papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre! Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki wody mineralnej tłuszcz do smażenia nadzienie 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz
Raj dla Podniebienianaleśniki kokosowe to absolutny majstersztyk! Właściwie nie wiem, co tutaj bardziej reklamować. Pyszne bezglutenowe naleśniki na mące kokosowej, czy te wyborne smażone z masłem i miodem banany o zapachu cynamonu. Więc pomyślcie tylko, jak to musi być dobre w połączeniu razem! To perfekcyjny przepis na idealne niedzielne śniadanie! Czy można uczynić poranek jeszcze lepszym? ;) * SKŁADNIKI(...)szklanki wody 4 jajka szczypta soli olej kokosowy do smażenia Smażone banany: 4 banany (o żółtej skórce) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu Dodatki: kilka owoców liczi w syropie wiórki kokosowe * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto
Food Squareupieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała, bo naleśnik nie wyrośnie. Farsz należy nakładać po upieczeniu naleśnika. Samo mleko można zastąpić mieszanką mleka (400 ml) i wody (200 ml). Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasoplówki jeżowatej kilka liści sałaty masłowej 3 łyżki klarowanego masła kilka ząbków czarnego czosnku 2 łyżki świeżych listków kolendry sól pieprz Wykonanie: Z jajka, wody, mąki, płatków i inuliny przygotowujemy ciasto, tak jak na naleśniki i doprawiamy je solą. Placki smażymy na patelni delikatnie wysmarowanej klarowanym masłem. Yamabushi kroimy w grube plastry i podsmażamy na klarowanym maśle
Quinoa Raz!Składniki na 10-12 naleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj
Anioszek w kuchnikethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem. Z mąki jajka, wody i vegety przygotować ciasto. Musi być geste jak na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą
Darcia w kuchnimiseczek, w których chcemy podać deser. Puszkę mleczka otwieramy i do drugiej miski, za pomocą łyżki, wyjmujemy TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy sok z czarnego bzu i trzepiemy do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Następnie przekładamy ją do słoiczków. Kaki myjemy, obieramy jak jabłko
Be Fit Be Strongszybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * cukier – 200 g * cukier waniliowy – 50 g * woda – 50 ml * masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 30% – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy
Ostra na Słodkopowietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka
Taste Of My Dayśrodku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na zimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale warto zrobić. Składniki: Ciasto na naleśniki 3 szk mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 4 jajka szczypta soli Nadzienie 0,5 kg twarogu półtłustego 2 jajka 180 g śmietany kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)Kresto 2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack Do zalania 150 ml kremówki 1 jajko 80 g cukru pudru olej rzepakowy Rapso do smażenia masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg
Ala piecze i gotujePłatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i buncem 1 jajo 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Kupiec 400 ml gazowanej wody mąka pszenna ile zabierze 1/2 młodej kapusty 1 szklanka zielonego groszku 1 cebula Posiekany estragon Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przecieru z kwaśnych jablek Koper Natka pietruszki Olej roślinny Do miski wlej wodę, dodaj szczyptę(...)soli i jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe. Na końcu dodaj błyskawiczne płatki owsiane, wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Usmaż naleśniki. Ukladaj naleśniki na papierze, by odsączyc tluszcz ze smażenia. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij posiekaną cebulę. Zetrzyj lub pokrój drobno bunc. Pokrój kapustę. Dodaj kapustę do cebuli, dodaj zioła, przyprawy
Gotuj Sam!odmiany do środka naleśnika dałam oczywiście parówkę..i ser topiony zamiast sera żółtego. 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 3 jajka 225 g mąki pszennej pół łyżeczki soli parówki plasterki sera topionego bułka tarta jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron
Moje domowe kucharzeniegotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć(...)nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno rozprowadzić na patelni, możesz dolać odrobinę wody żeby uzyskać rzadszą konsystencję [tylko nie przesadź :) ] jeśli
Powiedz dietom niebiałej cebuli (ok. 150 g), 2 łyżki masła klarowanego, 3 szt. świeżej peperoni czerwonej Habanero, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 - 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kapustę(...)pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Naleśniki: Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy
Moniki Smakołykiktóre sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni:) 5 naleśników godzina naleśniki: 300 ml mleka 100 g mąki razowej orkiszowej 2 jajka sól łyżka roztopionego masła 50 ml wody mineralnej nadzienie: 10 szparagów 5 plasterków szynki z indyka 10 plasterków mozzarelli 400 g świeżego szpinaku świeża bazylia pomidorki truskawkowe Pomieszać dokładnie
Ania i Marcin gotują