naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:118/328)

Naleśniki mięciutkie i puszyste 60134

tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku do pieczenia -260 g mąki pszennej -cukier puder do posypania -waniliowy serek homogenizowany (lub dowolny dżem, konfitura) -olej do smażenia Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie(...)miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smacznego

KasiekGotuje
PIWNE NALEŚNIKI 107

łyżeczka soku z cytryny  szczypta kardamonu olej do smażenia A jak to zrobić: Mleko i piwo wlać do miski, dodać sól, cukier i jajko dobrze wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać, aby nie potworzyły się grudki (na gładką masę). Tak przygotowane ciasto, odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Naleśniki smażyć na delikatnie natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni

Kuchnia w opałach
Bliny z mąki gryczanej 78

spożywczą i odstawić na całą noc lub na co najmniej 8 godzin. Po czasie wyrastania, rozgrzać olej na patelni . Nakładać  2 łyżki ciasta, powstanie placuszek.  Bliny powinny mieć średnicę około 10 cm. Smażyć z dwóch stron, tak jak naleśniki. Smacznego ! Notes Dodatkowo będziemy potrzebować; wędzonego łososia, cytrynę, koperek, kwaśną śmietanę. Artykuł Bliny z mąki gryczanej pochodzi

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto leśny mech 111

słodko ze szpinakiem: zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym   zielona babka piaskowa z lukrem   szpinakowe naleśniki   Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka

Kulinarne przygody Gatity
NAJLEPSZE BEZGLUTENOWE GOFRY Z BANANAMI W KARMELU 161

już kiedyś Wam pisałam. Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär to uniwersalny mix przeznaczony w szczególności do naleśników, gofrów czy też domowych makaronów. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 280 g * jajko – 3 szt * mleko – ok. 350 ml * olej rzepakowy – 70 g * proszek do pieczenia b.g – 2 łyżeczki * cukier -1 łyżka * sól

Ostra na Słodko
Racuchy na maślance bez drożdży 349

Racuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy

Kulinarne Przeboje
Deadpool i Chimichanga 181

ciasto i smażymy na patelni cienkie naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy czerwonej fasoli oraz chilli wedle uznania i mieszamy. Nakładamy nasz farsz na środek naleśnika, zawijamy dwa końce żeby nam się nie wysypał i prostopadle do tego zawijamy ja w rulony. Tak przygotowane burrito smażymy na oleju. najlepiej na głębokim

Kryzysowa Książka Kucharska
Korzenne placki na mące orkiszowej 169

rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto

Słodkie okruszki
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 179

już gotowa, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek (lub posiekany drobno), koncentrat, suszone pomidory (również drobno pokrojone), olej, papryczkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Pasta już jest gotowa :) Idealna do kanapek, naleśników, mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam

Jedzeniomania
Naleśniki – przepis podstawowy 154

dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było(...)mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem

Mama Gotuje
Śmietana słonecznikowa i Służące 128

wyczarować z pestek słonecznika… Poza tym robi się ją bardzo szybko. Oboje uwielbiamy dodawać ją do deserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych

Qlinarnie i Qlinarnie
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 182

cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy smażę naleśniki z jabłkami :)) Składniki: 2 szkl mąki ok 1 szkl  mleka ok 1 szkl przegotowanej wody szczypta soli łyżeczka cukru  2 jajka olej do smażenia 2 kwaskowe jabłka Wykonanie:  Jaja, cukier, sól miksujemy  mikserem lub ubijamy ręcznie

Walijskie Pichcenie
Chrupiące motylki 232

zrobiłam pyszne placuszki.  Składniki: 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy szczypta soli 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Odstawiam na min. 20min. Ciasto nie może być rzadkie, ma być bardziej gęste niż na naleśniki. Ja osobiście dodaję trochę spirytusu lub jakiegoś alkoholu żeby ciasto nie "piło" tłuszczu. Rozetkę rozgrzewamy w gorącym tłuszczu

Olikowa kuchnia
Fuczki z prawdziwkami 199

łyżeczka kminku mielonego, ·        świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ·        olej rzepakowy do smażenia, ·        jogurt grecki. Przygotowanie: grzyby z kapustą: Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo  drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby(...)przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych

Moniki Smakołyki
Naleśniki wegańskie... 111

szklanki napoju mlekopodobnego/'mleka' roślinnego (sojowe, kokosowe,owsiane) 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki oleju dobry chlust ekstraktu waniliowego (jakieś 2-3 łyżeczki, zamiast oryginalnych 2 łyżek) W sporej misce wymieszaj m ą kę, cukier i sól. W osobnej misce, lub dzbanku, wymieszaj mleko, wodę, olej i wanilię. Wlej mokr ą i  mieszankę do suchej i bardzo dobrze roztrzep - powinno(...)średnim ogniu nierzywieraj ą c ą  patelnię z odrobin ą  oleju. Wlewaj porcje ciasta (mniej więcej okolice 4 łyżek), rozprowadzaj równomiernie i smaż do czasu, aż brzegi będ ą  mocno zrumienione, wtedy przewracaj na drug ą  stronę.  Podawaj, jak jakiekolwiek inne naleśniki, z dżemem, golden syrup, czy posypane cukrem i pokropione sokiem z cytryny

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania