dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem(...)dodatkami, bo Tajowie uwielbiają słodkie. Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser Ryż z bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę
Zawsze głodna!słoikach. Jabłka takie są idealnym dodatkiem do naleśników. Oprócz nadzienia serowo-jabłkowego udekorowałam naleśniki pomponami z jabłek i listkami mięty. Naleśniki z jabłkowymi pomponami 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli 1 łyżka otrębów pszennych ok 250 g mąki pszennej 1/2 kg twarożku wiejskiego kilka łyżek jogurtu lub śmietanki(...)słoik startych jablek z cukrem listki mięty do dekoracji cynamon Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut. Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik nadziewaj twarozkiem
Gotuj Sam!sezon na jagody, więc zdecydowałam się podać naleśniki z orzeźwiającym musem z tym owoców. Oczywiście w wyborze dodatków obowiązuje pełna dowolność :) Naleśniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Twarożek kokosowy: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych Dodatkowo
Chocolate Muffin Blogczasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie Suszone grzyby zalewam gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy(...)minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem świeżo zmielonym, rozmarynem. kminem oraz tymiankiem smażymy jeszcze z przyprawami 10-15 minut. Na naleśnik kładziemy porcję ostudzonej kapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję
kgwjanczewosłodko czy słono wybieracie częściej? U mnie zdecydowanie z wytrawnym farszem. A dzisiejsza propozycja będzie ze szpinakiem i pyszną mozzarellą. Spróbujecie! Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Farsz : * 500g świeżego szpinaku * łyżka oliwy z oliwek * 300g mozzarelli * sól, pieprz, czosnek Przygotowanie : Wszystkie składniki
Magiczne Życie MartyKochani zapraszam Was na przepyszne krokiety z mięskiem :) Jest to danie bez którego moja rodzina nie może się obejść , aromatyczne mięso i chrupiące naleśniki a do tego jeszcze ciepły barszczyk :) myy pycha(...)Pieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu Panierka : Bułka tarta Jajka Oliwa do smażenia Wykonanie : Do mleka dodać wodę , sól, 1 łyżkę oliwy i mąkę wymieszać mikserem żeby nie było grudek. Smażyć naleśniki na złoty kolor. W rondlu rozgrzać oliwę( kilka łyżek) , dodać mięso startą cebulę i przyprawy do smaku. Usmażyć. Mięso przełożyć
Sama słodycz i szczypta chilistyczeń to czas, kiedy większość pań ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 szklanki mleka , 1 szklanka wody , 3 jajka , ok. 1 szklanka mąki pszennej , ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej , 2/3 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru . Wszystkie składniki
Codzienna kuchnia niecodziennasosem i zapiec posypane wegańskim serem, by otrzymać niebanalne danie, które na pewno podbije podniebienie każdego kto ich spróbuje . Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule(...)sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Przyrządź naleśniki z tego przepisu . Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż będzie miękka i złocista. Następnie dodaj pokruszone tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe, oregano
wegujemymiski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Szparagi myjemy(...)lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru. Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później. Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając. Przygotowane naleśniki rozkładamy
Słodkie Przyjemnościmięso odstawiamy do ostygnięcia. 3. ZACZYN NA CIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu(...)dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią wodę (2/5 szklanki). Zagniatamy ciasto ok. 5 min do uzyskania miękkiej i gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy ciasto jest gotowe, oprószamy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5h w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. 5. NADZIENIE (15 min) Upieczoną
Nerds Kitchensmak. Są bardzo delikatne w smaku, jednak trzeba pamiętać o dobrym przyprawieniu szpinaku, który uwielbia czosnek. Składniki oraz wykonanie Naleśniki - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - odrobina soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 50 ml wody - 200 szpinaku ( u mnie był mrożony) - przyprawy: sól, pieprz, czosnek - olej do smażenia Farsz - rukola - ser mozarella Na patelni rozgrzewam(...)czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zostawiam do lekkiego ostygnięcia. W misce mieszam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Wlewam mleko oraz wodę. Dodaję jajko. Całość mieszam dokładnie. Kolejno dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Ponownie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut. Sos - 100 gram
Health-Fit-Lifeprzygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy naleśniki, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i zapiekamy
Kopystką po garachDlatego przy sobocie sobie pozwalam. A jeszcze dzisiaj Mikołajki więc z czystym sumieniem polecam takie śniadanie przygotować dla rodzinki. Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Nadzienie : * kostka twarogu półtłustego * kilka kostek startej czekolady mlecznej * 5 łyżek słodkiego kakao * 2 bardzo dojrzałe banany
Magiczne Życie Martyzrobiłam je wczoraj wieczorem i rano spokojnie czekało na mnie w lodówce. A tak się prezentowało zanim je spałaszowałam :P ~ Owsiany naleśnik z serkiem twarogowym i jagodami ~ Składniki: 30g płatków owsianych jajko 150ml wody gazowanej 150g serka twarogowego garść jagód (u mnie mrożone) stevia/cukier/miód Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy jajko, coś do posłodzenia i miksujemy. Następnie wylewamy
Kuchenny Skrawek Nieba