ciasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę drobno siekamy(...)czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Do płaskiego talerza ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem
Smakowite Daniasmakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :)) Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka olej - do smażenia jajka, bułka tarta - do panierowania Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować(...)papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem
Walijskie Pichceniepomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki wg. dowolnego przepisu (moja wersja): -jajko XL -około 1/3 szklanki wody mineralnej - łyżka skrobi kukurydzianej -3 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu (wszystko miksujemy, a następnie odstawiamy(...)około 5 minut, smażymy na patelni do naleśników, na małym ogniu, dość długo na jednej stronie, aż brzegi naleśnika zaczną same odchodzić, dopiero wtedy przewracamy na drugą stronę) Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajpierw dam wam przepis na naleśniki. Przepis na krokiety znajdziecie tutaj troszkę później. :) Miłego dnia dla wszystkich. Przepis: Składniki na 10 naleśników 350 g mąki 200 ml wody 400 ml mleka 3 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Wykonanie: 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę, tak aby nie zostały
Mój pomysł naciasto Składniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier(...)ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną. Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej
kolorowotorcikowopierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej - mąka - woda Wykonanie: Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego smażymy ... naleśniki. Liście miksujemy na papkę razem z małą ilością oleju. Tak powstałe pesto
Kryzysowa Książka KucharskaPost Wytrawne naleśniki z pikantnym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojedalej... Czasami więc wolę przygotować większą ilość, poporcjować i zamrozić w plastikowych pojemnikach. Potem wystarczy wyjąć taki farsz, rozmrozić i przełożyć szybko usmażone naleśniki. W ten sposób błyskawicznie można stworzyć smaczne danie i podać je na wiele sposobów. Wczoraj ten farsz uratował mnie ;) Musiałam szybko przygotować kolację dla niespodziewanych gości. Zależało mi na tym, żeby(...)śmietany. Jak postoi, może wydawać się gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :) Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy
Codzienna kuchnia niecodziennaDodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała(...)woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu smażymy na rumiano, najlepiej na oleju roślinnym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki w wytrawnej wersji. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie. Polecam! Składniki: Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,5 szklanki mąki szczypta soli 2-3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawa gyros lub inna do kurczaka kawałek świeżej lub konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych
Kuchnia domowa Anisera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć(...)razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno cebulkę. Dolewamy wody. Dusimy ok 5 minut i doprawiamy do smaku. Na środek naleśników wykładamy
ChilliJemyKrokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie
Kolorowy Przepisownikkaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy warzywa. Następnie blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki(...)wodzie przez noc), 1/4 szklanki komosy ryżowej (również moczonej), woda, sól himalajska. Przygotowanie: Kaszę i komosę przekładamy do blendera, zalewamy wodą (woda ma sięgać 1 cm ponad poziom kaszy i komosy). Dodajemy soli i miksujemy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (osobiście smażę na suchej patelni, jednak opcjonalnie na pierwszą serię można dodać rafinowanego oleju kokosowego). Moje naleśniki mają
Jeść, by żyć w zdrowiu