Pomysłów na naleśniki jest naprawdę sporo. Koreczki z naleśników to doskonały pomysł na przekąskę imprezową zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Posmarowane masłem czekoladowym, przełożone
Zrób to smacznieZdrowa gryka nie kończy się tylko na kaszy gryczanej czy makaronie. Na szczęście mamy jeszcze mąki, a naleśniki z jej wykorzystaniem szczególnie na słono smakują wybornie
Zdrowie i pysznie na talerzuKochamy naleśniki te wytrawne i te słodkie , faszerowane lub te bez niczego . Dziś zapraaszam na naleśniki z serem białym i rodzynkami , które dusiłam w
Gotowanie PatkiNaleśniki bez jajek już były, a teraz mam dla Was przepis na naleśniki bez dodatku mleka i cukru, idealnie puszyste, smakują znakomicie. Od teraz to będzie
słodki bratekW te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji 😎 A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka
Zdrowie i pysznie na talerzuCzekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym
Oryginalny smakBardzo dobre te naleśniki, zupełnie inna konsystencja jak na mleku. Bardzo miękkie i delikatne. Jak nie trzeba patrzeć na kalorie to bardzo polecam, ponieważ są naprawdę
Kuchnia PokoleńPróbowaliście takiej wersji krokietów? To trochę lżejsza, letnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki
Cukiernia PychotkiJest to moja propozycja na pyszne zdrowe śniadanie. Bardzo szybko się je robi. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera, tak żeby powstała z nich mąka. Do
Kuchnia PokoleńZ okazja Dnia Naleśnika nie mogło ich zabraknąć i u mnie:) Przez wszystkich lubiane naleśniki z serem i owocami. Sprawdzone ciasto, wyśmienite nadzienie
Z miłości do słodkościNie wiem jak Wy, ale ja jadłam kwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale
Magiczne Życie MartyA u nas znowu placuszki:):) Mam nadzieję, że jeszcze Wam się nie znudziły? Te przypominają mi smaki mojego dzieciństwa, bo dokładnie takie placuszki zawsze smażyła
Z miłości do słodkościalkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki z dodatkiem alkoholu nie mają efektu „gumy” i naleśnika przy jedzeniu – zostają bardzo delikatne. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki jabłek kroimy w poprzek, na cienkie plasterki. Skrapiamy pokrojone jabłka łyżką soku(...)ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko, rozpuszczone masło lub olej, rum albo spirytus i miksujemy całość do połączenia. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i partiami dodajemy sztywną
Karo in the Kitchenmożecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki(...)musicie pozbyć się dokładnie wszystkich, ale im więcej, tym mniej goryczy w nich zostanie. Pozbawione skórek orzechy wrzućcie do blendera i miksujcie do momentu, aż orzechy zaczną wypuszczać olej i powstanie masło orzechowe (podobnie jak w przypadku tego masła orzechowego ). Odstawcie. Do rondla wlejcie dwie łyżki wody i wsypcie cukier, wymieszajcie do momentu rozpuszczenia cukru. Ustawcie rondel
OliveandThymeNazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności(...)papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - łosoś pieczony - olej sezamowy - różowa sól himalajska - bratki - listki mięty Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy
mojewypiekiinietylkozdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron z truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami(...)własnie takie mamuśkowe pierogi z truskawkami i białym serem. Życzę Wam smacznego! SKŁADNIKI: - około 600 g mąki pszennej plus do zagniatania - 3 żółtka - 1 jajo - 1 łyżka oleju - woda lub mleko do zagniecenia ciasta Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką
SMYKWKUCHNItego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Liście pietruszki
Smakowity Blog Kulinarny