naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:100/194)

PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 434

Może na początku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka.  Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne(...)Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 1 opakowanie (80 g)  tempury   (użyłam Skworcu) * około pół szklanki wody (w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać) * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Tempurę wymieszać z wodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji

Zrób to smacznie
Tortilla kukurydziana 181

kukurydzy Wykonanie: Obie mąki zmieszać z solą i wlać roztopioną margarynę. Następnie wlać wodę gazowaną i zgnieść ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie(...)sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić pod przykryciem do czasu usmażenia tortilli. Kule kukurydziane wałkować na placki i smażyć na oleju lub na oliwie z obu stron tak samo jak naleśniki. Usmażoną tortillę przykryć wilgotną ściereczką (aby się nie łamała) i odłożyć na 20-30  minut, a następnie nadziewać farszem

Tradycyjna Kuchnia
Sunday habit 225

dalszym ciągu robię naleśniki inaczej niż poprzednio.  Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej(...)łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody gazowanej(małe bąbelki) powidła śliwkowe wg uznania olej kokosowy W misce do wody gazowanej dosypujemy mąkę w małych ilościach, ciągle mieszając. Dodajemy wymieszane jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju

Lajtkraft food intolerance
Dietetyczna tarta z patelni z kremem budyniowym (wegańska) 302

stronę przy pomocy talerza (patelnię przykryj talerzem, obróć całość po czym zsuń ciasto na patelnię tak, by smażyć drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić Przełożyć do formy na tartę Krem Składniki: 500 ml mleka sojowego 4 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy

pyszne zdrowości
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 186

następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut. muffinki cukiniowe

Bon Appetit Małgorzaty
Racuchy na maślance bez drożdży 10346

Jeśli lubisz takie przepisy na placki i placuszki, to polecam również wykorzystać moje inne przepisy: Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)mąki pszennej tortowej – 250g 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki naturalnej – 250ml pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka olej do głębokiego smażenia: u mnie na patelnię o średnicy 28cm zeszło ok 250ml oleju (powinno być go na ok. 1 cm wysokości) Szklanka o pojemność 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy na maślance bez drożdży – Wykonanie

Kulinarne Przeboje
Delikatne placuszki na śniadanie 194

Pyszne placuszki na śniadanie, delikatne i puszyste. Smacznego Bardzo szybko się je robi, wszystkie produkty wrzucić do miski. Szybko zmiksować za pomocą miksera na gładką masę

Kuchnia Pokoleń
Pancakes z malinami i śmietanką 144

3 jajka 2 łyżki śmietany 0,5 szklanki cukru  1 szkl mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki szczypta soli Jajka ubić

Gotowanie jest łatwe
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 174

Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka(...)charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek

Zdrowie na języku :P
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 601

stopni C .  Farsz podziel na 8 -10 porcji. Na każdego naleśnika nałóż po porcji farszu, posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Wytrawne naleśniki 139

Bardzo dobre naleśniki, można je podawać z różnym nadzieniem. Zarówno mięsnym jak i warzywnym. Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno

Kuchnia Pokoleń
Szpinakowe naleśniki o smaku kokosowym 156

Przepyszne naleśniczki, nikt nie pozna smaku szpinaku. Smakują inaczej jak zwykłe, ale są pyszne. Ja zrobiłam z mąki razowej, ale można zrobić z pszennej. To już

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z serem 406

Naleśniki z serem biały to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Zatem przypomnijmy sobie ich wspaniały smak i przyrządźmy je według tradycyjnego przepisu. Ciasto na naleśniki

Naleśniki
Naleśniki na słodko z białym serem 202

Niby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków.CIASTO- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 jajko- 2 i 1/2 szklanki mleka

Pasje Jolki
Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym 367

Kto z nas nie lubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na

Oryginalny smak
Masło orzechowe Primavika 203

glutenu), aromat: wanilina. Nie ma tu więc soli, cukru, żadnych konserwantów ani glutaminianów. Produkt prawie w całości zrobiony jest z prażonych orzeszków arachidowych (a nie z wytłoczyn po produkcji oleju arachidowego jak to bywa w masłach gorszej jakości), będących źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu) oraz witaminy B3 (niacyny). Ponadto charakteryzują się dużą zawartością(...)nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również

Kto ugości moich gości?
Rosyjskie bliny 274

szklanki wody 0,5 łyżeczki suszonych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić

Obiad gotowy
NALEŚNIKI ORKISZOWE 186

maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki. Każda ma swoją konsystencję i to również jest wyznacznikiem jakie dodatki będą potrzebne do idealnego naleśnika. Końcowy efekt ciasta ma być zawsze lejący(...)duża ilość -3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej) -2 jaja -1 szklanka mleka -ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej -szczypta soli -2 łyżki oleju  wersja na ok. 8 naleśników (bez laktozy) -1 szklanka mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej) -1 jajo  -ok. szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej -szczypta soli -1 łyżka oleju Przygotowanie: Mąkę

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 191

feta.  W smaku obłędne! Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy(...)rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety

VioletoweKucharzenie
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 148

wymieszać dokładnie za pomocą robota kuchennego. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Na patelni roztopić masełko lub olej i partiami smażyć naleśniki. Temperatura smażenia wysoka. Bardzo dobrze się je smaży i przewraca na drugą stronę, ale patelnia musi być dobrze rozgrzana. Na każdy naleśnik rozłożyć masę budyniową i rozgniecione owoce. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko(...)minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki szpinakowe 191

Pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych naleśników :) Idealnie smakują zarówno na słono jak i słodko. Przepis znalazłam na stronie Los Wege . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mrożonego szpinaku 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli  CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera, miksujemy kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.  Na porządnie rozgrzaną patelnię partiami wlewamy przygotowane ciasto i smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy na słono lub słodko z ulubionymi dodatkami. Smacznego

My Culinary Art
Jabłka w cieście 216

jako miłośnik naleśników, wersję jabłek w cieście wprost ubóstwiałam! Moje dziecię jak się okazuje, podziela moje zamiłowania i zjadła tych jabłek tyle, że byłam w szoku i zastanawiałam się, gdzie je mieści. Wam również polecam spróbować, działają też świetnie jako poprawa humoru w tak brzydkie, pochmurne i deszczowe dni jak kilka ostatnich. Jabłka w cieście 4-5 jabłek(...)jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 szkl. mleka dowolnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g mąki pszennej olej kokosowy Jabłka umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i z każdego wykroić środek z gniazdem nasiennym (na rynku są też dostępne specjalne metalowe tubki do wykrawania gniazd nasiennych, ale ja się jeszcze takowej nie dorobiłam). Jajka z syropem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 197

Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym.  Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do sody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 100 g wędzonego łososia w plastrach 250 g serka mascarpone kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany(...)łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć

Gosia gotuje