Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na
kolorowotorcikowoPrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doskiKrokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny etap, który mnie osobiście zniechęca do częstego przyrządzania tej potrawy, a mianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam(...)się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól
Krokusowy Domnaleśniki z różnego rodzaj mąk... i zawsze były takie delikatne.... Przepis pochodzi z książki ' Desserts- step by step instructions' Przepis na około 15- 20 sztuk 240 g mąki 3 łyżki cukru 400 ml mleka 100 ml Śmietany kremówki (double cream) 3 jajka 120 g rozpuszczonego klarowanego masła 2 łyżki oleju(...)rózgą kuchenną. Następnie dodać double cream i klarowane masło. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Te które wczoraj serwowałam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepisów na naleśniki -ciasto naleśnikowe już na blogu jest sporo..i nawet nie sprawdzałam, czy może akurat jest taki przepis.U mnie akurat te naleśniki były na
Moje domowe kucharzeniełyżki jogurtu greckiego szczypta soli 3-4 łyżki ciepłej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą(...)składniki na sicie. Studzę fasolę i groszek a następnie miksuję z pastą tahini, natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioJest to moja propozycja na pyszne zdrowe śniadanie. Bardzo szybko się je robi. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera, tak żeby powstała z nich mąka. Do
Kuchnia Pokoleńcieniutką stróżką wlać masło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem bądź klarowanym masłem. Grubość w zasadzie dowolna, ale według mnie im są cieńsze, tym lepiej smakują. Podawać ze wszystkim, co przyjdzie nam do głowy, u nas z daktylową nutellą . Smacznego! I wersja druga, zupełnie niestandardowe podejście do naleśników, ale zdecydowanie warte wypróbowania. Została wam kiedyś po obiedzie kasza(...)mieliście co zrobić? Poniżej jeden ze sposobów na jej "utylizację" :) Naleśniki gryczane II 1 szkl. ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej 125g mąki 2 jajka 150ml mleka 150ml wody tłuszcz do smażenia Kaszę gryczaną zmiksować na gładko z dodatkiem wody i mleka, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie mąki. Smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioBył śledź, pierogów masa i spore kawałki sernika. Dopiero teraz łapię oddech po świątecznym przejedzeniu. Odprężam się przy muzyce i smażeniu naleśników. Oczywiście wersja lekkostrawna, bo z otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato(...)pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka 2 łyżki miodu masło do smażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą
pink envelopePlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w
wesoła kuchniaZapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiTo chyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej
Mienta blog