Kapusty Coolwarp I Pieczarek 181

pieprz do smaku Panierka: bułka tarta 1 roztrzepane jajko 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, a następnie smażymy cienkie naleśniki (smażyłam na patelni o śred. 24 cm ) 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki. w trakcie przesmażania solimy(...)dodajemy do pieczarek i całość jeszcze chwilkę przesmażamy. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. 5. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na kupki aby w każdym krokiecie  było go po równo

Gotowanie...to proste !
Naleśniki a la pierogi z jagodami 198

w taki sposób, aby maksymalnie odzwierciedliły smak pierogów z jagodami. Udało się! Pierogów mamy nic nie zastąpi, ale moje naleśniki z borówkami pysznie mnie usatysfakcjonowały. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki waniliowe łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Borówki opłukać(...)Zestawić z ognia. Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, następnie mąkę i sól. Dokładnie rozmieszać.Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane, a ich brzegi chrupiące. Kiedy domowy borówkowy "dżem" lekko przestygnie smarować nim naleśniki i składać jak kto lubi. Na wierzch wyłożyć

Kulinarne Inspiracje
Szpinakowe naleśniki 136

woda odparuje, dodać śmietankę dobrze wymieszać. Ciasto na naleśniki z wody, mleka i jajka dobrze rozbełtać ( konsystencja śmietany ) dodać pół łyżeczki soli, smażyć na niewielkiej ilości oleju. Farsz przełożyć na naleśniki, zawinąć w dowolny sposób, posypać parmezanem i....... Smacznego

Gaździnka warzy
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 179

smoothie, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. I tyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu  Philadelphia(...) mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze przez chwilę. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk

Food Square
Naleśniki z jajecznicą 172

przepis 1 cebula 250g lub więcej kiełbasy wędzonej 10 jaj 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np szczypiorku lub natki pietruszki 1 łyżka masła lub oleju sól pieprz 8-10 plasterków sera żółtego Jak zrobić naleśniki z jajecznicą: Na patelni szklimy(...)oleju drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy i podsmażamy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę. Jajka wybijamy do miseczki (sprawdzając ich świeżość – ja po niemiłym doświadczeniu nigdy nie wybijam jajek bezpośrednio na patelnię). Do kiełbasy dodajemy jajka, zioła, przyprawy. Podsmażamy mieszając aż jajecznica zetnie się do ulubionej konsystencji. Na naleśniku układamy plaster sera żółtego i kopiastą łyżkę farszu, zawijamy najpierw brzegi naleśnika

Dorota Smakuje
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 181

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami.Pyszne były, robiłam je jakiś czas temu. Naleśniki: 1 szkl. mąki 2 jajka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki oleju szczypta soli  Farsz: 40 dkg kiszonej kapusty 25 dkg pieczarek cebula sól, pieprz, wegeta Wszystkie składniki ciasta na naleśniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Masę odstawiamy na ok 20 min.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką(...)przyprawy i gotować do miękkości. Pieczarki i cebulę pokroić. Na rozgrzaną patelnię [ z olejem ] wrzucić cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki i całość podsmażać ok 8 minut, następnie dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę.Wymieszać i doprawić do smaku.Wystudzić Na każdy naleśnik nałożyć farsz. Naleśniki zwinąć na krokiety, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki faszerowane 167

przygotowania farszu będziesz potrzebować: kulkę mozzarelli, 100g żółtego sera, 200g wędliny (ja akurat miałam szynkę), 450g mrożonego zielonego groszku, 4 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj i usmaż. Do przygotowania obiadu będziesz potrzebować 4 naleśniki - w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników możesz usmażyć(...)żółty ser pokrój w paseczki. 4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone. 5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 6. Na każdym naleśniku rozsmaruj zmiksowany groszek, wyłóż paski wędliny, żółtego sera i mozzarelli, a na koniec wyłóż jajko sadzone, po czym zawiń naleśnik. 7. Gotowe naleśniki połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub włóż do naczynia

Z notatnika dietetyka
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 170

olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki(...)będzie za gęste, dodać troszkę więcej mleka, jeśli wyjdzie za rzadkie, dosypać mąkę. 3. Z ciasta usmażyć niewielkie naleśniki. Układać jeden na drugim i trzymać pod przykryciem. 4. 2 cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko zezłocić na patelni z odrobiną oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków. 5. Ser dodać do misy z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać, doprawić solą

W mojej kuchni
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 290

papryczka ostra  sól, pieprz  sezam do otoczenia  olej do smażenia  Przygotowanie: Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam(...)łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju.  Smacznego

Niezły Młynek
Jak zrobić naleśniki- crepes na maślance? 164

wody - 2 szczypty soli - 1 jajko zerówka Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym i przetrzyj dno patelni.  Łyżką wazową nalewaj ciasto i rozprowadzaj, jak sos na pizzy. Smaż cieniutkie naleśniki, z tej ilości otrzymasz

SMYKWKUCHNI
Krokiety a la ruskie pierogi 169

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka(...)Doprawić solą i pieprzem.  Mąkę,  jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety z szynką, salami, pieczarkami i serem 202

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju, 1 łyżka kaszy manny, ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu(...)wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz.Salami pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w kostkę.Czosnek rozgnieść. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie podsmażyć pieczarki. Dodać

kulinarnajamka.blogspot.com